arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Badkamer » 8 tips om je wasmachine fris te houden

8 tips om je wasmachine fris te houden

Het is een belangrijk apparaat in huis: je wasmachine! En daarbij is het natuurlijk essentieel dat ‘ie het goed blijft doen én dat ‘ie schoon blijft. Hoe kun je je wasmachine het best schoonmaken? We delen onze tips voor het reinigen van je wasmachine: lees gauw verder!

Laat ‘m draaien op 95 of 100 °C

Het klinkt misschien wat gek: je wasmachine een wasbeurt geven. Toch is het af en toe noodzakelijk om je wasmachine te reinigen! Er kunnen namelijk vieze geurtjes in terechtkomen of je wasmachine kan vlekken gaan geven. En wat wil je liever voorkomen. Een belangrijke tip: laat ‘m eens per maand – zonder wasgoed – draaien op 95 of 100 °C. Zo dood je een heleboel bacteriën die niet tegen deze hitte kunnen.

8 tips om je wasmachine fris te houden

Wasmachine schoonmaken: vetluis voorkomen

Heb je last van vetluis in je wasmachine? Dat merk je meestal door de onfrisse geur die uit je machine komt. Als dit het geval is, doe je er goed aan om een vaatwastablet in de wasmachine te stoppen, terwijl je het hete wasje uit de bovenstaande tip draait.

Wasmachine schoonmaken met soda of azijn

Hoe moet je je wasmachine schoonmaken? Je kunt je wasmachine ook heel goed reinigen met soda of natuurazijn: dit zijn natuurlijke producten die je wasmachine weer helemaal fris maken. Soda of azijn kun je ook in je wasmachine stoppen als je de hete was voor de reiniging draait. Let wel op dat je er niet te veel schoonmaakmiddel in stopt: dat is nergens voor nodig en kan zelfs voor beschadiging zorgen. Een scheutje azijn of een half kopje soda is voldoende. Gebruik ook niet beide schoonmaakmiddelen tegelijkertijd: één van de twee is goed. Dit kun je bijvoorbeeld afwisselen.

Wasmachine reinigen: extra spoelen

Om wasmiddel en vuil beter weg te kunnen krijgen uit je wasmachine, is het slim om van tijd tot tijd extra te spoelen. Dit kan met je wasgoed erin, of nadat je het wasgoed eruit hebt gehaald. Zeker bij vuile was is dit belangrijk om te doen!

Wasmachine reinigen: zo blijft je wasmachine schoon

Minder wasmiddel gebruiken

Over wasmiddel gebruiken: je hebt hier relatief weinig van nodig, omdat wasmiddel vaak geconcentreerd is. Sterker nog: als je altijd veel wasmiddel gebruikt, neemt de kans op vetluis toe. Lees dus goed op de verpakking hoeveel wasmiddel je nodig hebt – en stop er niet meer in.

Wasmachine ontkalken

Wil je je wasmachine ontkalken? Dat is niet altijd preventief nodig, omdat we in Nederland op de meeste plekken geen hard water hebben. Heb je toch last van kalkaanslag, dan kun je antikalkmiddelen gebruiken. Gebruik dit niet vaker dan eens per maand, om er zeker van te zijn dat je wasmachine niet beschadigt.

Rubber van je wasmachine reinigen

In de rubbers van je wasmachine komen veel bacteriën voor. Daarom moet je regelmatig het rubber van je wasmachine schoonmaken. Haal het liefst na iedere wasbeurt een doekje langs het rubber om het goed te drogen. Zo houd je dit goed bij en gaat het niet stinken in je badkamer.

Laat de deur van je wasmachine openstaan

Bacteriën houden van warme en vochtige plekken. Precies: dat maakt de wasmachine zo’n uitgelezen plek voor de bacterie. Zéker als je het deurtje altijd meteen weer dichtdoet na de wasbeurt. Je kunt het deurtje van je wasmachine maar beter open laten staan – zo geef je die bacteriën veel minder kans en blijft je wasmachine fris!

Meer lezen? Zo zorg je voor een opgeruimde wasruimte in huis


Reageer

Lees ook:

De unieke kenmerken van een Engelse badkamer >
Neem deze trends mee in het ontwerp van je nieuwe badkamer >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Praktische tips voor het renoveren van je badkamer >
Hoe je de beste douchewanden & douchedeuren uitkiest >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Hoe kies je de juiste wastafel voor in jouw badkamer? >
Inspiratie voor een luxe badkamer >
9 redenen waarom een PVC vloer in de badkamer een goed idee is >
Ondanks hoge gasprijzen toch lekker in bad? Volg deze tips! >
5 tips voor een kleine badkamer >
Dit zijn de badkamertrends van deze zomer >
De voordelen van een inloopdouche >
Je badkamer groter laten lijken? Zo pak je het aan >

Terug naar overzicht >>