arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Traplift, plateaulift of huislift; welke lift past bij jou?

Traplift, plateaulift of huislift; welke lift past bij jou?

Bij het ouder worden. wordt de trap een steeds groter probleem. Misschien kun je nu al niet meer op een veilige manier boven komen. Of het lukt nog wel, maar steeds minder gemakkelijk. Voor de veiligheid kan het dan nodig zijn om een lift te installeren. De meeste mensen denken dan meteen aan een traplift. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Hier vind je alles over de traplift, de plateaulift en de huislift. Welke lift past het best bij jou?

De traplift: voor (minder)validen

De traplift is vooral bedoeld voor mensen die nog kunnen lopen, al is het maar een klein stukje. De lift bestaat uit een buis die aan de zijkant van de trap wordt gemonteerd. Op die buis komt een stoel die naar boven en naar beneden kan schuiven. Als je een traplift hebt, kun je eenvoudig op de stoel gaan zitten. Vervolgens druk je op het knopje en je wordt vanzelf omhoog gebracht. Dit heeft verschillende voordelen, maar ook wat nadelen.

 • Een traplift heeft ruimte nodig op de trap. Hij kan niet worden geïnstalleerd op een te smalle of te steile trap. Hij kan ook niet op een wenteltrap geplaatst worden.
 • Een traplift biedt een veilige manier om boven te komen. Vooral oudere mensen die nog wel kleine stukjes kunnen lopen hebben hier baat bij.
 • Een traplift is meestal de meest betaalbare optie om te kopen en te plaatsen.
 • Voor een traplift is geen verbouwing nodig, alleen de vrij eenvoudige montage bij de trap.

De plateaulift: voor rolstoelgebruikers

De plateaulift lijkt wel wat op de traplift. In plaats van een stoel wordt er echter een platform aan de buis gemonteerd. Je kunt met een rolstoel op het plateau rijden, dat daarna omhoog of naar beneden gaat. Dit is erg handig, omdat je je rolstoel mee kunt nemen.

 • Je hebt geen twee aparte rolstoelen nodig op beide verdiepingen. Zeker als je een speciale aangepaste rolstoel nodig hebt, is een plateaulift fijner.
 • Een plateaulift neemt meer ruimte in beslag dan een traplift. De trap moet breed genoeg zijn en mag ook niet te steil zijn.
 • Een plateaulift is iets duurder dan een traplift, maar het verschil is niet zo groot. Als je kiest voor een platformlift van Triwatrapliften.nl is het verschil in prijs vrij klein en heb je een prachtige nieuwe plateaulift in huis.
 • Voor een plateaulift is geen verbouwing nodig, alleen de vrij eenvoudige montage bij de trap.

De huislift: voor de lange termijn

Een huislift is in feite een ‘gewone’ lift. Het is een lift die niet bij de trap geplaatst wordt, maar die recht naar boven gaat. De huislift is vooral ideaal voor mensen die lange tijd te maken hebben met een beperking. Je kunt zowel met een rollator als met een rolstoel gebruikmaken van de huislift. De lift kan ook grotere gewichten aan dan de meeste trapliften.

 • De huislift is niet de goedkoopste optie, maar wel zeer geschikt voor de lange termijn (5 jaar of langer). Als je kiest voor een eenvoudig open model, zijn de kosten lager dan je denkt.
 • Een huislift kan de waarde van je huis verhogen.
 • Je hebt wel wat ruimte nodig voor een huislift, maar meestal is die vrij beperkt. De lift is vrij compact en kan bijvoorbeeld van de hal naar de overloop gaan.
 • Er is een wat grotere verbouwing nodig om de lift te plaatsen, maar daarna heb je er haast geen onderhoud meer aan.
 • De huislift is vooral bedoeld voor de langere termijn. Dat is bijvoorbeeld handig bij traag verlopende ziektes of bij mensen die waarschijnlijk lange tijd beperkt zullen zijn.

Conclusie: welke lift past bij jou?

Er zijn dus meer oplossingen met een lift in huis dan je in eerste instantie denkt. Veel mensen denken alleen aan een traplift, maar er zijn veel meer opties. Het is dus maar de vraag of een traplift echt jouw ideale keus is, ook als je je huis gaat aanpassen omdat je ouder wordt. Ben je bijvoorbeeld gebonden aan een rolstoel, dan kan een plateaulift een veel betere oplossing zijn. En gaat het om de lange termijn, dan is een huislift misschien nog wel fijner. Het hangt dus vooral van jouw situatie af welk type lift het best bij jou past.


Reageer

Lees ook:

Een gezellige thuisbar inrichten: zo pak je het aan! >
4 tips voor een kleine badkamer >
8 tips om je wasmachine fris te houden >
Schimmel voorkomen in de badkamer? 5 handige tips! >
Trend: blauw vloerkleed in het interieur >
Een verbouwing goed voorbereiden: zó pak je het slim aan >
6 handige tips voor een soepele verhuisdag zonder stress! >
Waarom kiezen voor een PVC vloer? >
Durf jij het aan? Inspiratie: 6x keukens met een gewaagde kleur >
Een vintage look in huis: welke spullen zijn echte eyecatchers? >
Inspiratie: de leukste kerstdecoratie in én rondom je hele woning >
Een lange woonkamer? 5 tips voor de inrichting! >
Welke stijl geef jij jouw badkamer? >
Saaie lege muur in huis? Ga voor wall art met Poster Store! >
6x Inspiratie voor een moody en donkere badkamer >

Terug naar overzicht >>