arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Je zonnescherm opknappen na de winter

Je zonnescherm opknappen na de winter

De winter is voorbij. De tuinmeubels komen tevoorschijn en het terras wordt schoongemaakt. Maar hoe zit het eigenlijk met de zonwering? In veel gevallen heeft die weer een heel seizoen opgerold gezeten. Tijd om hem uit te rollen en na te kijken. Zó knap je je zonnescherm op na de winter.

zonnescherm opknappen na de winter

Uitrollen en inspecteren

Je begint het zonnescherm voorzichtig uit te rollen. De scharnieren kunnen in het begin wat stroef gaan. Eventueel kun je ze oliën om het zonnescherm weer wat soepeler te laten draaien. Als het zonnescherm is uitgerold, ga je het controleren. Hoe ziet de stof eruit? Moet het zonnescherm schoongemaakt worden? Zijn er beschadigingen? Vooral de zijkanten en hoekjes kunnen beschadigd zijn. Controleer dit goed, want nu is het ideale moment om eventuele schade te herstellen.

Zonnescherm schoonmaken

De meeste zonneschermen zullen na de winter een goede schoonmaakbeurt nodig hebben. Bij voorkeur doe je dit met warm water. Gebruik alleen schoonmaakmiddelen als het niet anders kan. Let erop dat je nooit middelen met bleek erin gebruikt – ook niet op witte zonneschermen! De bleekmiddelen tasten de stof aan en maken deze dunner. Gebruik alleen speciale schoonmaakmiddelen voor zonwering en test deze eerst op een onopvallende plek. Pas als je zeker weet dat het schoonmaakmiddel geen invloed heeft op de kleur van het zonnescherm, kun je het gaan gebruiken.

Zonneschermdoek vervangen

Zonneschermdoek vervangen

Als het zonneschermdoek beschadigd is, kun je het vervangen. Je kunt zelf een zonneschermdoek monteren, want zo moeilijk is dat niet. Er zijn genoeg filmpjes en handleidingen te vinden en als je een zonneschermdoek bestelt krijg je ook een duidelijke handleiding. Het zonnescherm doek vervangen is een slimme keus als het doek beschadigd is, maar het systeem nog wel goed werkt. En is het zonneschermdoek lelijk of wil je liever een andere kleur, dan is er een ruim assortiment zonneschermdoeken om uit te kiezen. Zo kom je op een voordelige manier aan een nieuw doek voor je zonnescherm en hoef je niet het hele systeem te vervangen.

Een nieuwe zonwering kiezen

Soms blijkt na de winter dat je een hele nieuwe zonwering nodig hebt. Dat kan bijvoorbeeld als het systeem erg is gaan roesten. Het gebeurt ook weleens dat een scherm kapot gaat, bijvoorbeeld als de knikarm beschadigd raakt. Soms kan dergelijke schade gerepareerd worden. Check dus altijd eerst de mogelijkheden om je zonnescherm te laten repareren. Lukt dat niet, dan is een nieuwe zonwering noodzakelijk. Het is dan verstandig om eerst alle mogelijkheden te bekijken, want er zijn tegenwoordig veel meer zonnescherm soorten dan vroeger.

Strak modern zonnescherm

Je zonnescherm heeft na de winter wel een opknapbeurt nodig. Heb je een zonnescherm  schoon opgerold, dan is even afspoelen voldoende. Helaas zijn zonweringen vaak vuil of zelfs beschadigd geraakt tijdens de wintermaanden. Gelukkig kun je in veel gevallen je zonwering opknappen zonder dat je het complete systeem hoeft te vervangen!


Reageer

Lees ook:

Zo creëer je een stijlvol terras: van lounge stoel tot parasol >
De garage inrichten: zo pak je het aan >
Kunstgras voor een strakke tuin >
Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat >
Met deze tips houd je je schuur opgeruimd >
Tips voor het inrichten van de babykamer >
Buiten zijn en toch binnen zitten met een tuinkamer >
Paneelgordijnen: alle mogelijkheden en voordelen op een rij >
Waarom het handig is om je woning te verzekeren >
Weinig budget? Zo richt je je tuin in! >
Een kleine tuin inrichten: tips en tricks >
Is de winter of zomer voorbij? Check je dak! >
Met deze tips ga je voor een vrolijke look in de tuin >
5 compacte bankstellen voor een kleine woonkamer >
Huis verbouwen? Vergeet de verlichting niet! >

Terug naar overzicht >>