arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Keuken » Keukentrends 2012

Keukentrends 2012

Keukentrends: integratie

De keuken wordt steeds meer midden in de ruimte geplaatst en zo meer een meubel. Eettafels, stoelen en roomdividers hebben dezelfde stijl en kleur als de keuken. Ook zien we steeds vaker schilderijen, luidsprekers en beeldschermen. Nog een stapje verder gaat het zoveel mogelijk wegwerken van de keuken. Kookeilanden worden afgedekt en apparaten worden aan het zicht onttrokken door mooie schuifwanden.

Rustig naturel tegenover Amerikaanse hysterie

Momenteel worden veel keukens uitgevoerd in hoogglans en neutrale kleuren (vooral wit!) met daarbij een natuurstenen werkblad en spoelbak. Uitgesproken houtsoorten waarbij de structuur goed zichtbaar is, zien we ook steeds meer. Daar tegenover staat het heftigere werk als felrood, knalroze en grasgroen. Oude glorie herleeft met de tegeltjesspoelbak en gerestaureerde Amerikaanse keukens. Erg gaaf voor wie wel wat lef heeft en houdt van jaren 50 design.

Keukenbladen: dun, glas en textiel

Werkbladen worden steeds dunner. Deze ranke juweeltjes worden voor een bijzonder effect ook regelmatig gecombineerd met hun extreem dikke broertjes van robuust materiaal. Glas wordt steeds populairder en is bijzonder geschikt voor dunne keukenbladen. Het is mooi in combinatie met RVS of natuursteen. De jaren 60 laat je herleven met glasmozaïek; vooral als het zonlicht erop schijnt, een heel bijzonder element in je keuken!

Meubels

Er ligt veel nadruk op opbergruimte, veel verborgen uittrekbare elementen en comfortabele, smalle fauteuils. Op tafelgebied zien we veel grote, ruige, verweerde leeftafels maar ook exemplaren van gekleurd glas of strak vormgegeven organische vormen. Terug van weggeweest is de bar, in de vorm van een doorlopend werkblad of een hoge tafel die geïntegreerd is in het kookeiland.

Warmhoudtafelkleden en pratende ovenhandschoenen

Er worden allerlei culinaire gadgets ontwikkeld om de kookprestaties naar een hoger niveau te tillen én om de veiligheid in de keuken te verbeteren. Enkele voorbeelden: een warmtedeel in de koelkast die groenten laat rijpen, een pratende ovenhandschoen die waarschuwt als je een gerecht moet ‘checken’, een tafelkleed dat borden warm houdt en een weegschaal die behalve het gewicht ook de voedingswaarde vermeldt. In het Huis van de Toekomst, Living Tommorrow, vind je ook wat knappe staaltjes techniek. Het digitale prikbord bijvoorbeeld dat een boodschappenlijstje, klok-, nieuws- en fileberichten en het energieverbruik weergeeft. Je kunt het weekmenu scannen en de bereiding volgen op een LCD-scherm. De koelkast geeft aan welke producten op zijn of aan het bederven zijn.


Reageer

Lees ook:

Elektrische keukenboiler kopen en plaatsen: hier moet je op letten >
Zo kun jij jouw keukenkast organizen: 4 handige tips >
Scoor deze handigheidjes voor in de keuken >
6 tips voor een robuuste en stoere keuken >
5x Tips en tricks om een aangebrande pan schoon te krijgen >
Goede messen kiezen voor in de keuken: waar kun je op letten? >
6x populaire keukenstijlen van dit moment >
Gele keuken inrichten: de mooiste voorbeelden >
Duurzamer wonen: 5 slimme tips en tricks >
Hoe kun je je voorraadkast overzichtelijk indelen? 6 tips en tricks! >
Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan! >
Dit is waarom je aandacht moet besteden aan het natte deel van je keuken >
Je huis sneller schoonmaken? Met deze 4 tips lukt het! >
De ronde eettafel: om deze 5 redenen is ‘ie zo populair! >
Ledstrips in de keuken: waar moet je op letten? >

Terug naar overzicht >>