arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Slaapkamer » 7 veranderingen in de slaapkamer bij slaapproblemen

7 veranderingen in de slaapkamer bij slaapproblemen

Meer dan de helft van alle Nederlanders heeft weleens slaapproblemen. Soms zijn deze problemen van korte duur, maar in veel gevallen zijn ze langdurig. Misschien heb je al eens geprobeerd om medicijnen te gebruiken of je leefstijl aan te passen. Maar wist je dat het ook kan helpen om de slaapkamer te veranderen? Dit zijn 7 praktische tips waarmee je door je slaapkamer te veranderen kunt zorgen voor een betere nachtrust.

1. Een goed dekbed

Als je te warm of te koud bent, is slapen moeilijk. Toch hebben de meeste mensen niet de juiste deken op hun bed. Het gaat bij een deken niet echt om het gewicht ervan, maar om de inhoud. Als deze goed isoleert, houd je je eigen lichaamswarmte vast. Daardoor heeft je bed altijd de ideale temperatuur om goed te slapen, of het nu zomer of winter is. Een echt donzen dekbed van Yumeko.nl biedt de oplossing: dons is geweldig isolerend, licht in gewicht en zorgt altijd voor de perfecte temperatuur in bed.

2. Voldoende frisse lucht

Heb je meestal het raam in de slaapkamer dicht? Dan kan het helpen als je het voortaan minimaal 1 uur per dag open zet. Zo kan er genoeg frisse lucht in de slaapkamer binnen komen. Ventilatieroosters zijn ook handig om de lucht te verfrissen. Denk ook eens aan grote planten in de slaapkamer, om op die manier meer zuurstof in de lucht te brengen. Ga níet voor luchtverfrissers, wierook of andere middelen; deze laten de lucht misschien lekkerder ruiken, maar maken het juist bedompt en benauwd in de slaapkamer.

3. Ga voor verduisterende raamdecoratie

Onze hersenen hebben het nodig dat het donker is ’s nachts. Pas als het donker wordt begin je met het aanmaken van melatonine. Het is dus belangrijk om het donker te maken in de slaapkamer. De verduistering moet minimaal 80% zijn, zeker in de zomer of als er een lamp voor het raam staat. Doordat het donker is slaap je beter, langer en dieper.

4. Haal de TV uit de slaapkamer

Veel mensen hebben een TV in de slaapkamer. Als er echter iets is dat de slaap verstoort, is het wel ’s avonds voor het slapen gaan naar een scherm kijken. Haal de TV weg of gebruik hem niet in de slaapkamer. Ook andere schermen kun je beter uit de slaapkamer houden. Boeken zijn wel een prima idee, want die geven zelf geen licht af en verstoren de aanmaak van melatonine niet.

5. Een warme sfeer

Als je gaat slapen, is het belangrijk dat je je veilig en comfortabel voelt. Zorg dus voor een warme en gezellige sfeer in de slaapkamer. In de zomer doe je dat met koele maar vriendelijke kleuren en stoffen. In de winter doe je het juist met zachte en warme kleuren en stoffen. Zorg ervoor dat de kamer ook echt uitnodigt om er te gaan slapen.

6. Netjes opgeruimd

Als het om je heen netjes opgeruimd is, is het in je hoofd ook rustiger. Misschien geloof je het niet, maar het is echt zo. Probeer het maar eens door een aantal weken lang je slaapkamer netjes op te ruimen. Je zult merken dat de ruimte daardoor rustiger wordt en dat je zelf ook beter kunt ontspannen.

7. Denk om allergieën

Heb je echt moeite met slapen, zelfs na deze 6 tips? Laat dan eens checken of je allergisch bent. Een allergie kan je vreselijk storen, zelfs al merk je er in de praktijk niet zoveel van. Zo kun je last hebben van huisstofallergie, terwijl je toch niet de hele dag zit te niezen. Heb je een zwaar gevoel in je hoofd, zit je neus regelmatig verstopt of krijg je niet genoeg adem? Allemaal redenen om eens te laten kijken of je geen allergie hebt. Heb je een allergie, dan kun je door simpele aanpassingen in de slaapkamer zorgen voor een betere nachtrust.

Slaapproblemen zitten lang niet allemaal ‘tussen de oren’. In veel gevallen kunnen veranderingen in de slaapkamer al zorgen voor een betere slaap. En is dat onvoldoende, dan kan het ook helpen om de leefstijl aan te passen. Bijvoorbeeld door niet meer naar een scherm te kijken voor het slapengaan of door overdag sportiever bezig te zijn. Zo zul je zeker merken dat je beter zult slapen ’s nachts.


Reageer

Lees ook:

Het belang van investeren in een kwalitatieve boxspring >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Tijdloze elegantie voor jouw slaapdomein >
5 tips voor het personaliseren van je slaapkamer >
De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Optimaal gebruikmaken van je kleine slaapkamer >
Is een waterbed geschikt voor mij? >
Raambekleding in de slaapkamer: 5 mooie opties >
Een slaapkamer om in te dromen >
Geef ruimtes een nieuwe look met een steenstrip >
Met deze 3 tips verander je jouw slaapkamer in een luxe hotelkamer >
Slaap jij wel goed? >
Kwalitatief beddengoed kopen: waar moet je rekening mee houden? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >

Terug naar overzicht >>