arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woontrends » 4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon

4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon

Plantenfan en heb je een balkon? Leuk! Het kan op een balkon misschien moeilijker lijken om planten te verzorgen dan in een tuin. Maar het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Kun je wel wat tips gebruiken? In deze blog delen we ze met je!

Kies de juiste planten

Allereerst is het belangrijk om de juiste balkon planten te kiezen. Dat heeft met name te maken met de stand van de zon ten opzichte van jouw balkon. Waar er in de tuin vaak altijd wel een zonnig plekje én juist een plekje in de schaduw te vinden is, is dat op een balkon natuurlijk wel wat anders.

Bepaal dus of je een zonnig of juist een schaduwrijk balkon hebt, en kies aan de hand daarvan planten voor je balkon uit die hierbij passen. Zoek je planten voor de volle zon op je balkon? Kies voor vetplanten, cactussen, agave, lavendel of een olijfboom. Heb je juist veel schaduw? Dan kies je bijvoorbeeld voor een varen, hortensia of siernetel. Er zijn ook windbestendige planten voor een balkon te vinden, mocht je regelmatig last hebben van harde wind. Denk bij deze sterke balkon planten aan siergrassen, viooltjes of verschillende kruidenplanten.

4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon

Planten die niet te groot groeien

Op een balkon is er vaak maar weinig ruimte. Dat is ook iets om rekening mee te houden bij het uitkiezen van planten op je balkon. Let erop dat je geen planten voor je balkon kiest die enorm groot groeien. Je wilt er zelf natuurlijk ook gewoon lekker kunnen zitten!

Een tip: let op de grootte van de pot waar je de plant in plaatst. Die kan soms al zorgen voor een beperking van de groei. Koop dus planten voor bloembakken op je balkon die daarin wel lekker kunnen leven, maar niet per se te groot worden. Iets om bij stil te staan!

Maak gebruik van de ruimte

Planten op je balkon worden er niet zo blij van als ze té dicht op elkaar staan en zo bijvoorbeeld minder zon kunnen vangen. Zorg dan ook dat je slim gebruik maakt van de ruimte.

Zo zien we vaak een trappetje met planten op het balkon. Zeker een goed idee, zo creëer je eenvoudig verschillende hoogtes voor je groene vrienden. Ook leuk: haal wat balkon hangplanten, naast staande planten. Dat ziet er hartstikke gezellig uit op je balkon!

Balkon planten verzorgen: lees deze handige tips

Verzorging in alle seizoenen

Een balkon met bloemen en planten heeft natuurlijk de meeste verzorging nodig in de lente en zomer. Maar toch is het zaak om te denken aan planten verzorgen in alle seizoenen. Je kunt ze niet maar gewoon wat laten verpieteren als het buiten koud is – dan groeien ze het komende seizoen waarschijnlijk niet meer terug.

Zeker als je een balkon met planten hebt die niet goed tegen kou en regen kunnen, is het de overweging waard om ze in de winter binnen te zetten. Heb je juist gekozen voor makkelijke balkon planten, zoals winterharde balkon planten? Dan kun je ze natuurlijk gewoon laten staan. Het is wel iets om rekening mee te houden bij je keuze voor de beste balkon planten!


Reageer

Lees ook:

Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger >
Een grote tuin inrichten: 7 handige tips >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
De voordelen van tegel laminaat >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
5x dit zijn de mooiste behangideeën voor de kinderkamer >
Uniek: 5x een zwarte keuken >
Zomers etentje? Prachtige voorbeelden van een gestylede eettafel in de tuin! >
Een babykamer inrichten: deze 6 items mogen echt niet missen >
Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
5 tips om de hal op te knappen >
Zo ga je voor een persoonlijke touch in een nieuwbouwwoning >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Dit moet je weten bij het kopen van een hekwerk >

Terug naar overzicht >>