arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Wij zijn groot fan van de Japanse interieurstijl. Rust, ordelijkheid, natuurelementen en een vriendelijke uitstraling: het komt allemaal voorbij. En dat zijn eigenschappen die heel fijn zijn om in je woning te hebben. Helemaal zen! Maar hoe pak je het aan, de styling van een land dat toch wel ver van ons af ligt? Dat is makkelijker dan je misschien denkt – lees mee en leer!

Gebruik Japanse kleuren in huis

Het kleurgebruik staat centraal in een Japans interieur. Daar moet je dus zeker de nodige aandacht aan besteden. Het is belangrijk om rustige kleuren terug te laten komen in je woning. Dus geen felle tinten! Waar je aan kunt denken? Tinten als wit, crème, zand en beige, als het over het lichte kleurenspectrum gaat. Bij donkere kleuren draait het om bijvoorbeeld grijs, antraciet, olijfgroen en diepblauw. En zoek je toch een subtiele accentkleur? Denk dan aan lichtgeel of roestoranje.

Precies: tinten met elkaar combineren mag dus wél. Het hoeft geen saaie boel te worden in huis – het gaat er alleen om dat je de rust bewaart. Lichte en donkere kleuren bij elkaar brengen kan juist goed: zo zorgen ze voor balans in huis, ook heel belangrijk in de Japanse cultuur. Zolang je maar bij rustige tinten blijft, heb je de boodschap begrepen.

Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl

Kies voor rust en ruimte

Orde en rust zijn belangrijk bij een Japanse inrichting in huis. Laat dit dan ook in alle kamers terugkomen. Hoe je het aanpakt? We hebben hier al gauw de neiging om ons huis behoorlijk vol te zetten. Meubels hier, decoraties daar – het lijkt soms wel alsof elk plekje een functie moet hebben. In Japanse interieurs wordt juist afstand genomen van dit idee.

Zorg dus dat je zo min mogelijk spullen in huis hebt staan. Die kamers hoeven niet propvol: het is in de Japanse stijl juist belangrijk om veel ruimte te hebben. Dat zorgt voor overzicht en orde in huis! Laat alleen staan wat je écht belangrijk of mooi vindt, of wat niet kan ontbreken aan een ruimte. Keuzes maken dus.

Minimalistische meubels in huis

De meubels die je in huis hebt bij een Japanse inrichting zijn minimalistisch qua looks. Geen poespas, geen gekke kleuren, geen unieke stoffen: kies voor simpel design. Meer is er namelijk niet nodig om van te genieten, zo luidt het idee.

Neem het voorbeeld van de manier waarop Japanners dineren: ze zitten vaak op de grond. Met een eenvoudig tafeltje als Japanse meubels. Nu hoef je die stap niet meteen te maken, maar het zegt wel iets over de eenvoud waar je voor kunt kiezen. Een minimalistische zithoek in huis is ook een prachtig idee, zoals we op onderstaand beeld zien. Soms is minder echt meer!

Een Japans interieur? Lees onze handige tips!

Bloemen, planten en andere natuurelementen zijn onmisbaar

De natuur is heel belangrijk in een Japans huis. Laat dit dan ook terugkomen in je woning. Allereerst doe je dit door bloemen te plaatsen, in het kader van Japanse decoratie. Geen zin om steeds nieuwe bloemen te kopen? No worries: je kunt bijvoorbeeld ook voor behang of een print aan de muur gaan waarop bloemen staan – denk aan de karakteristieke roze bloesem. Of wat dacht je van een kamerscherm met zo’n afbeelding erop? Dat past ook helemaal in een Japans interieur!

Verder is het een goed idee om verschillende planten in huis te halen. Prachtig ter decoratie, en ze brengen ook rust met zich mee. Andere natuurelementen? Kies bijvoorbeeld voor Japanse meubelen in de vorm van rotan stoelen of banken – om maar en voorbeeld te geven.


Reageer

Lees ook:

Veelgemaakte misvattingen over keukeninrichting en -gebruik >
Ontdek de wereld van marmeren keukens >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Het kiezen van een mooie bank >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >

Terug naar overzicht >>