Hollandsche Waaren in de keuken
Opmerkelijk genoeg begon het succesvolle, Hollandse avontuur van Hollandsche Waaren in Japan, vertelt Anne-Marie glimlachend. “Toen ik een paar jaar geleden voor het Nederlands Vormgevings Instituut naar Japan reisde, kwam ik bij een Japanse familie terecht. Voor hen beschilderde ik behang met allerlei Hollandse voorstellingen, zoals molens en tulpen. De familie was helemaal enthousiast, en er ontstond bij mij een idee. Terug in Nederland ben ik een label in Delfts blauw keramiek begonnen, waar ik zelf het design voor ontwierp en dat ik de naam Hollandsche Waaren meegaf.”
Eigenwijs
Anne-Marie Jetten studeerde in 1998 af als 3D-designer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In 2000 behaalde ze haar Master in Applied Arts, aan het Sandberg Instituut te Amsterdam.
Annemarie: “Ik werkte bij het Sandberg Instituut aan verschillende projecten, zoals bijvoorbeeld een deurmat en deurmattegels van keramiek. De gedachte erachter: veeg aarde met aarde af. Ik maakte en ontwierp er ook porseleinen espressobekers, van binnen geglazuurd met suiker. En ik deed een prachtig project in opdracht van Young Designers & Industry, voor Forbo Krommenie. Daarmee kwam ik in Japan terecht, bij de bewuste Japanse familie, waar het idee voor Hollandsche Waaren werd geboren.”
In 2003 presenteerde Anne-Marie haar eerste serie Delfts blauwe producten, in de Beurs van Berlage in Amsterdam.
“Een nieuw souvenir met een knipoog naar de bekende beeldtaal van Nederland”, beschrijft Anne-Marie haar eerste lijn. “De mens blijft in beweging, we brengen onze eigen cultuur mee. Waarom gieten we dat niet eens in een hedendaagse vorm, vroeg ik me af. Uiteindelijk heb ik zo een hele serie producten ontwikkeld. Gebaseerd op elementen, waar Nederland zo bekend om staat. Hollandse koeien, boertjes en boerinnetjes, molens, tulpen en klompen. Maar wel op een eigenwijze manier vormgegeven, zodat Hollandsche Waaren een vernieuwende aanvulling is.”
Weeftechniek
Alle keramiekproducten van Hollandsche Waaren worden in Nederland geproduceerd. Het blauwe glazuur is van hoogwaardige cobaltpigmenten, het rood en oranje is een seleenglazuur en geeft extra diepte aan de kleur.
Iedere beker of schaal wordt met de hand geglazuurd, gestookt en vervolgens wordt door Anne-Marie zelf het molentje of een ander miniatuurtje geassembleerd.
“Het porselein wordt gemaakt in het buitenland”, vertelt Anne-Marie. “We maken daarvoor gebruik van mensen die vakmanschap, kwaliteit en artistieke input in het eindproduct weten te verenigen.”
De textiellijn van Hollandsche Waaren is gebaseerd op de typisch Nederlandse symbolen als boerenbont en boerenzakdoeken. In een Brabantse weverij, sinds 200 jaar een familiebedrijf en sinds kort hofleverancier bij Koninklijke Beschikking, worden de series geproduceerd. De patronen in de stof worden ingeweven op een jacquard–weefgetouw. Door deze techniek, die bekend is van damasten lakens, zijn de dessins aan beide zijden te zien. De textiellijnen BrabantsBont en HollandsBont zijn verkrijgbaar als tafelkleed, servet en theedoek en doen evenals de porselein- en keramieklijn hun naam eer aan. Met recht Hollandsche Waaren. Hollandser kan het niet.
Reageer