arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Tips voor goede beveiliging van je woning

Tips voor goede beveiliging van je woning

Hoe zou jij het vinden als je na je vakantie thuiskomt en je hele huis blijkt leeggeroofd te zijn? Of dat je ’s morgens wakker wordt en je dure spulletjes zijn weggenomen? Dat is natuurlijk niet wat je wilt! We gaan er allemaal vanuit dat óns dat niet overkomt. Toch vinden er jaarlijks ruim 43000 inbraken plaats in Nederland. Dat betekent dat er dagelijks 117 inbraken gemeld worden bij de politie. Gelukkig kun jij voorkomen dat er bij jou wordt ingebroken, als je je huis goed beveiligt!

1. Goede sloten op je deuren en ramen

Je kan je huis nog zo goed beveiligen met camera’s en sensoren, maar als een inbreker gemakkelijk binnen kan komen heb je daar niets aan. De belangrijkste maatregel tegen inbraak is het hebben van goede sloten op je deuren en ramen. Je kunt wel online sloten kopen, maar dan ben je niet zeker van de juiste keurmerken. Veel sloten zijn verrassend makkelijk open te maken. Daarom maak je beter gebruik van een goede slotenmaker. Er zit bijvoorbeeld een erkende slotenmaker in Amsterdam, die je volledig advies kan geven over de afsluiting van al je deuren en ramen. 

Goede sloten om huis te beveiligen

2. Zichtbare camera’s

Woon je in een woning met een voor- en/of achtertuin? Dan is het verstandig om daar camera’s op te hangen. IP-camera’s werken het beste, aangezien je daar toegang toe hebt via je smartphone of computer. Misschien denk je dat het verstandig is om de camera’s te verbergen, maar dat is juist niet zo slim. Het is veel beter om de camera’s in het volle zicht te plaatsen. Het liefst zodanig dat ook mensen op straat kunnen zien dat jij een camera hebt hangen. Het doel van de camera is niet zozeer het betráppen van een inbreker, maar vooral het voorkómen dat iemand gaat inbreken.

Let op: je mag alleen filmopnames maken van je eigen terrein, dus niet van de galerij van je flat of van de straat. 

Goede camera om inbraak te voorkomen

3. Buitenverlichting

We blijven nog even bij de preventie van inbraak. Buitenverlichting is daarbij heel belangrijk. Met name buitenverlichting die werkt met een bewegingssensor kan inbrekers flink laten schrikken. Een aanflitsende lamp kan de aandacht trekken van omwonenden. Een inbreker werkt niet graag in een lichte omgeving want zo is hij veel zichtbaarder. Daardoor zal hij liever kiezen voor een onverlichte woning. De combinatie van een camera én buitenverlichting is helemaal effectief: de inbreker zoekt dan zeker zijn heil ergens anders. 

Buitenverlichting ter preventie van inbraak

4. Alarmsysteem bij deuren en ramen

Alarmsystemen zijn er in allerlei soorten en maten. Misschien droom jij van zo’n stoer alarmsysteem zoals in de film, met rode laserstralen door de hele ruimte. Dat is echter helemaal niet nodig voor een gewone woning. Wel maken veel alarmsystemen gebruik van laserstralen, maar dan alleen bij deuren en ramen. Wanneer een laserstraal verbroken wordt, krijgt het systeem een seintje. Je hebt dan nog een bepaalde hoeveelheid tijd om de code van het alarm in te toetsen. Gebeurt dat niet op tijd, dan gaat het alarm af. Bij luxere alarmsystemen wordt ook direct een melding naar de politie gestuurd.

Goed alarmsysteem in woning

5. Stop kostbare spullen in een kluis

Het klinkt misschien wat ouderwets, maar een kluis werkt prima om kostbare spullen op te bergen. De kluis moet dan natuurlijk wel verankerd zijn aan de vloer of muur, want anders kan de inbreker hem gewoon meenemen. Een gecertificeerde kluis is erg moeilijk open te breken. De ideale plaats voor contant geld, waardevolle documenten, sieraden en eventueel het opbergen van laptops of andere dure apparaten. Een extra voordeel van de kluis is dat je hem kunt aanmelden bij de inboedelverzekering. Mocht een inbreker dan onverhoopt tóch kans zien om de kostbaarheden te stelen, dan is hun waarde verzekerd en krijg je je geld terug.

Tip: Meld je kluis direct aan bij de verzekering zodra je aan de voorwaarden voldoet (certificaat, verankering). Zolang de kluis niet gemeld is, zijn de kostbaarheden in de kluis nog niet gedekt. 

Kostbaarheden in een kluis stoppen

Goede beveiliging van je woning bestaat voor een belangrijk deel uit preventie. Door je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor inbrekers, zullen ze liever ergens anders aan de slag gaan. Deze afschrikkende werking voorkomt heel veel inbraken. Komt de inbreker toch binnen? Dan zijn je dure spullen verzekerd en heb je dankzij camerabeelden en verlichting de politie een goede kans gegeven om de inbreker te pakken te krijgen.


Reageer

Lees ook:

Ontdek de wereld van marmeren keukens >
Neem deze trends mee in het ontwerp van je nieuwe badkamer >
De beste keukenindelingen voor elk type woning >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Tijd voor een nieuwe keuken? Dit zijn 4 tips voor een efficiënte keuken transformatie >
Goedkoop en smaakvol: betaalbare keukentrends van 2023 >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Praktische tips voor het renoveren van je badkamer >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Het kiezen van een mooie bank >

Terug naar overzicht >>