arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips
Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Er staat lekker weer voor de deur! En dat betekent dat het hoog tijd is om na te gaan denken over de inrichting van je tuin voor de lente- en zomermaanden. Een lichtplan vormt daar een belangrijk onderdeel van: zo maak je het sfeervol in de tuin. Daarnaast kent licht natuurlijk ook gewoon een belangrijke praktische functie. In deze blog lees je de benodigde tips!

Vaststellen wat je wilt verlichten

Het is belangrijk om te beginnen bij de basis: welke elementen wil je nu precies verlichten in je tuin? Zo is het logisch dat je licht wilt hebben in de zithoek – maar dat is niet alles wat er te vinden is in de tuin.

Denk bijvoorbeeld ook na over verlichting langs het wandelpad door de tuin – wel zo prettig als je ook hier alles goed kunt zien, om zo eenvoudig je route te vinden. En er zijn meer plekken waar licht handig is. Bijvoorbeeld aan de buitenkant van de schuur of de achterdeur vanuit je huis. Ook bij de schutting of poort kan verlichting goed werken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een lamp die aanspringt als je binnenkomt.

Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Hoge of lage verlichting

Nu je de plekken voor de verlichting hebt uitgestippeld in het punt hierboven, is het tijd om te bedenken of je hier wilt gaan voor hoge of lage verlichting. Daarmee bedoelen we of je het licht bevestigd aan bijvoorbeeld een muur of dat je kiest voor een staande lamp – hoge verlichting –, of dat je gaat voor verlichting op de grond – lage verlichting. Dit verschilt per situatie: bij de zithoek is de kans groot dat je gaat voor hoge verlichting, terwijl het wandelpad goed uitkomt met lage verlichting.

Denk hierbij dan ook voornamelijk na over de praktische voordelen van bepaalde soorten verlichting. Sfeervol kan zowel hoge als lage verlichting zijn: dat hoeft niet zozeer van invloed te zijn op het lichtplan voor in de tuin. Wel hebben we een ware favoriet als het gaat om hoge verlichting in de tuin met een lichtplan: de lichtslinger! Deze straalt enorm veel gezelligheid uit en vormt momenteel een ware trend.

Kies het soort licht

De derde tip betreft het soort licht dat je kiest voor de tuin. Zo is daarbij de lichtkleur van belang: ga je voor fel of zacht licht, en voor wit of geel licht? Hoewel je misschien meteen neigt naar licht met een gele tint, is dat niet in alle situaties handig. Op plekken waar je veel licht nodig hebt – bijvoorbeeld om te lezen of te klussen – kun je toch beter kiezen voor wat fellere verlichting. Ideaal dus, het lichtplan maken voor je tuin!

Ook kun je bij een functioneel lichtplan voor buiten nadenken over de milieuvriendelijkheid van de lampen die je kiest. Ga bijvoorbeeld voor zuinige lampen en een systeem dat de lampen automatisch uitzet na verloop van tijd. Genoeg om over na te denken!

Voorbeeld van een lichtplan in de tuin


Reageer

Lees ook:

Zo creëer je een stijlvol terras: van lounge stoel tot parasol >
Kies voor opvallend behang: verschillende voorbeelden >
Kunstgras voor een strakke tuin >
Een lockerkast: mooi én handig in elke ruimte in huis >
Zo ga je zelf groene stroom gebruiken >
Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl >
Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat >
Met deze tips houd je je schuur opgeruimd >
Tips voor het inrichten van de babykamer >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een knusse slaapkamer >
Buiten zijn en toch binnen zitten met een tuinkamer >
Planten in de badkamer: hier kun je ze kwijt >
Weinig budget? Zo richt je je tuin in! >
Roze en geel in het interieur combineren >

Terug naar overzicht >>