arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Welke kleur voor jouw kozijn?
Welke kleur voor een kozijn

Welke kleur voor jouw kozijn?

Kozijnen zie je tegenwoordig in veel verschillende kleuren. Maakt het uit welke kleur je kiest? Zo ja, welke kleur is nu de beste kleur voor jouw kozijn? De keuze voor de kleur van het kozijn wordt vaak bepaald aan de hand van de huizen in de buurt of de kleuren van je eigen huis. Wanneer de huizen om je heen allemaal lichtere kleuren hebben, dan kies je sneller voor een lichte kleur. Wat is nou de beste kleur?

Soorten kozijnen

Voordat je een kleur kan kiezen voor je kozijn, is het belangrijk om na te gaan wat voor soort kozijnen je hebt of wil aanschaffen. Houten kozijnen kun je gemakkelijk overschilderen en een andere kleur geven. Bij kunststof kozijnen ligt dit anders, over het algemeen kies je een kleur en deze blijft zolang de kunststof kozijnen in de woning zitten. Aluminium kozijnen zijn te schilderen, maar dit is een stuk lastiger. Neem daarom ruim de tijd om na te denken over de kleur voor je kozijnen zodat je een goede keuze kan maken.

Donkere kleuren

Een kozijn met een donkere kleur kan heel chique en modern ogen en is dé woontrend van dit moment. Donkere kozijnen kunnen erg goed passen bij bijvoorbeeld het interieur van het huis of het dak. Maar donkere kozijnen kunnen er ook voor zorgen dat de ramen in je huis kleiner lijken, omdat het een geheel lijkt. Donkere kleuren zijn erg mooi, maar nemen ook meer warmte op dan kozijnen met een lichte kleur. Heb je houten kozijnen in een donkere kleur? Dan is de kans op scheuren en bladderen van de verf een stuk groter dan lichte kleuren verf. Je hebt hierdoor meer onderhoud aan je kozijnen.

Kleur kozijn

Lichte kleuren

Kozijnen met lichtere kleuren passen vrijwel bij iedere woning en is heel neutraal.  Door de lichte kleur lijken de ramen van je huis groter. Helemaal wanneer je lichte kozijnen hebt naast donkere muren. Verder kunnen hele lichte kozijnen bijna oogverblindend zijn voor je ogen. Daarom wordt er vaak gekozen voor wat zachtere kleur. Aangezien lichte kleuren zonlicht afstoten zal de verf minder snel gaan scheuren of bladderen waardoor je minder onderhoud hebt aan je kozijnen.

Onderhoudsadvies

Kunststof en aluminium kozijnen vereisen vrijwel geen onderhoud, maar als je houten kozijnen hebt is onderhoud wel relevant. Er zit een verschil in het onderhoudsadvies bij donkere kozijnen en lichte kozijnen. Naast de kleur is er meer om rekening mee te houden, bekijk eens: onderhoudsadvies voor houten kozijnen.

Ga je nieuwe kozijnen bestellen? Het is tegenwoordig mogelijk om je kozijnen al in de aflak te bestellen zodat ze niet meer geschilderd hoeven te worden voor de eerste paar jaren. De verfindustrie zit niet stil en ontwikkeld ook door. Neem bijvoorbeeld de houten kozijnen bij Toelevering Online. Je hebt hier keuze uit een Finti profiel en deze hoef je slechts één keer per 12 jaar opnieuw te schilderen!


Reageer

Lees ook:

Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
Interieurstijlen voor de eetkamer >
Een fotowand uit een tijdschrift: zo creëer je die zelf >
Perfecte spiegel voor de badkamer kiezen: waar let je allemaal op? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Geef jouw eetkamer meer sfeer en karakter >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
De leukste fotowand ideeën >

Terug naar overzicht >>