arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Tips voor uw vijver

Tips voor uw vijver

Hoe onderhoudt u uw vijver?

Vier tips

1. Onderhoud aan de waterplanten

In het voorjaar gaan de waterplanten jonge scheuten vormen. Groeiende waterplanten zijn zeer belangrijk voor de vijver. Tijdens hun groei nemen ze voedingsstoffen op uit het water en produceren ze zuurstof, wat nodig is voor alle levende organismen in de vijver. In het voorjaar is het belangrijk om dode en afgestorven plantendelen te verwijderen. Te groot geworden waterplanten kunnen gedeeld of gesnoeid worden. Uit de gesnoeide plantendelen selecteert u nieuwe uitlopers. Deze poot u vervolgens opnieuw in een vijvermandje.

2. Controleren en bijstellen van de waterkwaliteit

Na een lange winter is het vaak slecht gesteld met de waterkwaliteit van uw vijver. Om te zorgen dat het biologische evenwicht van de vijver weer op gang komt, is het belangrijk om het water van de vijver te testen op verschillende waardes. Met name de waterhardheid is in het vroege voorjaar een belangrijke waarde om weer op peil te krijgen.

De hardheid van het vijverwater (de GH waarde) is na de winter vaak aan de lage kant. Deze mineralen zijn de voedingsstoffen voor zuurstofplanten. Om de water- en  zuurstofplanten in het voorjaar direct goed te laten groeien is het belangrijk om te zorgen voor een hoge waterhardheid.

3. Filter en pomp opstarten

Het voorjaar is ook de tijd om de vijverpomp en het filter weer op te starten. Als de watertemperatuur boven de 8 graden uitkomt kunnen filter en pomp weer ingeschakeld worden. Een vijverfilter en pomp zorgen voor een gezonde vijver. Watercirculatie laat de vijver ademen en verhoogt het zuurstofgehalte in de vijver. Als u de vijverpomp en het filter in de winter uit heeft gezet, kunt u in het voorjaar het filter schoonmaken. Laat de pomp en het filter altijd 24 uur per dag aanstaan.

4. Voorkomen en bestrijden van algen

Algen zijn eigenlijk gewoon planten die van nature in elk water, dus ook in elke vijver, voorkomen. Algen zijn met heel weinig tevreden, ze kunnen zich al prima redden met een klein beetje zonlicht en een klein beetje voeding. Hierdoor beginnen algen al vroeger in het seizoen te groeien dan de andere waterplanten, ook groeien ze in een veel sneller tempo en tot later in het seizoen. Algen zijn regelrechte concurrenten van uw vijverplanten voor wat betreft de opname van zonlicht en voedingsstoffen. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen overtollige voedingsstoffen in het water aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een goed filter te plaatsen. Ook het verwijderen van bladafval en organisch afval op de bodem van de vijver kan hierbij helpen. Wanneer u vissen in de vijver heeft, is het van belang deze niet teveel te voeren.

Heeft u nog vragen? Tuinbedrijf ’t Mulligen in Oldebroek adviseert u graag verder.
www.hetmulligen.nl


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>