arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » 3 tips om je houten tuinmeubilair te onderhouden
3 tips om je houten tuinmeubilair te onderhouden

3 tips om je houten tuinmeubilair te onderhouden

Heb jij aardig wat houten tuinmeubilair buiten staan en zie je dat deze door de maanden heen er wat op achteruit gaan qua uitstraling? Dat kan gebeuren, aangezien hout een natuurproduct is en het daardoor een gebruiksaanwijzing heeft. We geven je graag wat tips om jouw houten banken, tafels en stoelen zo mooi mogelijk te houden, zodat jij er jarenlang plezier van hebt. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. We gaan snel aan de slag!

Schoonmaken

Als jij voor het eerst weer op je houten van der Garde tuinset zit na een tijdje, kan het zo zijn dat het een beetje vies is. Pak niet direct allemaal heftige schoonmaakmiddelen erbij, want dat kan het hout flink beschadigen. Een lauwwarm sopje met vloeibare zeep of speciaal reinigingsmiddel voor hout is in principe voldoende. Gebruik een zachte borstel of nog beter een grote spons en ga zo de randen van het meubel af. Spoel ze af met wat water. Je kunt het gemakkelijk laten drogen in de zon of door de wind, en klaar is kees! Jouw houten tuinmeubelen zijn weer helemaal schoon zonder ze te beschadigen.

Nieuwe beschermingslaag toevoegen

Hout moet je eens in de zoveel tijd behandelen met een beits of olie. Dit zorgt ervoor dat het materiaal weer lekker soepel wordt en minder snel scheuren zal vertonen. Na het schoonmaken kun je dit doen, maar zorg wel dat het hout volledig droog is. Je kunt het beste een dagje wachten na de schoonmaak, voordat je met olie of beits aan de slag gaat. Wrijf de olie goed in het hout met een schone en zachte doek, waarna je dit lekker laat intrekken. Hierna kun je het oppervlak afnemen met een droge doek en het laten drogen. Ga er vooral nog even niet op zitten, want dat kan vlekken in je kleren veroorzaken.

Absolute don’ts

Absolute don’ts

We hebben ook nog een paar tips van absolute don’ts die je het beste even kunt doornemen. Gebruik bijvoorbeeld nooit een hogedrukreiniger voor dit soort meubelen, want hier kun je eigenlijk alleen maar schade mee aanbrengen bij dit type materiaal. Daarnaast is het verstandig je goed in te lezen wanneer je een houten meubel gaat behandelen. Als je gaat beitsen heb je een goede voorbereiding nodig, dus vergeet niet om het houtoppervlak goed vetvrij te maken en te schuren. Als je dit niet doet, bladdert het er binnen een jaar weer af en kun je opnieuw beginnen.


Reageer

Lees ook:

Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >
Hoe zorg je voor meer sfeer in de tuin? >
Wil jij ook een eigen zwembad in je tuin? >
Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging >
Een goed ontworpen tuin kan een verlengstuk zijn van de leefruimte binnenshuis >

Terug naar overzicht >>