arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Keuken » Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan!
Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan!

Afval scheiden? Met deze 5 handige tips pak je het goed aan!

Het is vandaag de dag steeds belangrijker: het scheiden van afval. Ga er ook mee aan de slag! Dit is namelijk goed voor het milieu en zorgt daarnaast voor meer overzicht in je huis, evenals een opgeruimder gevoel. Benieuwd naar onze afval scheiden tips? Lees dan verder!

Waarom afval scheiden?

Bewustwording is een belangrijke eerste stap voor het thuis afval scheiden. Weet waar je het voor doet! Door afval gescheiden in te leveren, kan het beter worden verwerkt en bijvoorbeeld hergebruikt. Zo gaat er onder andere bij papier en plastic minder verloren: met hergebruik worden de grondstoffen nogmaals ingezet en hoeft er minder nieuw materiaal te worden geproduceerd. Voor relatief weinig moeite draag je met afval scheiden een steentje bij aan de planeet.

Verschillende bakken voor alle soorten afval

Om het afval scheiden overzichtelijk en netjes te houden, is het slim om voor elk soort afval een bak neer te zetten. Dat hoeft natuurlijk niet in de keuken, maar kan bijvoorbeeld ook in de bijkeuken, schuur of garage. Het voordeel van de bakken is dat je niet alles los hoeft neer te zetten, zoals het glas – het staat alvast netjes gesorteerd. Kies per soort afval een geschikte bak, zoals een gesloten bak voor gft en een grote, hoge bak voor papier en karton.

Afvalbak met meerdere vakken

In bijvoorbeeld de keuken kun je een slimme afvalbak met meerdere vakken plaatsen. Zo scheid je in de keuken al meteen gft van plastic, om maar wat te noemen. Het afval dat je wat minder vaak hebt, zoals glas, kun je dan weer direct in de schuur plaatsen, waar we het hierboven over hadden.

Let op de verpakkingen

Ook in de supermarkt kun je al handige keuzes maken rondom het afval scheiden. Zo zijn pakjes met zowel karton als plastic vervelend: die kun je beter laten staan, als er ook een andere optie is. Dan hoef je thuis niet steeds die verpakkingen uit elkaar te halen bij de afvalscheiding! Neem verder niet te veel plastic zakjes en andere onnodige verpakkingen mee naar huis. Hoe minder afval je al in huis haalt, hoe minder tijd je kwijt bent aan het scheiden van afval!

Het hele gezin helpt mee

Heb je een gezin? Maak er dan een gewoonte van dat iedereen het afval scheidt. Leg je kinderen uit waarom het belangrijk is, hoe het werkt en spreek ze erop aan als het niet gebeurt. Op die manier helpt iedereen een handje mee en hoef je niet steeds de bakken te controleren. Dit is de makkelijkste manier van afval scheiden!


Reageer

Lees ook:

Wat zijn de voor- en nadelen van een zandcementvloer? >
Stoom jouw verlichting klaar voor de winter met deze tips! >
Zo gebruik je trendkleuren in jouw interieur >
Alles wat jij moet weten over een picture rail hanging system >
Je huis stijlvol inrichten met planten? Zo doe je het! >
Een gezellige leefkeuken creëren? Zo doe je het! >
5 tips voor je thuiskantoor >
Zo vind je de mooiste eetkamertafel >
Maak je droomhuis zelf waar >
Lees onderstaande tips om een modern interieur te creëren >
Maak je huis af met de mooiste woonaccessoires >
Heeft je kamer nog een goede eetkamerset nodig? >
Weet jij soms ook niet meer waar je al je kleding moet laten? >
Met deze 3 tips verander je jouw slaapkamer in een luxe hotelkamer >
Deze extraatjes maken van jouw woning een echte thuishaven >

Terug naar overzicht >>