arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Slaapkamer » Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou!
Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou!

Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou!

We geven het meteen toe: het is absoluut niet het leukste klusje om je mee bezig te houden. Je kledingkast opruimen! Maar we weten ook: als je het eenmaal hebt gedaan, ben je er enorm blij mee. Zeker als je kast momenteel uitpuilt en je er regelmatig een kledingstuk in kwijtraakt. Ga er gewoon eens een dagje mee aan de slag – met onze kledingkast opruimen tips kom je een heel eind.

Kledingkast opruimen: haal alles uit de kast

Om het opruimen van je kledingkast écht grondig aan te pakken, is het belangrijk om alles eruit te halen. Laat dus niet de helft van de kleding hangen of liggen, maar haal elk item eruit en leg het bijvoorbeeld op je bed of op de grond neer. Grote kans dat je dingen tegenkomt waarvan je misschien niet eens meer wist dat je ze had.

Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou!

Kleerkast opruimen: weggooien maar

Minimaliseren is belangrijk! Het opruimen van je kledingkast bestaat ook uit het maken van een kritische selectie. Juist nu je alle kleding uit de kast hebt gehaald, kun je er eens goed doorheen gaan. Maak drie stapels: bewaren, twijfel en wegdoen. De wegdoen-stapel kun je meteen in een zak stoppen, die je bijvoorbeeld inlevert bij de kringloopwinkel, in een kledingbak gooit of aan vrienden geeft. De twijfelstapel loop je nog een aantal keer door, om een definitieve beslissing te maken of het weg kan of dat je het toch wilt bewaren.

Probeer streng te zijn: als je iets al jarenlang niet hebt aangetrokken, kun je het misschien maar beter gewoon de deur uitdoen. Zo maak je weer plek voor iets nieuws. Misschien heb je al eens gehoord van kledingkast opruimen Marie Kondo: een Japanse opruimgoeroe. Volgens de kledingkast opruimen konmari methode vraag je je bij alle items af: ‘Does it spark joy?’ Als het antwoord op de vraag nee luidt, kun je het beter wegdoen.

Tips opruimen kledingkast: soort bij soort

Heb je de neiging om je kleding zodra het uit de was komt gewoon snel in de kast te gooien? Helaas maakt dat de kast zo rommelig. Zorg daarom juist dat je alles per soort categoriseert. Doe dat niet alleen op basis van onderstuk en bovenstuk, maar nog wat selectiever. T-shirts bij T-shirts; longsleeves bij longsleeves; hemdjes bij hemdjes. Dit wil je niet langer door elkaar hebben liggen. Zo blijft de indeling van de kast overzichtelijk!

Gewoon beginnen: met deze 5 tips lukt je kledingkast opruimen ook bij jou!

Hangen en vouwen: beide opties voor een opgeruimde kledingkast

Het is fijn om in je kledingkast zowel een hang- als een liggedeelte te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld jurken ophangen – op die manier kreuken ze minder. Andere items kun je juist weer prima opvouwen, zoals je shirts en broeken. Beide opties tellen dus mee! Werk verder met bakjes of mandjes in de kast, waar je bijvoorbeeld je ondergoed en sokken netjes in kunt bewaren. Je kunt tevens kleine shirts of hemdjes in mandjes stoppen, zodat het minder door elkaar komt te liggen.

Elk seizoen de kledingkast opnieuw indelen

Heb je standaard te weinig plek in je kledingkast? Dan kun je er bij je kledingkast opruimen aan denken om een onderverdeling te maken tussen de seizoenen. Leg ’s zomers alleen je zomerkleding in de kast, en ’s winters alleen je winterkleding. De andere helft kun je dan bijvoorbeeld op zolder bewaren, om maar iets te noemen. Zo blijft de boel netjes!


Reageer

Lees ook:

Nieuw bed voor de kinderkamer? 4 opties op een rijtje >
Je huis minimalistisch herinrichten met deze tips! >
Hotel chique slaapkamer creëren in 5 stappen >
Waarom het nu de tijd is om lekker te gaan klussen aan huis >
Grote slaapkamer toch gezellig en knus inrichten >
Tips voor het kopen van een vloerkleed voor in je interieur >
Wat zijn de voordelen van rolluiken? >
Een waterbed kopen? Hier moet je op letten >
Hoe kun je je voorraadkast overzichtelijk indelen? 6 tips en tricks! >
Druk behang op je muren? Zó voorkom je een te rommelige look >
Zo kies en stijl je de perfecte wandtafel >
Wat kun je meteen wegdoen als je gaat minimaliseren in huis? >
Waarom kiezen voor satijnen beddengoed? Ontdek alle 6 voordelen! >
Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan! >
6 tips om je huis met huisdieren hygiënisch te houden >

Terug naar overzicht >>