arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Verschillende soorten verlichting voor in de woonkamer

Verschillende soorten verlichting voor in de woonkamer

Verlichting heeft een hele belangrijke functie in de woonkamer. Eigenlijk in het hele huis! Het zorgt er namelijk voor dat het zicht goed is en dat er een gezellige sfeer hangt. In dit artikel lees je alles over de 5 verschillende soorten verlichting, wat het verschil is en hoe je het kunt toepassen in de woonkamer.

De basisverlichting

De naam zegt het al: basisverlichting is de basis van het lichtplan. Deze verlichting moet ervoor zorgen dat de gehele ruimte gelijkmatig wordt belicht. In de woonkamer worden hier vaak inbouwspots of eenvoudige plafondlampen voor gebruikt. Als er ook een eettafel in de woonkamer staat, kun je eventueel een mooie hanglamp ophangen. Grote industriële hanglampen zijn bijvoorbeeld erg populair dit seizoen. Dit is zowel decoratief als praktisch.

De functionele verlichting

Functionele verlichting moet ervoor zorgen dat je goed zicht hebt. Tijdens het lezen van een boek, tijdens het werken aan je bureau of als je eten aan het klaarmaken bent in de woonkeuken. In een zithoek kun je een leeslampje plaatsen naast een fijne relaxstoel. De kleine, felle lamp kun je eenvoudig aanzetten als je de krant gaat lezen. Functionele verlichting heeft meestal een koele kleur.

De sfeerverlichting

De koele kleur van de functionele verlichting is alles behalve sfeervol. Zet deze lampjes dan ook meteen uit als je het niet meer nodig hebt. Voor een gezellige avond zet je juist de zachte en warme sfeerverlichting aan. Dit kunnen allerlei soorten lampen zijn. Van een grote vloerlamp tot een kleine tafellamp. Plaats genoeg van dit soort verlichting in de zithoek voor een knus en huiselijk effect.

De accentverlichting

Accentverlichting schijnt op één specifiek object of op een muur. Met deze lampen kun je een voorwerp er namelijk meer laten uitspringen. Een schilderij valt meer op als er accentverlichting op gericht is. Gebruik hiervoor een kleine spot of een wandlamp. Ook LED railspots zijn hiervoor een goede optie. Deze verlichting wordt ook vaak gebruikt in winkels om de producten te accentueren. LED railspots kun je daarnaast ook instellen als basisverlichting en eenvoudig veranderen van positie.

De decoratieve verlichting

Voor de interieur liefhebbers is de decoratieve verlichting waarschijnlijk een favoriet onderdeel. Hierbij gaat het namelijk niet om de functie van de lamp, maar alleen om de look. Je hoeft dus niet na te denken of het praktisch is. Het moet juist een persoonlijke en sfeervolle touch geven aan je woonkamer. Denk aan LED kaarsen, lichtsnoeren of kerstverlichting.


Reageer

Lees ook:

Ontdek de wereld van marmeren keukens >
Neem deze trends mee in het ontwerp van je nieuwe badkamer >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Praktische tips voor het renoveren van je badkamer >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Het kiezen van een mooie bank >

Terug naar overzicht >>