arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging
Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging

Hydrokorrels, de basis voor plant en bloem verzorging

Het verzorgen van planten en bloemen in je woning en/of tuin is een zaak die heel wat aandacht verdient. Ten minste, als je wilt dat het groen mooi oogt en gezond blijft. Naast natuurlijk water en voeding voor je planten zijn ook hydrokorrels een onmisbaar hulpmiddel.

Wat zijn deze korrels precies, wat zijn de voordelen ervan en hoe kan je ze gebruiken? Allemaal vragen die hieronder een duidelijk antwoord krijgen!

Wat zijn en hoe werken hydrokorrels?

Hydrokorrels of kleikorrels staan ook wel bekend onder de merknaam Argex korrels. Het gaat om vochtabsorberende korrels die bijdragen aan de gezondheid en levensduur van planten en bloemen. Je herkent ze aan hun (meestal) bruine kleur, maar er bestaan ook varianten in zwart of een lichtere kleur.

De korrels hebben hun naam te danken aan het Griekse woord voor water, ‘hydro’ en daarmee wordt de belangrijkste functie van de korrels natuurlijk meteen duidelijk: water opzuigen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van hydrokorrels?

Waarom zou je nu deze korrels aan je plantenbakken of bloemen moeten toevoegen? Onderstaande lijst met voordelen kan je alvast overtuigen:

1. Een betere waterhuishouding

De gezondheid en levensduur van je planten en bloemen hangt voor een groot stuk af van de waterhuishouding in hun bak. Door middel van hydrokorrels wordt het water dat je aan planten en bloemen geeft beter verdeeld en gelijkmatiger opgenomen. Hierdoor groeien en bloeien ze beter.

2. Een lichtere potgrond

Daarbij zorgen korrels er ook voor dat zich wat meer lucht in de potgrond bevindt, waardoor deze minder snel samenklit of te compact wordt. Dit is beter voor je plant, aangezien zowel de wortels als de bladeren dan beter kunnen ademen.

3. Bruikbaar bij alle planten

Ten slotte zijn deze korrels te gebruiken bij zowat elke plant of bloem, zolang je maar de juiste hoeveelheden hanteert. Doe je het goed? Dan kan je zeker zijn dat je stukjes groen langer mooi en sterk blijven.

Hoe hydrokorrels gebruiken?

Hoe hydrokorrels gebruiken

Hoe gebruik je nu best deze korrels? Hoeveel hydrokorrels in de pot is voldoende? Hieronder lees je meer over het optimaal gebruiken van kleikorrels:

1. Onder in de pot of bak

Doorgaans legt men deze korrels op de bodem van de plantenbak of pot, waardoor ze gemakkelijk overtollig water opzuigen. Daarna zullen de korrels dat vocht ook weer vrijgeven aan de potgrond, maar wel gelijkmatig.

Als het gaat om een dichte pot, kan dat water natuurlijk niet zomaar weglopen. Je wilt ongetwijfeld voorkomen dat de wortels van de plant of bloem in een dikke laag water staan (althans bij de meeste planten- en bloemensoorten). 

De korrels gaan dit risico tegen, aangezien ze water opzuigen. Dit betekent echter niet dat je de plant voortaan zo veel water mag geven als je wilt: bij te veel water is het risico op een laag water en dus wortelrot nog altijd hoog!

Leg je je korrels onder in de pot? Dan kan er meer lucht bij de wortels komen, wat zeker positief is. Let wel op dat er dan minder ruimte in de pot ontstaat voor voeding of grond, wat weer belangrijk is voor de wortels

Wanneer je je planten of bloemen in een heel grote pot zet, kan je deze ook voor een deel vullen met korrels. Zo hoef je iets minder potgrond te gebruiken. Dit is in feite vooral interessant als de plant in kwestie nog niet zo groot is en dus ook wat minder ruimte nodig heeft. Plus je pot wordt wat minder zwaar, ook een voordeel.

2. Boven op de potgrond

Een andere mogelijke aanpak is de korrels boven op de potgrond leggen. Dit biedt als voordeel dat er minder vocht uit de potgrond zal verdampen, waardoor hij dus langer vochtig blijft. 

Houd er rekening mee dat niet elke planten- of bloemensoort dit graag heeft, aangezien bepaalde varianten juist een drogere grond nodig hebben. Goede voorbeelden daarvan zijn cactussen en de meeste vetplanten, die zelf al heel wat vocht ophouden.

Korrels boven op de potgrond leggen kan er bij andere plantensoorten juist voor zorgen dat je ze minder vaak water moet geven. Denk maar aan Alocasia’s, de meeste varens en Calathea’s. Houd in dit geval echter rekening met het feit dat je door die vochtlaag bovenaan minder goed zult voelen wanneer de potgrond extra water nodig heet. Een watermeter is dan ook een handige tool!

3. Door de potgrond heen gemengd

Een andere goede mogelijkheid is de korrels door de potgrond heen mengen, waardoor de grond zelf het water gelijkmatiger kan opnemen. Als je een gelijkaardig effect wilt, kan je ook altijd zogenaamde vermiculiet vermengen met de grond, wat ook veel vocht opneemt.

Eigenlijk zijn de belangrijkste voordelen van korrels voor je planten vooral merkbaar als je ze door de potgrond mengt. De wateropname is dan optimaal, maar ook zal de potgrond zelf een stuk lichter en luchtiger zijn. Kortom, de ideale omstandigheden als je je planten en bloemen prachtig wilt doen groeien.

4. Korrels in plaats van potgrond

Ten slotte is het ook mogelijk om planten en bloemen enkel in korrels te zetten, zonder potgrond. Dat betekent dat er geen potaarde meer rond de wortels zit, maar enkel een dikke laag korrels, een methode die ook wel (semi-)hydrocultuur genoemd wordt.

Hoe veel hydrokorrels leg je in de pot bij deze aanpak? Een dikke laag, waarboven dan je de plant zet. Plaats ook zeker een reservoir op de bodem van de pot, zodat je er gemakkelijker water in kunt gieten. De korrels nemen dan het vocht op en geleiden het naar de wortels.

Het voordeel van deze methode is dat je planten en bloemen doorgaans minder vaak gietwater nodig hebben. Wacht ook altijd een paar dagen tot het reservoir helemaal leeg is, voor je water bijgeeft!


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>