arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips
Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Er staat lekker weer voor de deur! En dat betekent dat het hoog tijd is om na te gaan denken over de inrichting van je tuin voor de lente- en zomermaanden. Een lichtplan vormt daar een belangrijk onderdeel van: zo maak je het sfeervol in de tuin. Daarnaast kent licht natuurlijk ook gewoon een belangrijke praktische functie. In deze blog lees je de benodigde tips!

Vaststellen wat je wilt verlichten

Het is belangrijk om te beginnen bij de basis: welke elementen wil je nu precies verlichten in je tuin? Zo is het logisch dat je licht wilt hebben in de zithoek – maar dat is niet alles wat er te vinden is in de tuin.

Denk bijvoorbeeld ook na over verlichting langs het wandelpad door de tuin – wel zo prettig als je ook hier alles goed kunt zien, om zo eenvoudig je route te vinden. En er zijn meer plekken waar licht handig is. Bijvoorbeeld aan de buitenkant van de schuur of de achterdeur vanuit je huis. Ook bij de schutting of poort kan verlichting goed werken, bijvoorbeeld door te kiezen voor een lamp die aanspringt als je binnenkomt.

Een lichtplan voor in de tuin: lees onze tips

Hoge of lage verlichting

Nu je de plekken voor de verlichting hebt uitgestippeld in het punt hierboven, is het tijd om te bedenken of je hier wilt gaan voor hoge of lage verlichting. Daarmee bedoelen we of je het licht bevestigd aan bijvoorbeeld een muur of dat je kiest voor een staande lamp – hoge verlichting –, of dat je gaat voor verlichting op de grond – lage verlichting. Dit verschilt per situatie: bij de zithoek is de kans groot dat je gaat voor hoge verlichting, terwijl het wandelpad goed uitkomt met lage verlichting.

Denk hierbij dan ook voornamelijk na over de praktische voordelen van bepaalde soorten verlichting. Sfeervol kan zowel hoge als lage verlichting zijn: dat hoeft niet zozeer van invloed te zijn op het lichtplan voor in de tuin. Wel hebben we een ware favoriet als het gaat om hoge verlichting in de tuin met een lichtplan: de lichtslinger! Deze straalt enorm veel gezelligheid uit en vormt momenteel een ware trend.

Kies het soort licht

De derde tip betreft het soort licht dat je kiest voor de tuin. Zo is daarbij de lichtkleur van belang: ga je voor fel of zacht licht, en voor wit of geel licht? Hoewel je misschien meteen neigt naar licht met een gele tint, is dat niet in alle situaties handig. Op plekken waar je veel licht nodig hebt – bijvoorbeeld om te lezen of te klussen – kun je toch beter kiezen voor wat fellere verlichting. Ideaal dus, het lichtplan maken voor je tuin!

Ook kun je bij een functioneel lichtplan voor buiten nadenken over de milieuvriendelijkheid van de lampen die je kiest. Ga bijvoorbeeld voor zuinige lampen en een systeem dat de lampen automatisch uitzet na verloop van tijd. Genoeg om over na te denken!

Voorbeeld van een lichtplan in de tuin


Reageer

Lees ook:

Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Hoe zorg je voor meer sfeer in de tuin? >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
Wil jij ook een eigen zwembad in je tuin? >

Terug naar overzicht >>