arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks
Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks

Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks

Je hoort er meer en meer mensen over: duurzaam wonen! Langzaamaan wordt er steeds meer belang aan gehecht, met het oog op de toekomst. Ben je ook van plan om stappen te zetten richting duurzaam wonen? Een mooi vooruitzicht! In dit artikel delen we onze tips.

Duurzame keuzes in en rondom een woning

Duurzaam wonen betreft allereerst een groot plaatje. Je kunt de nodige aanpassingen doen aan je woning om duurzaamheid in huis te vergroten. Woon je in een oude woning? Dan is het slim om de woning goed te laten isoleren. Denk aan vloerisolatie, dakisolatie of isolatie van de gevels en muren. Met het plaatsen van zonnepanelen hoef je minder energie te gebruiken. Ook stappen steeds meer mensen af van gas. Het vraagt om de nodige investering, maar deze toekomstgerichte keuzes zijn een ideale oplossing voor meer duurzaamheid in de woning.

Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks

Minder spullen kopen

We leven in een materialistische samenleving. Het kopen van spullen wordt als iets normaals gezien. Probeer echter eens kritisch te zijn bij wat je allemaal in huis haalt: heb je het daadwerkelijk nodig? Nieuwe spullen vragen om veel grondstoffen en energieverbruik. Door minder spullen te kopen, kies je voor duurzamer wonen.

Leestip! Minimaliseren in huis: zo pak je dit aan

Duurzaam huis met de juiste interieurmerken

Uiteraard heb je sommige spullen nu eenmaal nodig in het interieur. Je kunt ervoor kiezen om bij duurzame interieurmerken te shoppen. Dit zijn winkels die belang hechten aan het productieproces. Zo wordt er minder afval geproduceerd, wordt er gerecycled en wordt er nagedacht over transport.

Duurzamer wonen met tweedehands items

Een andere optie is het kopen van tweedehands meubels en accessoires: hier hoeft niets nieuws voor te worden gemaakt! Waar bij het maken van nieuwe producten altijd grondstoffen moeten worden ingezet, is dat bij gebruikte spullen natuurlijk wel een ander verhaal. Veel spullen kunnen nog prima een ronde mee: maak daar slim gebruik van. Dit is meestal ook nog eens een goede keuze voor de portemonnee – met tweedehands shoppen kun je flink wat kosten besparen.

Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks

Duurzame woning: de keuken

Met name in de keuken kan duurzaamheid een belangrijkere rol gaan spelen. Probeer bijvoorbeeld verpakkingsvrij de boodschappen doen: steeds meer winkels bieden hier mogelijkheden in. Elk stuk plastic dat je minder in huis haalt, is al een stukje winst. Gooi verder minder weg in de keuken, als het aankomt op bijvoorbeeld groenten. Door slimmer boodschappen te doen en beter in te schatten welke producten je echt nodig hebt, gaat er minder verloren. Ook dat past in het straatje van duurzamer wonen!


Reageer

Lees ook:

Van rustiek tot modern: houten keukens passend bij elke woonstijl >
Veelgemaakte misvattingen over keukeninrichting en -gebruik >
Ontdek de wereld van marmeren keukens >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >

Terug naar overzicht >>