arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Zwembad in de tuin plaatsen: 5 tips
Zwembad in de tuin plaatse

Zwembad in de tuin plaatsen: 5 tips

Het is de ultieme luxe: een mooi zwembad in de tuin. Het plaatsen van het zwembad is een flinke investering, dus het is van belang dat dit meteen goed gebeurd. Wil je graag een zwembad in de tuin? Bekijk dan eerst onderstaande 5 tips!

1. Een inbouw of opbouwzwembad

Als je een zwembad in de tuin wilt plaatsen, heb je twee opties: inbouw of opbouw. Een inbouwzwembad is een permanente keuze. Hierbij wordt er grond in je tuin uitgegraven om het zwembad erin te kunnen bouwen. Dit vereist een flink offer, want je verliest veel ruimte van je tuin. Een inbouwzwembad is wel een goede investering wat betreft de waarde van je huis, want het kan resulteren in een verhoging van de (verkoop)waarde tot wel 20%. Een minder permanente en ook goedkopere optie is een opbouw- of opzetzwembad. Deze plaats je in het voorjaar op een harde en vlakke ondergrond in je tuin en kun je in de herfst of winter ook weer afbouwen.

2. De juiste plek voor een zwembad in de tuin

Plaats een zwembad niet zomaar ergens in de hoek van een tuin, maar bekijk ook de omgeving. Waar heb je bijvoorbeeld de meeste zonuren of de minste kans dat er bladeren of ander (groen)afval in vallen? De plek met de meeste zonuren zorgt niet alleen voor langer zwemplezier, maar ook voor een snellere opwarming van het water. Als er constant bladeren, takken of ander afval in je zwembad valt, vereist dit veel tijd aan schoonmaakwerk en het kan bovendien de pH-waarde van het water aantasten.

3. Koop een opzetzwembad niet in het hoogseizoen

Mensen denken vaak pas aan een zwembad in de tuin als het erg warm is. In het hoogseizoen is er dan ook een grote vraag naar zwembaden, hierdoor kunnen ze duurder of zelfs uitverkocht zijn. 

zwembad in de tuin

4. Vergeet de benodigde zwembadaccessoires niet

Als je investeert in een zwembad in je tuin, doe dit dan meteen goed en schaf ook gelijk de benodigde accessoires aan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een afdekhoes/roldek of een filterpomp. Een filterpomp zorgt ervoor dat je water schoon blijft. Chloor desinfecteert het water: je kunt kiezen voor chloortabletten of voor een automatische desinfectie met een ingebouwd chloorapparaat in je inbouwzwembad. Wil je ook zwemmen als het wat kouder is? Dan kun je kiezen voor een warmtepomp, solar panelen of een warmtewisselaar.

5. De veiligheid van het zwembad

Een ongeluk zit in een klein hoekje vooral als het kinderen betreft. Een moment van onoplettendheid en je kind kan zomaar in je zwembad vallen. Als kinderen makkelijk toegang hebben tot je tuin, is het van belang dat je je zwembad goed kan afschermen. Dit kan met behulp van afdekhoezen en trapjes die je kunt wegzetten of blokkeren. Hoge opzetzwembaden zijn ook minder toegankelijk voor kinderen. In het geval van een inbouwzwembad heb je ook de prijzige optie om je zwembad na gebruik af te dekken met een vlonder. Hiermee wordt je zwembad compleet afgedekt en kun je de ruimte ook weer gebruiken om over te lopen of op te zitten.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>