arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Minimaliseren in huis: dit kun je als eerste de deur uit doen

Minimaliseren in huis: dit kun je als eerste de deur uit doen

Velen van ons herkennen het probleem: het hebben van veel spullen. Te veel, misschien beter gezegd. Is je huis en daarmee je hoofd te vol? Tijd om te minimaliseren in huis! En hoewel het misschien een enorme opgave lijkt, valt het best mee – als je het op de juiste manier aanpakt. En daarna voelt het toch héérlijk! In deze blog geven we handige tips om mee te beginnen: lees en leer. Minimaliseren kun je leren, wordt ook wel gezegd…

Ruim de kledingkast op

Bij het huis minimaliseren is het verstandig om te beginnen met een concreet project. Zo weet je precies wat je voor ogen hebt, en is er een helder begin. Maak het jezelf zo wat makkelijker! En een ideaal voorbeeld van zo’n begin is de kledingkast. Duidelijk is het zeker: alle spullen liggen hier op een plek, en je weet precies wat de kledingstukken in huis zijn. Begin dus hier.

Het is zaak om alles (ja, echt alles) uit de kast te halen. Leg het neer en ga een voor een de items door. Maak drie stapels: houden, twijfel en wegdoen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent bij het kledingkast minimaliseren. Bij de twijfel-stapel is het zaak om deze niet te lang te laten liggen – hak zo snel mogelijk knopen door. Dat kost inspanning, maar you can do it!

Belangrijk bij minimaliseren in huis: ruim de kledingkast op

Doe overbodige accessoires uit huis

Wat er vaak voor een rommelig gevoel in huis zorgt? Accessoires. In de winkel denk je al snel: leuk, dat neem ik mee en ik weet er nog wel een plekje voor! Maar eenmaal thuis staat de boel toch al behoorlijk vol – maar toch zet je die nieuwe aanwinst er weer bij. Tot het overzicht op een gegeven moment ver te zoeken is. Ook het opruimen van overbodige accessoires past dus bij minimaliseren tips.

Ook hierbij geldt weer: ga alle spulletjes langs. Waar geniet je nog echt van? Grote kans dat je wel wat items kunt afstrepen, waar je inmiddels bijvoorbeeld wel op bent uitgekeken. En je hoeft ook niet per se alles weg te gooien, mits je voldoende opbergruimte in huis hebt. Je kunt bijvoorbeeld ook per seizoen een bak met accessoires indelen, en dit van tijd tot tijd afwisselen. Zo houd je het leuk in je interieur!

Minimaliseren in huis: dit kun je als eerste de deur uit doen

De rommellade uitzoeken

In iedere woning is er wel een te vinden: de rommellade. Soms klein, soms groot. Maar bijna altijd veel te vol. Hoewel je bij het starten met minimaliseren kunt beginnen met deze lade, kun je ‘m juist ook later aanpakken. Het is namelijk niet het leukste klusje. Maar ook hierbij geldt weer: als het eenmaal is gelukt, voel je een enorme opluchting. Dat ruimt op in huis en hoofd!

Wees echt kritisch bij het huis minimaliseren als het om de rommellade gaat. Heb je bijvoorbeeld echt twintig verschillende paperclips en knopen nodig in je leven? Grote kans dat je ze nooit gaat gebruiken. Lekker wegdoen, dus!


Reageer

Lees ook:

Zo krijg je het luxe hotelgevoel in je eigen slaapkamer >
Dit zijn de mooiste kleuren voor een vintage kast in huis >
Wanddecoratie ideeën voor in de slaapkamer >
Een donkerblauwe keuken: voorbeelden en inspiratie >
4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon >
Binnenkomen in een gezellige hal: zo pak je het aan >
Tips voor een duurzaam én stijlvol interieur >
Kijken maar: verschillende voorbeelden van een tiny house >
Tips voor het organiseren van je make-up tafel >
Kies voor opvallend behang: verschillende voorbeelden >
Een lockerkast: mooi én handig in elke ruimte in huis >
Zo ga je zelf groene stroom gebruiken >
Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl >
Tips voor het inrichten van de babykamer >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >

Terug naar overzicht >>