arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Woonkamer » De kloostertafel, onmisbaar voor een robuust interieur
Kloostertafel

De kloostertafel, onmisbaar voor een robuust interieur

Ik had er nog nooit van gehoord, van een kloostertafel. Maar het woord wekte wel mijn interesse. De monniken houden namelijk van urenlang tafelen. Met heel veel mensen aan een tafel. Uitgebreid ook het liefst; met wijn en een diversiteit aan eten. En uitgebreid eten met veel vrienden of met het gezin, is ook een van mijn favoriete bezigheden. Toen ik dus hoorde over de kloostertafel, ben ik op onderzoek uitgegaan.

Wat is een kloostertafel

Mijn zoektocht begon op internet. Daar vond ik de volgende uitleg: Een kloostertafel is een traditionele eikenhouten tafel zoals die vroeger in kastelen en kloosters gangbaar was.  Mijn idee over wat een kloostertafel was, bleek dus te kloppen. De speurtocht op internet ging verder. Al snel kwam ik uit bij een kloostertafel van Meubelcity. Het plaatje voldeed precies aan mijn verwachting: een robuuste tafel die tegen een stootje kan, met stevige poten. Ik zeg: goodbye stalen poten die iedereen al heeft, hello prachtig vormgegeven poten van hout.

Een beetje ruimte graag

Met het stevig eikenhouten blad en de mooie zware kolompoten komt deze tafel het best tot zijn recht als je hem een beetje ruimte geeft. Ik zal niet zeggen dat het in elk interieur past, maar met de natuurlijke uitstraling denk ik dat het niet op veel plekken zal misstaan. De tafels zijn in verschillende formaten te krijgen. Ook kun je kiezen voor de variant als salontafel. Er is dus voor elk wat wils.

Wat doe jij aan je eettafel?

Gaandeweg het onderzoek dat ik aan het uitvoeren was, begon ik mezelf vragen te stellen over de functie van de eettafel. Wat doe ik eigenlijk zelf aan de tafel? En welke eisen moet een tafel voor mij hebben?

  • Eten met het gezin

Uitgebreid koken is bij ons niet weggelegd voor de doordeweekse avonden. Dan komen de pannen op tafel. Het is dan dus wel handig als de tafel daar tegen bestand is. En wat denk je van kringen op de tafel als er weer een glas is omgevallen? Een tafel moet daar tegen kunnen, als je het mij vraagt.

  • Uitgebreid dineren en na-tafelen met vrienden

Lekker eten met verschillende gerechten; allemaal opgediend in kleurige schaaltjes. Ik hou ervan. Dan is het prettig als je de ruimte hebt op de tafel. Een tafel die vroeger in kastelen gebruikt werd, is daar toch uitermate geschikt voor?

  • De krant lezen

Lekker het krantje lezen in de ochtendzon. Met een kop koffie of thee erbij. Voor mij is het dan belangrijk om een goede stoel te hebben, die precies past bij de hoogte van de tafel. Dat maakt het ochtendritueel pas echt compleet.

  • Tekenen voor de kinderen

Niets is voor de kinderen zo vervelend als willen tekenen of knutselen op een tafelblad dat ongelijk van structuur is. Gelukkig is een kloostertafel niet alleen geschikt voor eten, maar ook voor urenlang knutselplezier.

Wat denk jij, jonkvrouwe of edelheer? Past het in jouw interieur?


Reageer

Lees ook:

Zo krijg je het luxe hotelgevoel in je eigen slaapkamer >
Dit zijn de mooiste kleuren voor een vintage kast in huis >
Wanddecoratie ideeën voor in de slaapkamer >
Een donkerblauwe keuken: voorbeelden en inspiratie >
Tips voor een duurzaam én stijlvol interieur >
Tips voor het organiseren van je make-up tafel >
Tips voor een nette en overzichtelijke werkplek >
Je badkamer simpel pimpen in 5 stappen >
Kies voor opvallend behang: verschillende voorbeelden >
Een lockerkast: mooi én handig in elke ruimte in huis >
Wat we kunnen leren van de Japanse interieurstijl >
Tips voor het inrichten van de babykamer >
Deze items zijn onmisbaar in een bohemian interieur >
Met deze tips ga je voor een knusse slaapkamer >
Veiligheid rondom de voordeur: 6 tips >

Terug naar overzicht >>