arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » Badkamer » De badkuip

De badkuip

Een badkuip was pure weelde in de tweede helft van de negentiende eeuw. En toen eenmaal de warmwaterketel en later ook de warmwaterleiding hun intrede deden, was die weelde compleet. Om de badkuip te vullen, hoefde slechts de kraan opengedraaid te worden. Ongelooflijk: warm water uit de muur… De tijd van sjouwen met emmers water was voorbij.

Door die combinatie van gemak en luxe, was de badkuip al snel in steeds meer huizen te vinden. Eind negentiende eeuw was het vrijstaande bad op pootjes helemaal in. Met de name de Engelse badkuip versloeg zijn duizenden.

Voor elk budget

De eerste baden op pootjes waren van koper. Het grote voordeel van dit dure materiaal is dat het lang warm blijft.  Al gauw kwamen er ook goedkopere, zinken baden op de markt. Ze betekenden een uitkomst voor de gewone man met een klein budget.

Met de toenemende vraag naar de vrijstaande baden, nam de vraag naar grotere productievolumes toe. De Industriële Revolutie hielp daarbij een handje, en al snel werden er gietijzeren baden in grote aantallen geproduceerd.

Keramiek

Vanaf 1890 werden er ook badkuipen van keramiek gemaakt. Sterk, duurzaam, mooi, maar zwaar. Zo zwaar, dat ze nauwelijks verplaatst konden worden. De oplossing daarvoor doet de liefhebber van nostalgie nu de tranen bijna in de ogen springen. De badkuipen werden gesloopt, onder het motto “wat moet je er anders mee?”.

De opmars van de badkuip begon in Engeland, maar al snel werd deze badkamerluxe ook populair in de Verenigde Staten, Frankrijk en andere Europese landen.

Bekende fabrikanten van het Britse vasteland waren Shanks, Twyfords en Johnson & Brothers. In de Nieuwe Wereld van de kolonisten, de Verenigde Staten, waren het de fabrikanten Kohler en J.L. Mott, die bekendheid verwierven met hun gietijzeren baden.

Nostalgische sfeer

Vandaag zijn ze weer in, de badkuipen uit grootmoeders tijd. Ze zijn nog steeds verkrijgbaar, en worden zorgvuldig gerestaureerd verkocht. De originele badkuipen meten tussen de 1,50 meter en 1,70 meter en zijn ongeveer 70 centimeter breed. Ze zijn relatief hoog, en bieden daarmee uitstekend comfort, dat niet onderdoet voor moderne baden.

De gietijzeren baden, met een emaille laag, komt het meest voor. De baden van keramiek zijn zeldzaam, en nog altijd zwaar. Maar stukslaan is er ongetwijfeld niet meer bij; de antieke baden zijn veel waard. De prijs van een keramiek badkuip begint rond de 4000 euro, die van een gietijzeren kuip ligt tussen de 1000 en 4000 euro.

Grootmoeders tijd

De antieke badkuip op pootjes biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Uitstekend zitcomfort, een prachtige, charmante vorm en bescheiden afmetingen, waardoor het bad in veel (moderne) badkamers te plaatsen is. En hét voordeel, waardoor het bad op pootjes weer zijn duizenden verslaat, is natuurlijk de sfeer. De sfeer van grootmoeders tijd, toen het leven nog zo eenvoudig was. Om in weg te dromen… Waar kan dat beter dan in zo’n antieke, vrijstaande badkuip op pootjes? Dat  blijft baden in weelde.


Reageer

Lees ook:

Neem deze trends mee in het ontwerp van je nieuwe badkamer >
Hoe knap je een oude badkamer op? >
Badkamermeubels van hoge kwaliteit: 5 redenen waarom ze het waard zijn >
Praktische tips voor het renoveren van je badkamer >
Hoe je de beste douchewanden & douchedeuren uitkiest >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Hoe kies je de juiste wastafel voor in jouw badkamer? >
Inspiratie voor een luxe badkamer >
9 redenen waarom een PVC vloer in de badkamer een goed idee is >
Ondanks hoge gasprijzen toch lekker in bad? Volg deze tips! >
5 tips voor een kleine badkamer >
Dit zijn de badkamertrends van deze zomer >
De voordelen van een inloopdouche >
Je badkamer groter laten lijken? Zo pak je het aan >
Vier simpele trucjes voor een luxe badkamer >

Terug naar overzicht >>