arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Zelf een kast maken: zo bepaal je de juiste indelingen
Een nuttig DIY project: zelf een kast bouwen

Zelf een kast maken: zo bepaal je de juiste indelingen

We hebben ze allemaal in ons huis staan: kasten! In meervoud zelfs, aangezien we allemaal wel het een en ander op te bergen hebben. Daarbij is het wel zo fijn als die kast handig is – en over precies de juiste vakken beschikt voor jouw spullen. De ideale oplossing hiervoor? Zelf een kast maken! En laten we het daar nu net over hebben in deze blog.

Eerst de kast zelf, dan de vakken

Het bepalen van de ideale kast begint niet bij de inrichting van de vakken ín de kast, maar juist bij de buitenkant van de kast. Het is namelijk wel zo belangrijk om in te schatten hoe groot de kast is die je nodig hebt. Dat is zowel afhankelijk van de spullen die je erin kwijt wilt als de hoeveelheid ruimte die je voor de kast hebt in huis – twee belangrijke kenmerken om rekening mee te houden.

Zo zal er een verschil zijn tussen bijvoorbeeld een kast voor kleding en een kast voor boeken, of een kast voor oude archiefspullen en een kast voor kleine prullaria. Denk van tevoren dus goed na over het soort kast dat je nodig hebt. Of ga je juist liever voor een combinatie, waar je zoveel mogelijk spullen in kwijt kunt? Het is aan jou!

Zelf een kast maken: zo bepaal je de juiste indelingen

Meten is weten

Als je de eerste stap hebt vastgesteld, is het belangrijk om de indeling van een eigen gemaakte kast te bepalen. Daarbij geldt wat ons betreft een enorm belangrijke regel: meten is weten, als je zelf een kast gaat ontwerpen. Zo weet je namelijk zeker dat alles wat je in de kast kwijt wilt, ook daadwerkelijk past!

Hoewel het een saaie klus is, raden we je toch aan om aan de slag te gaan met het meetlint. Probeer de items die je kwijt wilt in de kast op te meten: hoeveel centimeters heb je nu precies nodig? Op deze manier kun je ervoor zorgen dat er precies genoeg ruimte is – alles past in de kast en er blijven tegelijkertijd geen loze, lege stukken over in de kast. Is dat niet precies wat je wilt bereiken met zelf een kast ontwerpen?

Afwisseling is belangrijk

Bij het meten kom je er waarschijnlijk al snel achter dat afwisseling belangrijk is. Bij een kast die je in de winkel haalt, is er vaak sprake van vakken die precies eenzelfde afmeting hebben – een algemene kast, waar je wel mee uit de voeten kunt, maar die vaak toch net niet helemaal handig is.

Als je zelf een kast maakt, kun je dit juist anders doen. Dat vormt toch wel de reden voor het ontwerpen van een eigen kast: zo kun je werkelijk ieder hoekje benutten! Zorg bijvoorbeeld onderin voor een paar grote vakken, en bovenin de kast juist voor kleinere vakken, of precies andersom.

Een nuttig DIY project: zelf een kast bouwen


Reageer

Lees ook:

Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger >
Design items voor in de woonkamer >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
De voordelen van tegel laminaat >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
5x dit zijn de mooiste behangideeën voor de kinderkamer >
Geniet van luxe met een exclusieve keuken >
Uniek: 5x een zwarte keuken >
Een babykamer inrichten: deze 6 items mogen echt niet missen >
5 tips om de hal op te knappen >
Zo ga je voor een persoonlijke touch in een nieuwbouwwoning >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt >
5 tips voor het bloemschikken van een mooie bos bloemen >

Terug naar overzicht >>