arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Algemeen » Hout beschermen met hardwaxolie
Hout beschermen met hardwaxolie

Hout beschermen met hardwaxolie

Wanneer je meubilair van hout in huis haalt, dan is het belangrijk om de meubels ook goed te beschermen. Onbehandeld hout zal namelijk relatief snel beschadigen. Knoei je chemicaliën, voedsel of drinken op een tafel van hout, dan krijg je de vlekken bijna niet meer weg. Indien je hout wilt beschermen, dan is het verstandig om hier hardwaxolie voor te gebruiken. Die olie is uitermate geschikt voor houten meubels die je binnenshuis plaatst. Voor buitenhout zijn weer andere olies aan te raden. Dit omdat hout buiten ook wordt blootgesteld aan verschillende weersinvloeden als uv-straling en vocht.

Hoe werkt een meubelolie?

Een meubelolie vormt een beschermlaag op het hout. Zo kunnen schadelijke stoffen niet tot diep in het hout doordringen. Knoei je wijn op een behandelde tafel, dan veeg je de vlekken zo weer weg. Wil je zelf je tafel oliën? Dan is het belangrijk om goed na te gaan hoe je de olie moet gebruiken. Eerst moet je de olie goed mengen en hierna kun je het aanbrengen met een kwast of roller. Smeer de olie altijd uit met de houtnerven mee voor het mooiste resultaat. Tot een half uurtje na het aanbrengen van de olie kun je eventuele fouten nog herstellen. Heb je eenmaal een mooie laag olie aangebracht, dan wordt het tijd om deze te laten drogen. Hoe lang dat duurt is sterk afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid en het type olie. Lees daarom goed na wat de fabrikant van de olie aanraadt.

Het behandelen van een tafel met behulp van olie is relatief eenvoudig. Je kunt dit dus ook prima zelf doen en hoeft hier zeker geen specialist voor in te schakelen. Het belangrijkste is dat je de beschikking hebt over de juiste materialen. Vooral een goede meubelolie is zeer belangrijk, maar ook heb je een kwast en/of roller nodig.

Hoe werkt een meubelolie

Kun je een buitentafel ook op deze wijze beschermen?

Het behandelen van een buitentafel is niet heel anders dan het behandelen van een tafel voor binnenshuis. Je hebt alleen een ander product nodig. Dit omdat de tafel buiten bijvoorbeeld ook wordt blootgesteld aan uv-straling en aan regen. Wil je dat de tafel niet verkleurt dankzij de uv-straling, dan is het verstandig om voor een olie met meer pigment te kiezen. Wil je buitenhout behandelen, kies dan ook voor een olie die specifiek voor buitenhout is ontworpen. Op die manier weet je zeker dat het hout echt goed beschermd wordt.


Reageer

Lees ook:

Wat te doen als een oudere valt? >
Zorg voor een mooi geheel met verlichting >
Zo koop je kinderbestendig servies >
De voordelen van kunststof gevelbekleding ten opzichte van hout >
Elektronisch materieel van goede kwaliteit >
Plat dak in de stad? Maak een tuindak! >
De voordelen van een inloopdouche >
5 tips voor het installeren van laminaat >
Ben jij op zoek naar een mooie woning in Enschede? >
6 stappen voor het schilderen van je trap >
Houten wandpaneel dat ook zorgt voor een unieke uitstraling >
Houten trapleuning kopen? Hier moet je rekening mee houden >
Houten schutting maken van rabat >
Zo maak je het huis levensloopbestendig >
Een polypropyleen zwembad: wat is dat? >

Terug naar overzicht >>