arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Tips voor uw vijver

Tips voor uw vijver

In het voorjaar komt de natuur weer tot leven. Vaste planten lopen weer uit en de bolletjes bloeien zelfs al weer. Ook in de vijver komt alles langzaam weer op gang. Door in het voorjaar de vijver goed te onderhouden wordt de basis gelegd voor een mooi vijverseizoen.

Hoe onderhoudt u uw vijver?

Vier tips

1. Onderhoud aan de waterplanten

In het voorjaar gaan de waterplanten jonge scheuten vormen. Groeiende waterplanten zijn zeer belangrijk voor de vijver. Tijdens hun groei nemen ze voedingsstoffen op uit het water en produceren ze zuurstof, wat nodig is voor alle levende organismen in de vijver. In het voorjaar is het belangrijk om dode en afgestorven plantendelen te verwijderen. Te groot geworden waterplanten kunnen gedeeld of gesnoeid worden. Uit de gesnoeide plantendelen selecteert u nieuwe uitlopers. Deze poot u vervolgens opnieuw in een vijvermandje.

2. Controleren en bijstellen van de waterkwaliteit

Na een lange winter is het vaak slecht gesteld met de waterkwaliteit van uw vijver. Om te zorgen dat het biologische evenwicht van de vijver weer op gang komt, is het belangrijk om het water van de vijver te testen op verschillende waardes. Met name de waterhardheid is in het vroege voorjaar een belangrijke waarde om weer op peil te krijgen.

De hardheid van het vijverwater (de GH waarde) is na de winter vaak aan de lage kant. Deze mineralen zijn de voedingsstoffen voor zuurstofplanten. Om de water- en  zuurstofplanten in het voorjaar direct goed te laten groeien is het belangrijk om te zorgen voor een hoge waterhardheid.

3. Filter en pomp opstarten

Het voorjaar is ook de tijd om de vijverpomp en het filter weer op te starten. Als de watertemperatuur boven de 8 graden uitkomt kunnen filter en pomp weer ingeschakeld worden. Een vijverfilter en pomp zorgen voor een gezonde vijver. Watercirculatie laat de vijver ademen en verhoogt het zuurstofgehalte in de vijver. Als u de vijverpomp en het filter in de winter uit heeft gezet, kunt u in het voorjaar het filter schoonmaken. Laat de pomp en het filter altijd 24 uur per dag aanstaan.

4. Voorkomen en bestrijden van algen

Algen zijn eigenlijk gewoon planten die van nature in elk water, dus ook in elke vijver, voorkomen. Algen zijn met heel weinig tevreden, ze kunnen zich al prima redden met een klein beetje zonlicht en een klein beetje voeding. Hierdoor beginnen algen al vroeger in het seizoen te groeien dan de andere waterplanten, ook groeien ze in een veel sneller tempo en tot later in het seizoen. Algen zijn regelrechte concurrenten van uw vijverplanten voor wat betreft de opname van zonlicht en voedingsstoffen. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen overtollige voedingsstoffen in het water aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een goed filter te plaatsen. Ook het verwijderen van bladafval en organisch afval op de bodem van de vijver kan hierbij helpen. Wanneer u vissen in de vijver heeft, is het van belang deze niet teveel te voeren.

Heeft u nog vragen? Tuinbedrijf ’t Mulligen in Oldebroek adviseert u graag verder.
www.hetmulligen.nl

Reageer

Lees ook:

Met deze items geniet je ook in de herfst nog van je tuin of balkon >
Tuintips voor het najaar >
Planten maar! De voorjaarsbloemen >
De veelzijdige haag >
Terrasbeglazing: 356 dagen per jaar buiten zitten! >
Elektrische barbeque >
Een ode aan ambacht bij Bronkhorst Buitenleven >
Help vogels de winter door >
Aan de slag in je tuin >
Nazomeren in de tuin doen we met.. struikheide >
Hillhout voorkomt haardhout rommel >
Duurzaam tuinieren met Lodewijk Hoekstra >
Ontspannen in een whirlpool of zwembad >
Ecodak iets voor jou? >
Drie tips voor sfeer in je tuin >

Terug naar overzicht >>