arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Welke soorten hagen zijn goed bestand tegen sneeuw en vorst?
Welke soorten hagen zijn goed bestand tegen sneeuw en vorst?

Welke soorten hagen zijn goed bestand tegen sneeuw en vorst?

Een haag is een veelzijdige plant voor in de tuin. Daarom kan het handig zijn om een haag te hebben in je tuin. Omdat er verschillende hagen zijn, kun je kiezen uit een grote hoeveelheid eigenschappen van verschillende hagen. Er zijn dan ook verschillende hagen die bestand zijn tegen sneeuw en vorst.

Winterharde haagplanten

Als je een haag wilt die goed bestand is tegen sneeuw en vorst, kun je het beste winterharde haagplanten aanschaffen. Dit zijn namelijk planten die de winter op eigen kracht kunnen overleven. Vooral in Nederland is dit verstandig. In de winter kan de temperatuur in Nederland dalen tot onder het vriespunt.

Een winterharde haagplant is een haag die de winter kan overleven. Verwar deze haagplant niet met een wintergroene haagplant. Een wintergroene haagplant is namelijk een haag die ook in de winter zijn blad houdt. Wintergroene haagplanten zijn veel minder bestand tegen de kou dan winterharde haagplanten.

Er zijn ook matig winterharde haagplanten. Deze kunnen tegen sneeuw en vorst wanneer je ze beschermt rondom de stam. Een doek of stro is al voldoende. Dit zorgt er namelijk voor dat de grond nog een beetje warm blijft. Toch kun je beter voor een winterharde haagplant kiezen. Zo’n plant is namelijk een stuk veiliger.

Welke haagplanten zijn winterhard?

Welke haagplanten zijn winterhard

In Nederland wordt eigenlijk altijd gekozen voor winterharde haagplanten. Op webshops zoals Hoge Hagen zul je daarom ook alleen maar winterharde haagplanten vinden. Niet elke haagplant die je kunt kopen is winterhard. Het kan zomaar gebeuren dat de plant eveneens moeite heeft met de winter en toch niet geheel tegen vorst en kou bestand is.

Voor een winterharde haagplant kun je het beste een vorm van laurier kiezen. De haagsoort laurier genolia is een goed voorbeeld hiervan. Een groot voordeel van deze plant is dat deze plant veel kou aankan. Maar de kans is ook aanwezig dat dergelijke planten hele strenge winters niet overleven. De kans dat deze haag een strenge winter niet overleeft, is klein. 

Mensen kiezen ook voor andere hagen die winterhard zijn. Zo zijn planten zoals de beukenhaag en de vlinderstruik nogal populair. Deze planten komen echter geen strenge winters door. Wel kunnen ze tegen een beetje kou. Een temperatuur die onder de nul is, is vaak niet zo’n groot probleem voor deze hagen.

Een andere populaire kandidaat is de taxus. Deze haag staat er namelijk om bekend dat het een winterharde plant is. De strenge winters die je in het binnenland tegen komt, zijn niet genoeg om deze plant het loodje te laten leggen. Zelfs wanneer ze aan de kust geplant worden, overleven ze de winter.

Zeker aan de kust is het moeilijk voor hagen om te overleven. Dit komt omdat een haagplant die matig winterhard is, hier soms nog meer last heeft. De temperaturen aan de kust liggen vaak hoger dan in het binnenland. Maar aan de kust kan de wind behoorlijk koud zijn. Dit is voor sommige haagplanten teveel. Daarom kun je hagen hier minder tegen beschermen.


Reageer

Lees ook:

Wil jij houten of ijzeren erfafscheidingen in je tuin? >
3 tips om je houten tuinmeubilair te onderhouden >
Totaal onderhoud van jouw gazon en tuin >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >
Wij jij genieten in je eigen buitenspa? >
De echte vakantietuin >
Zo houd jij je zwembad schoon >
Waarom je een veranda zou moeten kopen >
Een vijver waar ook je vissen blij van worden >
Zo kun je optimaal gebruikmaken van je tuinhuis >
De lekkerste kersen haal je uit… je eigen tuin >
Jacuzzi plaatsen in de tuin: houd hier rekening mee >
Tips als je last hebt van ongedierte in je tuin >
5 populaire hagen voor extra stijl bij je woning >
Met deze tuinmeubelen heb jij een unieke zitplek >

Terug naar overzicht >>