arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonstijl » Houten balken in huis onderhouden: tips en tricks
Zo doe je dat: houten balken in huis onderhouden

Houten balken in huis onderhouden: tips en tricks

Het is echt een prachtig aanzicht in huis: houten balken, bijvoorbeeld aan het plafond. Ware schoonheid, als je het ons vraagt! Maar daar komt wel bij kijken dat ze goed onderhoud nodig hebben – om ze ook daadwerkelijk mooi te houden. In deze blog delen we je onze tips en tricks!

Ken het type hout

Allereerst is het belangrijk om het soort hout te achterhalen. Dit is misschien niet direct eenvoudig om te ontdekken, zeker als het om een oud huis gaat. Toch is dit van groot belang als je aan restauratie wilt gaan doen, aangezien iedere houtsoort net een andere aanpak nodig heeft.

Sla dit onderzoek dan ook niet over! Al is het nodig om hier een expert voor in te schakelen: dit is uiteindelijk de moeite waard. Alles om te voorkomen dat je een verkeerde plan van aanpak in werking zet om het hout te onderhouden – dan ben je bij wijze van spreken voor niets aan de gang.

Houten balken in huis onderhouden: tips en tricks

Wees je bewust van mogelijke schade

Niet alleen het type hout is belangrijk om te achterhalen, maar ook de bron van mogelijke schade. Nog zo’n punt waar wat onderzoek voor nodig is, maar wat de moeite dubbel en dwars waard is. Alleen zo kun je snel handelen mocht het misgaan – toch niet onbelangrijk als er plotseling nood bij blijkt te zijn.

Onderzoek bijvoorbeeld of er kans is op waterschade of vochtigheid bij de houten balken: hier kun je maar beter van tevoren zeker van zijn, om hier eventueel al direct naar te handelen. Andere zaken waar je aan kunt denken: houtworm, het is ook zeker de moeite waard om hier een controle naar te doen.

Maak de balken schoon

De houten balken in huis verdienen regelmatig een schoonmaakbeurt – dit vormt naast het doen van het onderzoek uit de punten hierboven een basis voor een goede verzorging. Ga bij het houten balken binnen onderhouden dan ook regelmatig aan de slag met een sopje! Zo blijven ze niet alleen mooi, maar ook in goede staat.

Ook wanneer je (nog) geen last hebt van houtwormen is het verstandig om houten balken te onderhouden met het schoonmaken. Zo voorkom je dat er stof of andere viezigheid op zit: hoe hygiënischer, hoe prettiger. Je kunt het schoonmaken met een sopje afronden met materialen om eventuele scheuren of plekjes dicht te maken: ideaal om dit meteen in een beurt te doen.

Zo doe je dat: houten balken in huis onderhouden

Een likje verf

Heb je de houten balken aan het plafond een lik verf gegeven? Dat ziet er beeldschoon uit! Het is daarbij wel zaak om ze van tijd tot tijd een nieuwe lik verf te geven – eigenlijk net zoals je bij bijvoorbeeld een muur zou doen.

Ook hiermee zorg je te allen tijde voor een frisse look, het is de afrondende taak bij het zichtbare houten balken onderhouden. Hoewel er misschien van tijd tot tijd wat moeite voor nodig is, ga je zo voor een woning met een prachtig karakter! En dat zien we graag.


Reageer

Lees ook:

Badkamermeubel en badkamerspiegel: blikvangers in jouw badkamer >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
Goede messen kiezen voor in de keuken: waar kun je op letten? >
De leukste fotowand ideeën >
6x populaire keukenstijlen van dit moment >
Je eigen homegym bouwen: dit zijn de beste tips >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >
3 opbergtips voor in je slaapkamer >
Veel vocht in de badkamer? Dit kun je eraan doen! >
Gele keuken inrichten: de mooiste voorbeelden >
Een vieze douchekop weer schoon krijgen: zó doe je dat! >
Zo zorg je voor een perfecte nachtrust >
Een smalle en lange kamer inrichten: zó pak je dat aan >
Zo richt je een kleine woonkamer optimaal in >
Samen met het gezin het huishouden doen: bij welke klusjes kunnen kinderen helpen? >

Terug naar overzicht >>