arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Beter stoken met ovengedroogd haardhout
Ovengedroogd haardhout

Beter stoken met ovengedroogd haardhout

Met een open haard haal je gezelligheid en aangename warmte in huis. Met een blok hout op het vuur voel je de warmte de ruimte in trekken, wat voor een zeer comfortabel gevoel zorgt. Het is echter wel zo dat niet elk houtblok even makkelijk begint te branden. Vooral als hout wat vochtig is duurt het lang voordat er iets gebeurt, waarbij de warmte ook niet optimaal is. Het is dan goed om gedroogd openhaardhout te gebruiken. Dit hout is direct te stoken, het hout heeft nog een heerlijke hout geur en dat de mooie kleur niet verweerd is mag een extra bonus worden genoemd. We zetten de voordelen van ovengedroogd haardhout voor je op een rijtje.

Hout heeft nog heerlijke hout geur

Als je de keuze maakt om ovengedroogd haardhout te gaan gebruiken in je kachel, dan maak je hiermee de keuze voor een houtsoort die direct te stoken is. Het heeft de juiste vochtigheid en wordt vaak geleverd op een pallet, zodat je voorlopig weer even genoeg hout hebt. Maar er is nog een andere reden om te kiezen voor ovengedroogd hout: het is namelijk hout dat nog echt die specifieke hout geur heeft. Niet alleen maar als je het klaar hebt liggen in je huiskamer, schuur of berging, maar vooral ook als je het gaat gebruiken in je kachel. Zeg nou zelf, als je hout opstookt in je kachel, dan wil je toch ook dat het lekker naar hout gaat ruiken? Doordat het hout de juiste vochtigheid heeft komen er ook geen andere geurtjes mee als je de kachel aan hebt staan.

Ovengedroogd hout

Geen ongedierte door kunstmatig droogproces

Een nadeel van het stoken met echt hout is dat er nog wel eens ongedierte mee wil komen. Zeker als je het hout in je huis hebt liggen is dit wel een nadeel. Je zit er gewoon niet op te wachten dat er van alles en nog wat je hout uit kruipt en een lekker plekje gaat zoeken in je huis. Vandaar ook dat het goed is om de keuze te maken voor ovengedroogd hout. Tijdens het opwarmen in de oven wordt het hout namelijk dusdanig verhit dat ongedierte het niet overleeft. Alle ongedierte gaan dood tijdens het drogen en dat mag dan ook met recht een groot voordeel genoemd worden van het gebruik van ovengedroogd hout. Doordat het hout zo goed wordt gedroogd is de mooie kleur niet verweerd. Zo ziet die houtstapel in of naast je huis er ook nog eens mooi en authentiek uit.

Vaak geleverd op een pallet

Bij het kopen van hout voor de kachel is het handig om in een keer een grote hoeveelheid af te nemen. Vooral in koude tijden ga je toch relatief snel door het hout heen en is het goed om flink wat hout in huis te hebben. Ovengedroogd hout wordt vaak geleverd op een pallet, zodat je voorlopig weer even meer dan genoeg hout in huis hebt! De pallet is ook een perfecte plek om het hout op te bewaren. Aangezien het hout ovengedroogd is, heb je met een grote hoeveelheid hout ook nog eens een extra lekkere geur van echt hout in je huis. En daar hoef je dan nog niet eens de kachel voor aan te zetten! De keuze voor ovengedroogd openhaardhout lijkt ons dan ook eenvoudig te maken.


Reageer

Lees ook:

Zoveel mensen, zoveel verschillende types keukens >
Bijzondere plekken in huis voor planten >
Zo zorg je voor een opgeruimde wasruimte in huis >
Blauw in de keuken: een unieke kleur >
De dierenprint in het interieur: verschillende voorbeelden >
Trend: een rond vloerkleed als sfeermaker >
Serviesgoed uitkiezen: let hierop! >
Met deze tips ga je voor een rustige uitstraling in je interieur >
Deuren in je woning: verschillende mooie voorbeelden >
Portugese tegels als blikvanger in je huis >
Hoe zorg jij voor romantiek in de slaapkamer? >
Met een Dik Geurts houtkachel haal je een echte eye catcher in huis >
Dit zijn de mooiste keukeneilanden >
Opbergplanken boven het bed: stijlvol én handig >
Tips en tricks: let hierop bij het uitkiezen van eetkamerstoelen >

Terug naar overzicht >>