5x dit betekenen bloemen
Bloemen kunnen heel veel betekenissen hebben. Van een boeket dat zegt ‘ik hou van jou’ tot een vriendschappelijk gebaar. Bloemen kunnen een prachtig geschenk zijn, een manier om iemand te gedenken of gewoon een mooi item in je interieur. Heb je dus ergens bloemen voor nodig, dan is het belangrijk dat je weet wat ze betekenen. Dit zijn 5 voorbeelden van betekenisvolle bloemen.
1. Bloemen voor vriendschap
De meeste gewone boeketjes die je tegenkomt staan voor een vriendschappelijk gebaar. Ze kunnen bijvoorbeeld prima dienen als verjaardagscadeau of om iemand te bedanken. De bloemen in dergelijke boeketten hebben eigenlijk geen bijzondere betekenis meer. Wel zegt het formaat van het boeket wat: hoe groter het boeket, hoe belangrijker de gebeurtenis. Een klein simpel boeketje zegt ‘zomaar even wat leuks voor jou’ terwijl een groot boeket meer bedoeld is voor een speciale gelegenheid.
2. Bloemen voor feest
Er zijn heel veel bloemen die passen bij feesten. Natuurlijk is dat deels afhankelijk van de gelegenheid. Dit zijn handige tips:
- Heldere kleuren passen bij een verjaardag of jubileum.
- Witte, blauwe of rode tinten passen bij een bruiloft.
- Zachte pasteltinten passen bij de geboorte van een baby.
De grootte van het boeket dat je kiest hangt af van jouw relatie met degene die het feest geeft. Natuurlijk hangt het ook af van het doel: wil je een boeket voor op de trouwauto, dan heb je iets heel anders nodig dan een boeket voor in een glazen vaas.
3. Bloemen voor rouw
Ook bij rouw horen traditioneel bloemen. Een rouwboeket is heel persoonlijk en heeft vaak een diepere betekenis. Bijvoorbeeld wanneer de overledene dol was op bepaalde bloemen. Toch zijn er ook bloemen die altijd passen bij rouw. Lelies zijn daar een voorbeeld van, evenals veel paarse bloemen. Ook Calla’s (bloemen met kelken), witte chrysanten en orchideeën worden veel gebruikt in rouwboeketten.
4. Bloemen voor liefde
Voor de liefde staat natuurlijk een bijzondere bloem: de rode roos. Die is absoluut niet meer weg te denken uit onze cultuur. Het is wel belangrijk dat de kleur echt rood is. Want gele rozen gaan niet over liefde, maar over vriendschap. Witte rozen kunnen liefde symboliseren, maar dan gaat het meestal om een bijzondere gelegenheid zoals een huwelijk of jubileum. De roos is bijzonder omdat het hierbij prima is om maar 1 bloem te geven in plaats van een compleet boeket. De losse bloem is minstens net zo betekenisvol.
5. Bloemen voor het seizoen
Dan heb je als laatste nog bloemen die niet echt bij een bepaalde gelegenheid horen. Bijvoorbeeld omdat je ze gewoon gebruikt om je huis op te vrolijken. In dat geval kies je meestal voor bloemen van het seizoen. In het voorjaar zijn dat vooral bolbloemen, zoals narcissen en krokussen. In de zomer zijn veldboeketten een mooie trend. In het najaar zie je donkerdere kleuren langskomen en zijn ook droogbloemen populair. Droogbloemen passen overigens ook heel goed in het vintage interieur, terwijl heldere bloemen weer beter passen in de moderne woonstijl. Dus ook je interieurstijl bepaalt deels welke bloemen je kiest.
Bloemen kunnen allerlei betekenissen hebben. Sommige betekenissen zijn cultuurgebonden, andere zijn veel persoonlijker. De rode roos van de liefde, de witte lelie voor de rouw, dergelijke betekenissen hangen samen met onze cultuur. Je ziet ook dat in andere culturen wordt gekozen voor heel andere bloemen bij dergelijke gelegenheden. Ook zijn er bloemen die niet echt een duidelijke betekenis hebben en bij elke gelegenheid passen. Zo is er altijd wel een bloem of boeket te vinden dat precies duidelijk maakt wat jij ermee wilt zeggen!
Reageer