arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hout beschermen met hardwaxolie
Hout beschermen met hardwaxolie

Hout beschermen met hardwaxolie

Wanneer je meubilair van hout in huis haalt, dan is het belangrijk om de meubels ook goed te beschermen. Onbehandeld hout zal namelijk relatief snel beschadigen. Knoei je chemicaliën, voedsel of drinken op een tafel van hout, dan krijg je de vlekken bijna niet meer weg. Indien je hout wilt beschermen, dan is het verstandig om hier hardwaxolie voor te gebruiken. Die olie is uitermate geschikt voor houten meubels die je binnenshuis plaatst. Voor buitenhout zijn weer andere olies aan te raden. Dit omdat hout buiten ook wordt blootgesteld aan verschillende weersinvloeden als uv-straling en vocht.

Hoe werkt een meubelolie?

Een meubelolie vormt een beschermlaag op het hout. Zo kunnen schadelijke stoffen niet tot diep in het hout doordringen. Knoei je wijn op een behandelde tafel, dan veeg je de vlekken zo weer weg. Wil je zelf je tafel oliën? Dan is het belangrijk om goed na te gaan hoe je de olie moet gebruiken. Eerst moet je de olie goed mengen en hierna kun je het aanbrengen met een kwast of roller. Smeer de olie altijd uit met de houtnerven mee voor het mooiste resultaat. Tot een half uurtje na het aanbrengen van de olie kun je eventuele fouten nog herstellen. Heb je eenmaal een mooie laag olie aangebracht, dan wordt het tijd om deze te laten drogen. Hoe lang dat duurt is sterk afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en het type olie. Lees daarom goed na wat de fabrikant van de olie aanraadt.

Het behandelen van een tafel met behulp van olie is relatief eenvoudig. Je kunt dit dus ook prima zelf doen en hoeft hier zeker geen specialist voor in te schakelen. Het belangrijkste is dat je de beschikking hebt over de juiste materialen. Vooral een goede meubelolie is zeer belangrijk, maar ook heb je een kwast en/of roller nodig.

Hoe werkt een meubelolie

Kun je een buitentafel ook op deze wijze beschermen?

Het behandelen van een buitentafel is niet heel anders dan het behandelen van een tafel voor binnenshuis. Je hebt alleen een ander product nodig. Dit omdat de tafel buiten bijvoorbeeld ook wordt blootgesteld aan uv-straling en aan regen. Wil je dat de tafel niet verkleurt dankzij de uv-straling, dan is het verstandig om voor een olie met meer pigment te kiezen. Wil je buitenhout behandelen, kies dan ook voor een olie die specifiek voor buitenhout is ontworpen. Op die manier weet je zeker dat het hout echt goed beschermd wordt.


Reageer

Lees ook:

Thuiswerken in stijl? Zo creëer je jouw eigen droomkantoor! >
Het belang van een goede meterkast in een huis >
Traplift kopen vs. huren: wat is de beste optie? >
5 dingen die niemand je vertelt over het kiezen van de perfecte vloer >
Velours gordijnen; Hotel chique en heerlijk warm >
Ga je zelf verhuizen? Deze drie dingen wil je weten! >
Inzethorren op maat: de perfecte oplossing voor elk raam >
Alles wat je moet weten over een dakkapel met zonnepanelen >
Woning met een plat dak? Lees deze tips! >
Laat je woning optisch hoger lijken met deze tips >
Maandelijks geld besparen? Maak gebruik van deze 5 tips! >
Frisse Lucht, Fris Huis: Hoe Airco’s je Woonstijl Complementeren >
Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >

Terug naar overzicht >>