arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Hoe regel je je uitbouw het beste?
Hoe regel je je uitbouw het beste

Hoe regel je je uitbouw het beste?

Barst je woning uit z’n voegen maar peins je niet over een verhuizing? Een uitbouw biedt extra ruimte in je eigen huis. En het kost je meestal minder dan een compleet nieuw huis. Maar hoe pak je een uitbouw aan? Met deze tips en een passende woonverzekering regel je je veranda, serre, bijkeuken, dakkapel of andere soort aanbouw tot in de puntjes.

Verken je opties

Kies allereerst de soort uitbouw. Houd daarbij rekening met het uiterlijk van je huis. Bepaal of je dezelfde stijl, materialen en kleuren wil gebruiken of juist de aanbouw wil laten opvallen en contrasteren met de rest van je woning. Zo kan een sfeervolle houten aanbouw prima werken in combinatie met een stenen huis.

Qua materialen heb je meerdere mogelijkheden, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben:

  • Baksteen is hoogwaardig, maar ook relatief tijdrovend om te bouwen. Steen vereist een stevige fundering om scheuren te voorkomen en dragende muren, waardoor je minder speling hebt bij de indeling en inrichting.
  • Hout is duurzaam, isolerend en biedt veel architecturale opties. Een houtskelet vereist niet altijd een fundering, maar kan daarentegen slecht tegen vocht.
  • Staalbouw staat binnen no-time en leent zich goed voor flinke raampartijen. Een staal- of metaalskelet is wel minder brandveilig dan hout of steen. Kies daarom voor brandwerende verf om brandgevaar te verkleinen.

Zorg dat je over een opstalverzekering beschikt. Hierbij is je woning en uitbouw goed verzekerd tegen schade bij brand, neerslag, storm, lekkage, inbraak of een aanrijding.

Doe-het-niet-zelf

Doe-het-niet-zelf

Een aanbouw is een groot karwei dat flinke bouwkennis vereist. Door een aannemer (en, indien nodig, een architect) in de arm te nemen, bespaar je jezelf heel wat kopzorgen en kun je je creativiteit op de vrije loop laten. Met een lichtkoepel of lichtstraat in het dak heb je nog meer daglicht in je uitbouw. En door zonnepanelen te laten plaatsen kun je zowel groene stroom opwekken als geld besparen.

Denk ook na over hoe je de bestaande woonruimte laat samensmelten met de aanbouw: hoe trek je de muren, het plafond en de vloer door naar de nieuwe ruimte? En waar komen de stopcontacten en lichtbronnen in de uitbouw?

Wel of geen vergunning?

Neem voordat je gaat bouwen altijd contact op met je gemeente. Voor een aanbouw kan een stedenbouwkundige vergunning nodig zijn – als je in een monumentaal pand woont, bijvoorbeeld. Maar soms kun je ook zonder vergunning aan de slag.

Moeten er constructieve ingrepen uitgevoerd worden? Dan ben je verplicht om een architect in te schakelen voor het ontwerp van je aanbouw. Ook als dit niet het geval is, is het handig om een architect te raadplegen over hoe je het meeste uit je aanbouw en woonoppervlakte haalt en de hoogste marktwaarde creëert.


Reageer

Lees ook:

Studentenkamer inrichten? 5x Praktische en handige tips! >
Op zoek naar een nieuwe tafel? Bekijk epoxy tafels! >
Welk type dakbedekking is het beste voor een plat dak? >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
Nieuwe meubels en woonaccessoires >
Deze vloeren leg je gemakkelijk zelf >
De leukste fotowand ideeën >
Moderne kerstversiering? Hier kun je aan denken: van kerstbomen van hout tot Scandinavische kerstdecoraties >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >
Kerstverlichting voor buiten: welke opties heb je voor feestverlichting buitenshuis? >
Wat is de beste lamp voor boven een eettafel? >
Tafel mooi dekken voor een sushi avond >
Koud in huis? Dit kun je eraan doen >
Thuiswerkplek inrichten met ergonomische tips >
Must read: 8x dít kun je allemaal schoonmaken met babydoekjes! >

Terug naar overzicht >>