arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Interview tuinontwerper Jurgen Smit

Interview tuinontwerper Jurgen Smit

Band met de natuur

De tuinontwerper was al vroeg gefascineerd door de natuur. Op een dag, toen hij zeven was, plantte hij witte bonen in een potje. “En wat schetste mijn verbazing? Er gingen plantjes groeien. Dat vond ik erg leuk.” Hij vindt dat ieder kind af en toe moet tuinieren. “Dan krijg je een band met de natuur, je ontdekt de waarde ervan.” Ouders zouden hun kinderen daarom zo snel mogelijk moeten laten kennismaken met alles wat groeit en bloeit in de tuin. “De opvoedkundige waarde van een tuin is enorm. Het mag nooit zo zijn dat kinderen denken dat de tomaat in de schappen van de supermarkt groeit.” Tuinieren is niet iets wat je alleen maar in het voorjaar of de zomer kunt doen, aldus Smit. Veel planten kunnen volgens hem al in de wintermaanden de grond in. “Dan ben je zelfs goedkoper uit. Je kunt ze dan met kluit of zelfs kale wortel kopen. In het voorjaar staan ze altijd in potten, zijn ze groter, mooier om te zien en dus duurder.”

Impulsief

Smit waarschuwt er wel voor om niet te impulsief planten te kopen. “Mensen kopen die planten die ze op dat moment mooi vinden. Prima voor in potten en bakken, maar niet als basis voor de tuin. Daar moet je langer over nadenken. Bovendien zetten ze ze dan vaak op de verkeerde plek of in de verkeerde grond. Een rhododendron bijvoorbeeld moet je in zure grond planten, want anders overleeft hij het niet. Je moet je daarom goed laten adviseren voordat je planten koopt. Dat doe je ook als je een keuken aanschaft.”

Duurzaam

Duurzaam tuinieren staat bij hem in een hoog vaandel. Wie een tuin aanlegt of laat aanleggen, moet daarom vooraf goed bedenken welke functie deze moet krijgen. Dit voorkomt spijt achteraf. “Wil je een speelplek, of moet het vooral een groene oase worden? Daar moet je goed over nadenken. Wie bijvoorbeeld vooral wil genieten, moet geen bewerkelijke tuin nemen. Een tuin moet vooral praktisch zijn.” Smit houdt daarom niet van de trend om hele keukens in de tuin te plaatsen. “Ze zijn niet schoon te houden en je gebruikt ze nauwelijks.” Al hem gevraagd wordt enkele tuiniertips te geven, zegt hij al snel: “Wees niet bang om te snoeien”. Veel gewassen moeten gesnoeid worden, willen ze gezond blijven. Denk bijvoorbeeld aan rozen. Veel mensen durven dat echter niet omdat ze bang zijn dat ze te ver gaan. Dat is volgens Smit nergens voor nodig. “Een plant komt altijd terug in zijn oude vorm.” Hij wijst naar een plant in zijn eigen tuin. “Als ik die rhododendron tot aan de onderste tak afsnoei, komt hij terug. En een vlinderstruik krijg je al helemaal niet dood.”

Fabeltje

Smit helpt ook graag een hardnekkig fabeltje uit de wereld. Veel mensen denken dat ze op zonnige dagen de planten overdag geen water mogen geven omdat dan bladverbranding zou optreden. “Dat is onzin”, zegt hij resoluut. “Het best is natuurlijk om planten ’s ochtends of ’s avonds water te geven, want dan verdampt er minder water. Maar als een plant in de volle zon slap hangt, moet je hem direct water geven.”


Reageer

Lees ook:

Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Dit moet je weten bij het kopen van een hekwerk >
De voordelen van een inground trampoline >
De tuintrends van 2020 >
Energie besparen in de tuin: zo doe je dat >
4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon >
De leukste tuinset voor in jouw achtertuin: 6x inspiratie >
Zo creëer je een stijlvol terras: van lounge stoel tot parasol >
Kunstgras voor een strakke tuin >
Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat >
Met deze tips houd je je schuur opgeruimd >
Buiten zijn en toch binnen zitten met een tuinkamer >
Weinig budget? Zo richt je je tuin in! >
Een kleine tuin inrichten: tips en tricks >

Terug naar overzicht >>