arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Elektrisch rolgordijn aansluiten op je smart home systeem? Dat doe je zo

Elektrisch rolgordijn aansluiten op je smart home systeem? Dat doe je zo

Wanneer je overweegt een elektrisch rolgordijn, plissé gordijnen of een ander soort gemotoriseerde raamdecoratie aan te schaffen, let dan goed op de mogelijkheden voor koppeling met een smart home netwerk. Zelf wanneer je hier nu nog geen behoefte aan hebt kan dat later veranderen. Op deze pagina leggen wat er allemaal mogelijk is.

Een Bridge te ver

Er zijn systemen die direct in verbinding staan met een knop of een afstandsbediening. Dan betreft het een gesloten systeem. Je kunt een elektrisch rolgordijn ook bedienen met een smart home app. Afhankelijk van de slimme apparatuur die je in huis hebt zal de wijze van verbinden afwijken. Zo kun je sommige apparaten direct via de wifi router laten lopen. Dat werkt, hoewel er wel wat haken en ogen aan zitten. Zeker wanneer het een cloud based systeem betreft. Dit soort apparatuur moet alle handelingen via het internet laten lopen. Daar kan een vertraging in zitten, daarnaast is het ook minder veilig wat betreft de privacy. Wanneer je een centrale ‘bridge’ hebt die gekoppeld wordt aan de router, zoals de TaHoma van Somfy of de Nest Hub van Google, kun je tientallen apparaten met elkaar verbinden. Je hebt dan ook slechts één app nodig die je via een smartphone of tablet kunt bedienen.

Welke smart home software voor een elektrisch rolgordijn?

Is het nodig om alle hardware en software van dezelfde fabrikant te gebruiken? Nee, afhankelijk van het merk en het protocol dat ze gebruiken kun je verschillende apparaten en diensten naadloos aan elkaar rijgen. Het kan handig zijn om een ‘voorkeur’ merk te kiezen. Zo maakt Google een aantal Nest producten die goed op elkaar afgestemd zijn. Maar Google staat weer niet zo hoog aangeschreven op het gebied van privacy. Apple wel, en zij bieden HomeKit. Maar ze maken nauwelijks eigen hardware die ervoor geschikt is, dus je bent een beetje beperkt tot de hardware die ze willen ondersteunen. Somfy pakt het nog anders aan, zij leveren naast gemotoriseerde raamdecoratie ook garagedeuropeners, rookmelders, IP camera’s en andere interessante smart home gadgets die je via hun eigen Somfy TaHoma bridge aan elkaar kunt koppelen. Ook een Honeywell slimme thermostaat, een Philips Hue set smart lights of Velux raamdecoratie kun je met één centrale app bedienen.

Rolgordijn home smart systeem

Hoe koppel je apparaten aan het smart home systeem?

Je ziet al dat er veel mogelijkheden zijn, per apparaat en applicatie zal de werkwijze iets verschillen. Maar in de basis werkt het zo: Je hebt een centraal apparaat zoals de bridge of router, je kiest voor een centrale app zoals Apple HomeKit, Google Home of TaHoma van Somfy. Het nieuwe apparaat, in dit geval een elektrisch rolgordijn, wordt ingeschakeld en zal naar een netwerk zoeken. In de app kun je dit apparaat vervolgens zien en toevoegen aan het netwerk. Dat geldt ook voor andere apparaten, die je weer virtueel kunt indelen. Zo kun je zelf bepalen welke apparaten tot de huiskamer behoren, de keuken, slaapkamer etc. Ook kun je scenario’s instellen die ruimtes overschrijden, denk aan de gordijnen door het hele huis tegelijkertijd laten openen bij zonsopgang.

Werkt gemotoriseerde raamdecoratie bij ieder type gordijn?

In principe kunnen we stellen dat gemotoriseerde raamdecoratie mogelijk is voor vrijwel ieder type gordijn. Er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn in heel specifieke situaties, maar in principe is er altijd wel een oplossing te vinden. Kijk maar eens of hier iets van jouw gading bijzit:

  • Rolgordijnen: Een elektrisch rolgordijn is ideaal omdat het materiaal strak om een buis gerold kan worden. Ook voor verduisterende raamdecoratie is dit een heel interessante optie.
  • Horizontale jaloezieën: In dit geval kun je variëren met de jaloezieën omhoog en omlaag bewegen, of de afzonderlijke lamellen laten draaien voor meer controle over de lichtinval.
  • Vouwgordijnen: Als je rolgordijnen iets té strak vindt, dan zijn vouwgordijnen misschien meer jouw ding. Zo ontstaat er een knus en gezellig uiterlijk in zowel een modern als in een meer klassiek interieur.
  • Plissé gordijnen: Die zijn in enkele en dubbele vorm leverbaar. Dit is een ideale vorm van gemotoriseerde raamdecoratie omdat ze vaak geplaatst worden op locaties die moeilijk te bereiken zijn. Nou, met een gordijn voorzien van een elektrische motor kun je op de meest ontoegankelijke plaatsen gordijnen hangen én bedienen.

Koppelen werkt niet, wat nu?

Controleer eerst op basis van welke connectie het apparaat werkt. Zo zijn er systemen die met Z-Wave, ZigBee of een ander draadloos protocol werken. Sommige systemen zijn overigens wel uitbreidbaar of koppelbaar. De wifi in huis moet actief zijn, en indien van toepassing zul je een bridge nodig hebben om de smart home apparaten met elkaar te laten communiceren. Soms moet je een knop indrukken of een handeling verrichten om het ‘pairen’ mogelijk te maken. Dat is het verbinden van twee apparaten onderling. Er zijn smart home apps die niet altijd direct doen wat je wilt of verwacht, zeker wanneer je een behoorlijk complex netwerk wilt samenstellen. Heb geduld, lees de handleiding en neem de tijd. Die knipperende lampjes zullen echt wel een keer stoppen!

Bron: https://www.poweredblinds.nl/


Reageer

Lees ook:

Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
Interieurstijlen voor de eetkamer >
Een fotowand uit een tijdschrift: zo creëer je die zelf >
Perfecte spiegel voor de badkamer kiezen: waar let je allemaal op? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Geef jouw eetkamer meer sfeer en karakter >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
De leukste fotowand ideeën >

Terug naar overzicht >>