arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Woonruimte » 6 gadgets die jou en je kinderen veilig stellen
Slimme gadgets

6 gadgets die jou en je kinderen veilig stellen

Een ongeluk zit in een klein hoekje, de meeste ongevallen gebeuren nog steeds gewoon thuis. Met een antislipmat voorkom je valpartijen is de badkamer, met een inductiekookplaat voorkom je brandwonden omdat het kookoppervlak koel blijft. Wij hebben nog zes andere gadgets gevonden die jouw leven én dat van je kinderen veiliger kunnen maken. Het zijn allemaal gadgets je los kunt gebruiken, maar pas optimaal tot hun recht komen wanneer je ze integreert binnen een smart home.

1. Bewegingsmelder

Met een bewegingsmelder kun je ongewenste personen buiten houden, en gezinsleden juist veilig binnen houden (of binnen laten komen). Een standaard bewegingsmelder kan een buitenlamp bij de schuur activeren, of een alarm laten klinken wanneer er iemand probeert in te breken. Slimme bewegingsmelders kunnen op basis van beeldherkenning ook juist beweging niet registeren, zoals het uitsluiten van dieren. Wanneer je huisdieren wilt monitoren als je van huis bent, kun je overigens ook gebruik maken van een bewegingsmelder in de woning.

2. Rookmelder

Er zijn weinig slimme apparaten die je maar voor één functie kunt gebruiken, een rookmelder heeft gewoon een heel duidelijk doel. Hoewel standaard rookmelders in geen enkel huis mogen ontbreken, kun je de woning nog veiliger maken met slimme rookmelders die gekoppeld worden aan een huisautomatiseringssysteem. Zo kun je bij alarmering ook een geluid laten klinken via luidsprekers door het hele huis, of als notificatie op smartphones en tablets laten weergeven. Het is zelfs mogelijk om de lampen in huis rood te laten kleuren. Over speakers en lampen gesproken; je kunt zelf bij activatie van de rookmelder een vluchtplan met geluid en licht samenstellen, zodat gezinsleden in een stressvolle situatie snel de uitgang van de woning kunnen vinden.

3. LED verlichting

Niet alleen kun je met LED verlichting een flinke duit besparen op de energierekening, het zijn ook veilige lampen. Zo worden ze niet heet, wat veilig is voor met name kleine kinderen. Daarnaast is er ook veel minder risico op brand, bijvoorbeeld door halogeen verlichting die stoffig wordt en door opwarming vlam kan vatten. LED verlichting kun je dankzij het lage energieverbruik langer laten branden zonder hoge kosten, het aantal branduren ligt ook zeer hoog. In combinatie met sensoren kun je lampen automatisch aan laten gaan, ook wanneer je niet thuis bent. Zo heb je tijdens afwezigheid minder kans op inbraak.

4. Elektrische rolluiken of gordijnen

Rolluiken houden fel zonlicht tegen, en warmte in de winter binnen. Dat geldt overigens ook voor verduisterende rolluiken. Maar het wordt pas echt praktisch én veilig wanneer je ze bedient met een elektrische motor. Zo ben je van de touwtjes verlost die voor kinderen en huisdieren gevaar op kunnen leveren, en als ouders bepaal je precies wanneer de gordijnen gesloten worden. In de gehele woning, ook op de babykamer of kinderkamer met een tik op het scherm van je telefoon of tablet. Je kunt daar eventueel een fluisterstille motor plaatsen, zo kunnen de kinderen gewoon doorslapen wanneer je de raamdecoratie bedient.

5. IP deurbel

Het openen van de deur wanneer er iemand aanbelt is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Voor een deel is dat gemak en behoefte aan privacy, waarom zou je de deur openen voor iemand die iets wil verkopen waar je niet op zit te wachten? Daarnaast speelt veiligheid ook zeker een rol, je weet immers niet wie er zich aan de andere kant van de deur bevindt. Dat probleem is opgelost met een IP deurbel voorzien van een ingebouwde camera en microfoon. Zo kun je eerst even bekijken wie er aanbelt. Is het niet belangrijk? Dan kun je ze netjes afwimpelen terwijl je op de bank blijft zitten dankzij de ingebouwde microfoon. Zijn de kinderen oud genoeg om alleen thuis te blijven maar wil je niet dat ze de deur openen? Schakel de deurbel dan door naar jouw smartphone, zo kun je vanuit een restaurant bepalen wie er aan de deur staat, en ze te woord staan alsof je gewoon thuis bent.

6. Smart locks

Er is hopelijk niemand meer die een sleutel onder de deurmat legt voor wanneer de kinderen thuis komen. Dat geldt ook voor het klassieke touwtjes door de brievenbus. Met smart locks zul je nooit meer je sleutel verliezen. Je kunt dit soort sloten op meerdere manieren ontgrendelen zonder sleutel. Bijvoorbeeld met een numerieke code of met vingerafdrukherkenning. Geofencing is ook een moderne manier om deuren te openen én af te sluiten. Bij deze methode werkt het slot op basis van afstand, wanneer je de woning verlaat zal de deur in het slot gaan. De andere kant op is ook van belang voor de veiligheid; laat de deuren bij een noodgeval openen zodat alle gezinsleden naar buiten kunnen gaan zonder eerst naar de sleutel te zoeken.

Dit waren zes gadgets waar niet alleen jouw kinderen veiliger mee kunnen wonen en leven, maar ook de ouders en zelfs alleenstaanden met of zonder huisdieren.


Reageer

Lees ook:

De keuken als levendige ontmoetingsplek >
Hoe kies ik het juiste legpatroon bij vloerverwarming? >
Warm, duurzaam en gezond: de voordelen van wonen in een houten huis >
Geef je slaapkamer een budget make-over met deze handige tips! >
Hoe je de juiste stijl voor je badkamer kiest >
Kan jouw slaapkamer ook wel een upgrade gebruiken? >
Tips om van je badkamer een mooi geheel te maken >
Transformeer je slaapkamer in 5 stappen met Feng Shui! >
Dit mag je niet vergeten tijdens het renoveren van je badkamer >
De woonkamer inrichten? Volg dit slimme stappenplan! >
Zo verrijk je jouw slaapkamer en voeg je extra luxe toe >
4 inspirerende tips bij het decoreren van de woonkamer >
De unieke kenmerken van een Engelse badkamer >
Het belang van investeren in een kwalitatieve boxspring >
Van rustiek tot modern: houten keukens passend bij elke woonstijl >

Terug naar overzicht >>