arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Badkamer » Tips voor goede ventilatie in de badkamer

Tips voor goede ventilatie in de badkamer

De badkamer is een van de vochtigste ruimtes in je woning. Tijdens het douchen en badderen ontstaat er namelijk veel waterdamp. Deze kleine waterdruppels kunnen achterblijven in de ruimte. En dat is niet alleen vervelend (denk aan een beslagen spiegel), maar ook slecht voor de gezondheid. Goede ventilatie is dus noodzakelijk.

Waarom is ventilatie in de badkamer belangrijk?

We hebben het hierboven al even benoemd: slechte ventilatie is slecht voor de gezondheid. In een vochtige ruimte met condensvorming ontstaat er een ongezond binnenklimaat. Hierdoor heb je sneller kans op schimmels. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Lees de onderstaande tips eens door om zo de luchtkwaliteit in je badkamer te verbeteren.

Tip 1: Zet het raam regelmatig open

Een hele eenvoudige tip is om regelmatig het raam in de badkamer open te zetten. Zo laat je de ruimte even goed doorluchten. Heb je geen raam in de badkamer? Zet dan de deur helemaal open en zet andere ramen van een kamer in de buurt open. Doe dit het liefst voor minimaal een uur.

Tip 2: Plaats een luchtrooster in de badkamer

In de winter is het natuurlijk niet zo aangenaam om een uur lang koude lucht binnen te laten. Een andere optie is dan om gebruik te maken van een luchtrooster. Hierdoor komt er op een subtiele manier frisse lucht binnen. Zo’n ventilatierooster komt ook in de rest van het jaar goed van pas. Het is een simpele manier om continu gezonde lucht in de badkamer te laten.

Tip 3: Koop een goede badkamerventilator

Het installeren van een badkamerventilator is een grote, maar een hele goede aanpassing. Het mechanisme vervoert de vochtige lucht meteen naar buiten. Ventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Zo heb je een opbouwventilator, buisventilator en kanaalventilator. Sommige modellen hebben zelfs een bewegingssensor of vochtsensor. Heel handig! We raden je echt aan om je hier eens in te verdiepen. Heb je geen idee welk soort het beste past bij jouw wensen en budget? Laat je dan vooral goed adviseren. Voor sommige producten is het verstandig om de badkamerventilator te laten installeren door een professional.

Tip 4: Gebruik zo veel mogelijk waterafstotende materialen

Waterdamp hecht zich sneller aan materialen die niet waterafstotend zijn. Denk aan onbewerkt hout en textiel. Probeer daarom zo veel mogelijk gebruik te maken van waterafstotende materialen. Deze zijn ook een stuk eenvoudiger schoon te maken en gaan over het algemeen veel langer mee. Alleen maar voordelen dus!


Reageer

Lees ook:

Haal de natuur naar de slaapkamer toe >
8 tips om de warmte binnen te houden >
Deze items heb je nodig voor een prachtig gedekte tafel >
Dit zijn de ultieme winterse accessoires in huis >
Een stijlvol hoog-laag seniorenbed; het is mogelijk! >
Zo creëer je eenheid in de woonkamer >
Deze leuke accessoires kun je op je nachtkastje kwijt >
Met deze tips lijkt je woning groter >
Zo houd je je woning met huisdieren netjes >
Met deze tips ga je voor een betere nachtrust in je slaapkamer >
Meer kleur in de woonkamer met deze tips >
Dit zijn handige accessoires als je een bad in huis hebt >
Zo zorg je ook in januari voor een gezellige look in huis >
Ga jij je woning verbouwen? Gebruik tijdelijke opslag! >
Kerstversiering: zo ga je voor een minimalistische look >

Terug naar overzicht >>