arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Gordijnen uitkiezen: hier moet je op letten
Belangrijke tips bij het uitkiezen van gordijnen voor jouw woning

Gordijnen uitkiezen: hier moet je op letten

In vrijwel ieder interieur komen ze voor: gordijnen! Dat vormt naar ons idee al een reden die groot genoeg is om hier eens een blog over te schrijven. Daar komt bij kijken: vaak denken we helemaal niet goed na over de manier waarop we gordijnen in ons huis moeten verwerken. En dat is maar wat zonde. In deze blog lees je onze tips – om vervolgens voor altijd te kunnen genieten van gordijnen die prachtig hangen.

Een goede lengte is essentieel

Allereerst is de lengte van gordijnen van groot belang om over na te denken. Hoewel je misschien de neiging hebt om gewoon een lap stof te halen in de winkel en hier verder weinig meer aan te doen, kun je het beter anders aanpakken. Het kost je even een beetje moeite, maar vervolgens een heleboel plezier!

Zorg er bijvoorbeeld voor dat de gordijnen nooit op de vensterbank hangen, maar altijd net erboven. Zo voorkom je dat de stof aan de onderkant continu stof hapt. Aan de andere kant moet het gordijn ook weer niet te ver boven de vensterbank uitkomen, om zo een strook overbodig licht en bij enkelglas extra kou te voorkomen. En de laatste tip in dit rijtje: hang het gordijn nooit voor de verwarming – dan stook je ’s winters voor niks.

Gordijnen uitkiezen: hier moet je op letten

Denk na over de kleur

De kleur van het gordijn bepaalt de look en feel. Het is dus zeker een idee om dit af te stemmen op andere kleuren die in je kamer voorbij komen! Zo zorg je ervoor dat het een mooi geheel wordt. Maar je kunt ook gaan voor een basic tint, zoals wit of grijs: daarmee weet je zeker dat je altijd goed zit.

De kleur is niet alleen bepalend voor de uitstraling van het gordijn, maar in sommige gevallen ook voor de hoeveelheid licht die er wordt doorgelaten. Zo doe je er beter aan om een donkere kleur te kiezen als je wenst dat er helemaal geen licht binnen kan komen in de kamer. Als dit je niet zoveel uitmaakt, heb je natuurlijk vrij spel bij het uitkiezen van de tint.

Bepaal de dikte van de stof

Naast de kleur is ook de dikte van de stof bepalend voor de hoeveelheid licht die er wordt doorgelaten. Ga dus niet simpelweg voor het dunste stofje dat er te vinden is, maar sta stil bij jouw wensen. Zo kun je in de slaapkamer bijvoorbeeld misschien maar beter gaan voor een dekkend gordijn, maar speelt dit in de woonkamer mogelijk een kleinere rol.

De dikte van de stof is overigens ook van effect op de uitstraling van het gordijn. Een dikke stof ziet er wat stugger uit, maar tegelijkertijd ook chiquer. Terwijl je met een dunne stof meer gaat voor een luchtige look. Aan jou de keus!

Belangrijke tips bij het uitkiezen van gordijnen voor jouw woning

Ga voor het juiste schuifsysteem

Ten slotte doe je er goed aan om na te denken over het schuifsysteem van het gordijn. Zo is het gebruikelijk om gordijnen op te hangen aan ringen, maar kun je ook gaan voor een houten balk. Bepaal van tevoren wat jij er het mooist uit vindt zien!

Ook het systeem waar je het gordijn mee openhoudt overdag is het bedenken waard. Plaats je de stof achter een haak? Knoop je het vast met een touw? Ook hier zijn er weer allerlei opties mogelijk. En dat is maar wat mooi: zo stem je dit met gemak af op jouw gewenste look.


Reageer

Lees ook:

De beste tips om je bed zo comfortabel mogelijk te maken >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Het verschil in charme van luxe en goedkopere houten keukens >
Het belang van afmetingen bij eiland afzuigkappen: stijl en functionaliteit >
Handig stappenplan voor het kopen van een wijnkoelkast >
Praktische tips voor het renoveren van je badkamer >
Decluttering: wat is het en hoe pak je dat aan? >
Het kiezen van een mooie bank >
Tips voor het uitkiezen van een nieuwe brievenbus >
Geef je interieur een make-over met zelfklevende tegels >
Hoe je de beste douchewanden & douchedeuren uitkiest >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
3 simpele tips om jouw woonkamer een kleine make-over te geven >
Hoe je een granieten keukenblad kan vervangen >
Hoe kies je de juiste wastafel voor in jouw badkamer? >

Terug naar overzicht >>