arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Landelijk » Voor liefhebbers van brocante

Voor liefhebbers van brocante

Het is tijdens een koude winterochtend dat we door onze gastvrouw hartelijk welkom worden geheten bij de voordeur. De geur van verse koffie komt ons tegemoet vanuit de heerlijk woonkeuken die op de begane grond direct achter de garage zit. Hetty vertelt: “Wij zijn de eerste bewoners en konden aangeven wat onze wensen waren qua indeling. De meeste mensen in de straat kozen voor een keuken op de eerste etage. Ik wilde hem graag op de begane grond. Grenzend aan de tuin is het een heerlijke plek voor ons gezin, zo met de openslaande deuren. Ik was destijds ook bang dat we deze ruimte nauwelijks zouden gebruiken als we er een hobby- of logeerkamer van zouden maken.”

Twee rechterhanden

De keuken, wit geverfd met een zwart aanrechtblad, is door Viktor geplaatst. Hij heeft volgens Hetty twee rechterhanden en wat zij bedenkt, maakt hij. “En hij is net zo enthousiast als het om ons interieur gaat als ik. De muren achter het aanrecht hebben we onlangs een andere kleur gegeven, dark grey van Flexa Pure. De rest van ons huis hebben we geverfd met verven van Carte Colori. Die kalkverf zorgt voor een mooie, warme uitstraling, die prachtig bij onze stijl past.” Met de legplanken boven het aanrecht creëerde Viktor een extra plek voor decoratieve accessoires. Oude blikken, Franse eiermanden, rieten plukmanden, witte serviezen, puddingvormen en een schitterende messendoos sieren de ruimte.

Minivakantie

Dat oud en nieuw heel goed samengaan zien we ook op de eerste etage die we bereiken via een moderne, witte trap en in gebruik is als een grote woonkamer met verschillende zit- en sfeerhoekjes. Ook hier is Hetty aan de slag gegaan met kalkverven, houten vloerdelen, natuurlijke materialen in witte, zwarte en grijze tinten en… brocante. “Mijn woonstijl is landelijk met een stoer tintje. De belangrijke dingen in huis, zeg maar de basiszaken, koop ik uiteraard nieuw. Maar verder is hier alles oud wat de klok slaat. Ik koop overal en snuffel graag rond in van die overvolle antiekwinkeltjes, op vlooienmarkten, de antiekmarkten in Apeldoorn en op internet.” Maar Viktor en Hetty bezoeken ook veel buitenlandse rommelmarkten. Lille, Parijs, Tongeren, de markt in Chatou op het eiland in de Seine bij Parijs. Noem een antiek- of rommelmarkt, ze zijn er geweest. “Ik kan behoorlijk zenuwachtig zijn als ik op zo’n markt rondloop. Benieuwd naar wat we tegen gaan komen. Of we met een bijzondere vondst huiswaarts keren. We maken er ook echt een uitje van. Zo gaan we dit voorjaar naar de Car Boot Sale in Ardingly in Engeland. We hebben er een leuke Bed and Breakfast geboekt, we zoeken van te voren een leuk restaurant uit. Je snapt wel dat ik er weer helemaal zin heb! ’t Is een beetje een minivakantie.”

Dame met Spons

De slaapkamers en de badkamer liggen op de tweede etage. Een romantisch bad op pootjes siert de ruimte en een houten tafel met mooie, vierkante porseleinen wastafels geven de badkamer een nostalgische uitstraling. Een eyecatcher is de schildering op de muur de ‘Dame met Spons’. Hetty zag de afbeelding in een boek, knipte het uit, vergrootte met een beamer de afbeelding. “En daarna heb ik de contouren met witte latex geschilderd. Leuk is het geworden hé!?”

Hoofd leegmaken

“Interieuritems met geschiedenis, dingen waaraan je af kunt zien dat ze gebruikt zijn, daar houd ik van. Soms knap ik dingen op maar oude tafels of kistjes zijn vaak zo mooi oud van zichzelf, daar doe ik dan niets meer aan. Er zijn een paar zaken die ik nooit weg doe. De familiebijbeltjes, de weegschaal die uit de bakkerij van mijn ouders komt, het serviesgoed van Petrus Regout dat ik al jaren spaar en mijn allereerste, oude paspop.” Hetty vertelt dat ze bijna dagelijks iets verandert in huis. “Dingen net even iets anders neerzetten waardoor het lijkt alsof je in een ander huis woont, de tafel van beneden naar boven slepen om een mooi zitje bij het raam te creëren. Het is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken na een drukke werkdag.”

Leef vandaag

Wat opvalt zijn de teksten die in verschillende ruimtes op de muren zijn aangebracht. Gevangen in een mooie, oude lijst of op de muur geschilderd. “Ik vind het leuk om familie of vrienden bij een speciale gelegenheid een mooie tekst cadeau te doen. Of om zelf, met mooie letters, in een ruimte in huis aan te brengen. Zoals die op ons toilet: ‘Herinner je gisteren, droom van morgen, leef vandaag’. Want dat vergeten we nog wel eens, dat je nu moet leven en niet alleen maar aan later moet denken.”


Reageer

Lees ook:

Zo zorg je voor een landelijk interieur >
Met deze 7 tips richt je een comfortabele zithoek in >
7 tips voor een romantische tuin >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een moderne boerderij look in huis >
Zo ga je voor een unieke aankleding in de hal >
Kamer over in huis? Maak er een leeskamer van! >
Nieuwe loungeset kopen voor in de tuin: 6 tips >
Je eigen woonstijl ontdekken: zo doe je dat! >
Zo creëer je eenheid in de woonkamer >
Witte meubels in huis: verschillende voorbeelden >

Terug naar overzicht >>