arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Modern » Interview Marcel Wanders

Interview Marcel Wanders

Niet zelden komt de naam Droog ter sprake als het Nederlands design gaat. Droog, een ontwerpbureau in Amsterdam, werd in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. Het internationaal gerenommeerde bureau ontstond na een presentatie van enkele ontwerpers op de Salone del Mobile, de belangrijke meubelbeurs in Milaan. De presentatie kreeg de naam “droog” omdat het werk zonder franje werd neergezet en omdat het een connectie had met de betekenis van “droge humor”. De tentoonstelling werd een succes en niet lang daarna was Droog Design een feit.

In 2003 begon Droog met de eigen productie en verspreiding van hun ontwerpen en een jaar later werden in Amsterdam het hoofdkantoor en de winkel Droog Amsterdam geopend. Onder de ontwerpers die aan de wieg stond van Droog bevinden zich grote namen als Hella Jongerius, Richard Hutten en Marcel Wanders.

Geknoopte stoel

Droog heeft naar eigen zeggen redelijk onconventionele ideeën over vormgeving: de Droog-mentaliteit. En de ontwerpen van Droog zijn ook altijd net even iets anders dan we misschien gewend zijn. Een goed voorbeeld is de Knotted chair van Marcel Wanders. Zoals de naam al aangeeft, is de stoel geknoopt van versterkt touw, overgoten met een laagje epoxy. Kenners noemden de stoel, toen deze in 1995 werd gepresenteerd, een “instant klassieker”. Wanders won er in 1997 de publieksprijs van de Rotterdamse Designprijs mee. De Knotted chair is inmiddels opgenomen in de collecties van verschillende belangrijke musea, zoals het Museum for Modern Art in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Marcel Wanders Knotted chair

De Knotted chair is het ontwerp waarmee Marcel Wanders definitief doorbrak als ontwerper. Van alle ontwerpers die Droog heeft voortgebracht, is Wanders (1963) een van de bekendste. Wanders werd in 2002 door het Amerikaanse tijdschrift Business Week nam hem in 2002 op in de lijst 50 Stars of Europe (50 Europese sterren). Inmiddels staat hij als oprichter en art director aan het hoofd van het designlabel Moooi, dat hij in 2001 samen met anderen oprichtte. Net als Droog staat ook Moooi garant voor fraaie ontwerpen, die niet zelden opzien baren. Meubels als de Pig Table en Horse Lamp (beiden ontwerpen van Front) – voorzien van een levensgroot varken en paard – zijn blikvangers in het interieur. En ook de van verbrand hout gemaakte Smoke Chair van Maarten Baas is opvallend.

Nederlands design

Wanders zelf levert als ontwerper ook nog steeds een belangrijke bijdrage aan het label. Wanders studeerde in 1988 cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Dat hij een kunstopleiding heeft gevolgd, is goed te zien aan zijn creaties, die zich steevast op de grens van design en kunst bewegen. De Snotty vases uit 2001 komen bijvoorbeeld ook als sculpturen goed tot hun recht. Het ontwerp van deze serie van vijf vazen is gebaseerd op een 3d-scan van een snotje. Wellicht geen smakelijk idee, maar wel kenmerkend voor de creaties van Wanders: altijd net even anders en vaak ingenieus. Ook de Sponsvaas – een vaas in de vorm van een spons – is daar een voorbeeld van.

Zijn ontwerpen zijn vernieuwend, maar evident, vindt Li Edelkoort, directrice van de Design Academy in Eindhoven. “Alsof ze er allang hadden moeten zijn.”

Design Academy

Die opmerking is opvallend omdat Wanders ooit van diezelfde Design Academy (toen nog Academie voor Industriële Vormgeving) werd verwijderd. “Ze hadden waarschijnlijk gelijk”, zegt hij daar zelf over. “Want ik was vreselijk eigenwijs”. Maar eigenwijsheid kan lonen, heeft Wanders bewezen. Die karaktertrek heeft hem gebracht aan de top van de designwereld.

Voor meer informatie: www.marcelwanders.com


Reageer

Lees ook:

Met deze 7 tips richt je een comfortabele zithoek in >
Trend: blauw vloerkleed in het interieur >
Waarom kiezen voor een PVC vloer? >
Saaie lege muur in huis? Ga voor wall art met Poster Store! >
6x Inspiratie voor een moody en donkere badkamer >
Wat kun je met washi tape in je interieur? 6 leuke ideeën! >
Tips voor tijdloze en frisse badkamer >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
5x dit zijn de mooiste behangideeën voor de kinderkamer >
Uniek: 5x een zwarte keuken >
Een babykamer inrichten: deze 6 items mogen echt niet missen >
Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
Zo ga je voor een persoonlijke touch in een nieuwbouwwoning >

Terug naar overzicht >>