arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Overkapping aanschaffen: hier moet je op letten

Overkapping aanschaffen: hier moet je op letten

Het is geweldig om een mooie overkapping in de tuin te hebben. Maar als je er een wilt aanschaffen, moet je wel weten wat je wilt. Als je je aankoop niet goed voorbereidt, kan het product uiteindelijk best tegenvallen. Dit zijn de belangrijkste dingen waar je op moet letten als je een overkapping gaat aanschaffen.

De houtsoort: goed op letten

Er zijn veel houtsoorten mogelijk. Maar er is veel kwaliteitsverschil. Een overkapping in hardhout gaat het langste mee, maar is ook verreweg het duurst. Douglas hout is bijvoorbeeld ook heel geschikt voor overkappingen. Als je kiest voor andere houtsoorten, zoals grenen of vuren, moet het hout heel goed behandeld zijn. Je moet het ook regelmatig opnieuw beitsen of lakken, anders zal de overkapping niet zo lang meegaan.

Aluminium als basis materiaal

Aluminium heeft een aantal voordelen ten opzichte van hout. Het is een stuk lichter en dus wat gemakkelijker te transporteren en te plaatsen. Bovendien kan aluminium niet roesten. Het is sterk en heeft ook geen onderhoud nodig. Het is dan ook niet zo gek dat aluminium terrasoverkappingen steeds populairder worden.

De kwaliteit van de overkapping

Ga je voor hout, dan is de kwaliteit doorgaans heel degelijk. Bij aluminium moet je hier wel echt goed op letten. Vooral (te) goedkope webshops bieden aluminium terrasoverkappingen van minder goede kwaliteit. Je krijgt dan bijvoorbeeld te dun aluminium of het aluminium gaat na verloop van tijd verkleuren. Daarom moet je goed letten op de kwaliteit. Ga bij voorkeur voor een gerenommeerde Nederlandse webshop als Foravida.nl, dan weet je zeker dat de kwaliteit goed is.

Het dak van de overkapping

Je kunt voor verschillende afdekkingen van de overkapping gaan. Dit zijn de belangrijkste:

  • Een gesloten dak. Het dak is bijvoorbeeld van massief hout of is afgedekt met golfplaten. De overkapping is gesloten en geeft schaduw, maar het dak laat geen licht door.
  • Een dak van polycarbonaat. Dit type kunststof is er in verschillende tinten. Het laat wel wat licht en warmte door, maar minder dan glas. Meestal is polycarbonaat ondoorzichtig. Het is heel sterk, maar je moet goed letten op de kwaliteit.
  • Een glazen dak. Het dak is van glas en laat al het licht ongehinderd door. In de zomer kan het erg warm worden, dus wordt dit type overkapping vaak gecombineerd met een zonwering die over het glas heen kan worden uitgeschoven.

Afmetingen en palen

Een overkapping heeft meestal maar een of twee wanden. De andere kant is open. Daar rust de overkapping meestal op palen of staanders. Het is belangrijk dat de verhouding tussen de afmetingen van de terrasoverkapping en het aantal palen goed is. Bij overkappingen breder dan 2,5-3 meter moet er sowieso een extra staander worden geplaatst. Hoe breder of langer de overkapping, hoe meer staanders je nodig hebt voor stabiliteit.

Het plaatsen: fundering?

Een overkapping heeft meestal geen volledige fundering. Maar de staanders of palen moeten wel stevig kunnen staan. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Het is een kwestie van goed opletten wat er bij het product vermeld staat. Vaak staat er wel bij hoe je de overkapping het beste kunt (laten) plaatsen. Bij sommige overkappingen met extra lange staanders worden deze gedeeltelijk in de grond geplaatst. Bij andere overkappingen moet je zelf goede paalhouders in de grond plaatsen, waar de overkapping op kan staan.

Een overkapping aanschaffen is lastig, want er is veel keus. Tegelijkertijd moet je wel goed opletten als je een overkapping wilt kopen. Er zijn veel (web)winkels waar de kwaliteit van de overkapping niet zo goed is als je zou willen. Vooral als een aanbod eigenlijk té goedkoop is, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Want bij overkappingen geldt het zeker: goedkoop is meestal duurkoop.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >

Terug naar overzicht >>