arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Landelijk » Ook wonen in Oosterse sferen?

Ook wonen in Oosterse sferen?

“We zochten een oude woning, het liefst een klushuis waar we onze creatieve ideeën in kwijt konden. We hadden dit huis al op internet gezien en we waren er een paar keer voorbij gefietst, maar we werden niet enthousiast.” Uiteindelijk besloten ze toch maar eens binnen te kijken. “Wat een ruimte! Dat dacht ik direct bij binnenkomst,” vertelt Patrick. “Ik was in gedachte al aan het verbouwen.” Esther vult hem aan: “Dat doet hij altijd. Waar we ook zijn, Patrick gaat verbouwen. Ik was gelijk enthousiast over dit huis. Bij Patrick moest dat nog even groeien maar ’s avonds waren we het er over eens: hier wilden we wonen!”

Serene sfeer

De begane grond werd na aankoop helemaal onder handen genomen. Ziet het huis er aan de buitenkant nog echt jaren twintig uit, binnen heerst een Oosterse en serene sfeer. “Tijdens onze vakanties naar Cambodja, Thailand, Bali en Java vielen we als een blok voor de sfeer daar. De natuurlijke, oorspronkelijk materialen waar de mensen daar gebruik van maken, zitten zo vol historie. Het hout dat piept en kraakt en haast kromgetrokken is. Het echte doorleefde, daar werden we door gegrepen en dat hebben we doorgevoerd in ons huis.”

Onbehandelde houten deuren

In de entree zijn het de onbehandelde houten deuren die opvallen. Esther vertelt dat jassen en schoenen in een hal niet hun voorkeur heeft en dat ze de gang hebben ingekort en afgesloten met een praktische en mooie kastruimte. “De deuren hebben we meegenomen van onze vakantie in Bangkok.”

Foeilelijke haard

Twee antieke klapdeuren geven toegang tot de woonkamer. Blikvanger is de openhaard. “Het was eigenlijk een foeilelijk ding met een raar stenen plateau. Dat plateau hebben we eraf gehaald, de schouw heb ik grof gestuukt en voorzien van een mooie, matte tint: Canvas van Painting the Past. Het leuke van deze haard is dat hij niet onhandig groot is of op een te prominente plek zit. Hij is perfect gesitueerd ten opzichte van onze zithoek,” aldus Patrick.

Handige foefjes

Een grote verrassing wacht ons aan de achterzijde van de woning. Hier zaten eerder een benauwde serre, een kleine keuken en bijkeuken. Patrick sloopte muren en verplaatste de openslaande deuren, zodat er een intieme, lichte woonkeuken ontstond. “De keuken heb ik zelf gemaakt van nieuw eikenhout. Daarna heb ik de deurtjes bewerkt om dat oude effect te krijgen.” De keuken is vervolgens wit gebeitst en voorzien van een Belgisch hardstenen blad met gefrijnde rand. Een handig foefje is het kruidenkastje dat Patrick heeft weggewerkt aan de voorzijde van de afzuigkap.

Houtkachel op ooghoogte

“Deze keuken is echt het hart van ons huis. Hij nodigt uit om lekker te koken en lang na te tafelen. Van het Falcon fornuis maken wij heel intensief gebruik. We geven nog wel eens een feestje en we bereiden dan met gemak een Indonesische rijsttafel op het fornuis,” vertelt Esther. De keuken wordt op wat frissere avonden extra gezellig als de knusse houtkachel, die op ooghoogte in een nis is geplaatst, wordt aangestoken.

Tuinkamer versus toneel

Vanuit de keuken hebben Patrick en Esther zicht op hun zonnige tuin. De tuinkamer met loungehoek heeft Patrick ook zelf gemaakt. “Hier zitten we heel veel. De tuin ligt op het zuiden en rond zes uur ’s avonds kun je hier genieten van de avondzon. En de kinderen gebruiken de tuinkamer als toneel. Wij zijn dan het enthousiaste publiek!” De ruim vier meter hoge bamboes maken het plaatje af. “Ze passen perfect bij onze sfeer en stijl en ze maken zo’n heerlijk ruisend, rustgevend geluid. We wanen ons dan zo weer in het Verre Oosten.”

Natural Living

Patrick is al veertien jaar meubelmaker. Drie jaar geleden, na een vakantie in Thailand, besloot hij de Oosterse stijl in Nederland te introduceren. Hij opende een winkel in Naarden waar een groot deel van de collecties van eigen hand zijn. Patrick maakt onder meer tafels, keukens, kasten, badkamers en tuinkamers op maat. Daarnaast staan er in zijn winkel artikelen van bekende en minder bekende merken, die bijdragen aan de sfeer, zoals verlichting, verf, shutters en accessoires. Tevens geeft hij interieur- en verbouwadviezen en begeleidt hij bouwprojecten.


Reageer

Lees ook:

Met deze 7 tips richt je een comfortabele zithoek in >
7 tips voor een romantische tuin >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een moderne boerderij look in huis >
Zo ga je voor een unieke aankleding in de hal >
Kamer over in huis? Maak er een leeskamer van! >
Nieuwe loungeset kopen voor in de tuin: 6 tips >
Je eigen woonstijl ontdekken: zo doe je dat! >
Zo creëer je eenheid in de woonkamer >
Witte meubels in huis: verschillende voorbeelden >
Het verschil tussen laminaat en parket >

Terug naar overzicht >>