arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Wij zijn groot fan van de Japanse interieurstijl. Rust, ordelijkheid, natuurelementen en een vriendelijke uitstraling: het komt allemaal voorbij. En dat zijn eigenschappen die heel fijn zijn om in je woning te hebben. Helemaal zen! Maar hoe pak je het aan, de styling van een land dat toch wel ver van ons af ligt? Dat is makkelijker dan je misschien denkt – lees mee en leer!

Gebruik Japanse kleuren in huis

Het kleurgebruik staat centraal in een Japans interieur. Daar moet je dus zeker de nodige aandacht aan besteden. Het is belangrijk om rustige kleuren terug te laten komen in je woning. Dus geen felle tinten! Waar je aan kunt denken? Tinten als wit, crème, zand en beige, als het over het lichte kleurenspectrum gaat. Bij donkere kleuren draait het om bijvoorbeeld grijs, antraciet, olijfgroen en diepblauw. En zoek je toch een subtiele accentkleur? Denk dan aan lichtgeel of roestoranje.

Precies: tinten met elkaar combineren mag dus wél. Het hoeft geen saaie boel te worden in huis – het gaat er alleen om dat je de rust bewaart. Lichte en donkere kleuren bij elkaar brengen kan juist goed: zo zorgen ze voor balans in huis, ook heel belangrijk in de Japanse cultuur. Zolang je maar bij rustige tinten blijft, heb je de boodschap begrepen.

Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Kies voor rust en ruimte

Orde en rust zijn belangrijk bij een Japanse inrichting in huis. Laat dit dan ook in alle kamers terugkomen. Hoe je het aanpakt? We hebben hier al gauw de neiging om ons huis behoorlijk vol te zetten. Meubels hier, decoraties daar – het lijkt soms wel alsof elk plekje een functie moet hebben. In Japanse interieurs wordt juist afstand genomen van dit idee.

Zorg dus dat je zo min mogelijk spullen in huis hebt staan. Die kamers hoeven niet propvol: het is in de Japanse stijl juist belangrijk om veel ruimte te hebben. Dat zorgt voor overzicht en orde in huis! Laat alleen staan wat je écht belangrijk of mooi vindt, of wat niet kan ontbreken aan een ruimte. Keuzes maken dus.

Minimalistische meubels in huis

De meubels die je in huis hebt bij een Japanse inrichting zijn minimalistisch qua looks. Geen poespas, geen gekke kleuren, geen unieke stoffen: kies voor simpel design. Meer is er namelijk niet nodig om van te genieten, zo luidt het idee.

Neem het voorbeeld van de manier waarop Japanners dineren: ze zitten vaak op de grond. Met een eenvoudig tafeltje als Japanse meubels. Nu hoef je die stap niet meteen te maken, maar het zegt wel iets over de eenvoud waar je voor kunt kiezen. Een minimalistische zithoek in huis is ook een prachtig idee, zoals we op onderstaand beeld zien. Soms is minder echt meer!

Een Japans interieur? Lees onze handige tips!

Bloemen, planten en andere natuurelementen zijn onmisbaar

De natuur is heel belangrijk in een Japans huis. Laat dit dan ook terugkomen in je woning. Allereerst doe je dit door bloemen te plaatsen, in het kader van Japanse decoratie. Geen zin om steeds nieuwe bloemen te kopen? No worries: je kunt bijvoorbeeld ook voor behang of een print aan de muur gaan waarop bloemen staan – denk aan de karakteristieke roze bloesem. Of wat dacht je van een kamerscherm met zo’n afbeelding erop? Dat past ook helemaal in een Japans interieur!

Verder is het een goed idee om verschillende planten in huis te halen. Prachtig ter decoratie, en ze brengen ook rust met zich mee. Andere natuurelementen? Kies bijvoorbeeld voor Japanse meubelen in de vorm van rotan stoelen of banken – om maar en voorbeeld te geven.


Reageer

Lees ook:

Perfecte spiegel voor de badkamer kiezen: waar let je allemaal op? >
5x Tips en tricks om een aangebrande pan schoon te krijgen >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >
Je planten afstoffen? Dít is waarom je dat moet doen! >
Geef jouw eetkamer meer sfeer en karakter >
Kunststof in je interieur: onderhoudsvriendelijk én trendy >
Comfortabele woonkamer inrichten: 5 slimme tips >
Winterse woonkamer inrichten: zo maak je het er ultiem gezellig >
Goede messen kiezen voor in de keuken: waar kun je op letten? >
De leukste fotowand ideeën >
6x populaire keukenstijlen van dit moment >
Olijfboom binnen: hoe kun je de plant het best verzorgen? >
3 opbergtips voor in je slaapkamer >
Gele keuken inrichten: de mooiste voorbeelden >

Terug naar overzicht >>