arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Tips als je last hebt van ongedierte in je tuin
Tips als je last hebt van ongedierte in je tuin

Tips als je last hebt van ongedierte in je tuin

Ongedierte in je tuin is erg vervelend. Ze eten je planten op en kunnen schadelijk zijn voor je huisdieren. In deze blog lees jij tips om van het ongedierte af te komen.

De aanpak hangt af van het soort ongedierte

Welke aanpak nodig is hangt af van de soort ongedierte waar je mee te maken hebt. Bij veel soorten ongedierte geldt dat je een natuurlijke vijand kunt inzetten tegen een plaag. Dit is vergeleken met chemische bestrijdingsmiddelen beter voor het milieu. Echter moet je hierbij wel bedenken dat je dan last kunt krijgen van de ‘ natuurlijke vijand’. Sommige ‘natuurlijke vijanden’ kunnen juist een verrijking zijn voor je tuin. Zo zijn egels, kikkers en vogels de natuurlijke vijanden van muggen, slakken en wespen. Ze eten ze namelijk op. Voor sommige ongedierte kan je een mechanische val kopen. Maak niet zelf een val. Dit is gevaarlijk. De mechanische val die te koop is werkt tevens het meest efficiënt. Nestjes of een beestje kan je met de hand weghalen. Gebruik hierbij wel een handschoen. De laatste methode is het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit heeft niet de voorkeur, omdat het slecht is voor het milieu. Ga je het toch gebruiken? Volg dan goed de handleiding op, zodat je omgeving geen gevaar loopt.

Bestrijden van de eikenprocessierups

Bestrijden van de eikenprocessierups

De laatste jaren komt een plaag van eikenprocessierupsen veel voor. Heb je last van de eikenprocessierups? Dat is erg vervelend. Deze rups kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten, zoals huiduitslag en jeuk. Eikenprocessierupsen zijn vaak in grote groepen samen en kunnen een boom helemaal kaal vreten. Verwijder of vernietig eikenprocessierupsen niet zelf. Voor eikenprocessierups bestrijding moet je een professional inhuren. Het is ook belangrijk om te controleren of er een nest zit. Heb je een nest? Laat dan de nest eikenprocessierups ook weghalen. Anders heb je na een tijdje weer last van eikenprocessierupsen. Je kunt wel preventief zelf dingen doen tegen processierupsen. Dit kun je doen door natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te lokken. Dit zijn echter ook insecten. Een andere methode is om de jonge eikenbladeren te bespuiten met een bacteriepreparaat of nematoden. Houd er rekening mee dat ook andere rupsen hiermee gedood worden, omdat het bestrijdingsmiddel niet selectief is.

Bij alle soorten ongedierte in je huis geldt dat het beter is om preventief te werken dan een plaag te genezen. Breng daarom in kaart welk gedierte op je tuin zou kunnen afkomen. Daarna kan je bedenken wat je preventief kunt ondernemen om dit te voorkomen.


Reageer

Lees ook:

Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >
Hoe zorg je voor meer sfeer in de tuin? >
Wil jij ook een eigen zwembad in je tuin? >
Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging >
Een goed ontworpen tuin kan een verlengstuk zijn van de leefruimte binnenshuis >

Terug naar overzicht >>