arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Besparen op je verlichting: 5 tips
besparen op led verlichting

Besparen op je verlichting: 5 tips

Je kunt meestal meer besparen op je verlichting dan je denkt. Soms doe je dat door verlichting weg te halen of te veranderen. Maar je kunt het ook doen door je lampen te vervangen. Wil jij besparen op je verlichting? Dit zijn 5 tips hoe je dat het beste kunt doen.

1. Waar heb je licht nodig?

Vraag je af waar je licht nodig hebt. Misschien ontdek je dat je vrij veel licht gebruikt op plekken waar dat helemaal niet nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het verlichten van de achtertuin als jij met de gordijnen dicht binnen zit. Door die overbodige verlichting uit te zetten kun je best wat stroom besparen. En die hartstikke leuke zelfgemaakte kerstverlichting kun je ook een paar weekjes eerder weer op de zolder zetten.

2. Stap over naar LED

LED lampen hebben de toekomst. Ze zijn vele malen zuiniger dan andere lampen. Toch aarzelen veel mensen nog voordat ze overstappen. Tenslotte zijn LED lampen wel wat duurder in aanschaf. Toch verdien je die hogere aanschafprijs al binnen enkele jaren terug. LED lampen gaan namelijk ook veel langer mee, waardoor je minder snel een nieuwe lamp nodig hebt.

3. Doe het licht uit

Veel mensen laten overal licht branden in huis. Dat vinden ze misschien prettig of gezellig, maar het vreet stroom. Bovendien kost het je ook branduren van de lamp, waardoor die minder lang mee gaat. Doe dus het licht uit in ruimtes die je niet gebruikt. Het kost tenslotte ook weer niet zoveel moeite om het lichtknopje weer aan te zetten als je de ruimte in gaat.

4. Gebruik slimme domotica

Er is tegenwoordig heel veel mogelijk op het gebied van slimme technologie in huis. Zo is er verlichting die het registreert als iemand de ruimte binnenkomt. De lampen gaan dan aan en blijven branden zolang die persoon er is. Verlaat diegene de ruimte weer, dan gaan de lampen automatisch uit. Zo verspil je geen onnodige energie aan verlichting die brand terwijl er niemand is.

5. Installeer LED dimmers

LED dimmers zijn speciale dimmers voor LED lampen. Omdat LED lampen zo weinig energie verbruiken, werken gewone dimmers meestal niet goed met LED lampen. Je hebt speciale LED dimmers nodig. De dimmers zorgen niet alleen voor prettig licht, maar ook voor energiebesparing. Bovendien verlengt een dimmer de levensduur van de lamp. Check deze tips voor de aanschaf van een LED dimmer om de juiste dimmer voor jouw lampen te vinden.

Besparen op je verlichting vraagt om een investering. Soms is dat simpelweg het aanleren van een nieuwe gewoonte. Maar in veel gevallen zul je ook wat geld moeten investeren om je besparingen door te voeren. Gelukkig verdien je deze doorgaans al heel snel weer terug. Het vervangen van gloeilampen of halogeenlampen voor LEDs verdient zichzelf bijvoorbeeld al in 2-3 jaar terug. Dat is dus zeker de moeite waard!


Reageer

Lees ook:

Bespaar tijd in het huishouden met een robotstofzuiger >
Design items voor in de woonkamer >
De houten eettafel: 7 prachtige voorbeelden >
De voordelen van tegel laminaat >
Dit zijn de mooiste vloeren in de keuken >
Plaatjes kijken: 7 prachtige vloerkleden >
5x dit zijn de mooiste behangideeën voor de kinderkamer >
Geniet van luxe met een exclusieve keuken >
Uniek: 5x een zwarte keuken >
Een babykamer inrichten: deze 6 items mogen echt niet missen >
5 tips om de hal op te knappen >
Zo ga je voor een persoonlijke touch in een nieuwbouwwoning >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
4 redenen waarom jij zo snel mogelijk zonnepanelen wilt >
5 tips voor het bloemschikken van een mooie bos bloemen >

Terug naar overzicht >>