arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Houten veranda of overkapping: hier moet je aan denken

Houten veranda of overkapping: hier moet je aan denken

Droom je al een tijdje van een mooie overkapping of veranda? En sta je eindelijk op het punt om deze droom werkelijkheid te laten worden? Lees dan eerst dit artikel nog even door. Er staan namelijk een aantal handige tips en aandachtspunten in die goed van pas kunnen komen.

1. Zorg voor een goede fundering

Of het nou gaat om een veranda, overkapping, tuinhuis of een schuurtje – een goede fundering is altijd essentieel. De ondergrond moet stevig genoeg zijn om het bouwwerk te kunnen dragen. Zand is vaak een prima basis die niet zomaar verzakt. Met een kleigrond, veengrond of leemgrond is de kans op verzakking een stuk groter. Het is dan het beste om een stevige fundering te maken met betonpoeren of vloeibaar beton. Heb je er geen verstand van? Laat je dan goed adviseren.

2. Kies een geschikt materiaal voor de veranda of overkapping

Hout is een van de populairste materialen om een veranda of overkapping mee te bouwen. Er zijn veel verschillende soorten verkrijgbaar en het materiaal is makkelijk te verwerken. Daarnaast heeft het natuurlijk een prachtige robuuste en landelijke uitstraling. Een Douglas veranda of overkapping is bijvoorbeeld een goede keuze. Douglas hout is ontzettend sterk en gaat onbehandeld minimaal 15 jaar mee. Je kunt de levensduur verlengen met een geschikte beits of verf.

3. Koop een handig bouwpakket

Lijkt het je tof om zelf de veranda of overkapping in elkaar te zetten? Kies dan voor een kant-en-klaar bouwpakket! Ook een materiaalpakket voor een Douglas overkapping is erg handig. Hierbij moet je de staanders en liggers zelf nog bewerken (ze zijn niet ingekeept), maar heb je verder wel alle geschikte materialen bij de hand. Dit maakt het bouwproject een stuk eenvoudiger als nog geen ervaren klusser bent.

4. Houd rekening met de functie van de veranda of overkapping

Voordat je een veranda of overkapping koopt/plaatst, moet je goed nadenken over de functie. Waar wil je de overkapping voor gebruiken? Wil je het inzetten als terrasoverkapping of als carport? En komt het los van de woning te staan of wil je het tegen de buitenmuur bouwen? Zorg ervoor dat je alles eerst goed op een rij hebt om zo de beste keuzes te maken.

5. Denk na over de inrichting en aankleding 

Als het plan duidelijk is, kun je na gaan denken over de inrichting. Noteer de afmetingen van de overkapping zodat je alvast een passende loungeset of tuintafel kunt kopen. Met de juiste aankleding maak je de overkapping of veranda compleet!


Reageer

Lees ook:

Een grote tuin inrichten: 7 handige tips >
Zomers etentje? Prachtige voorbeelden van een gestylede eettafel in de tuin! >
Maak van jouw tuin een extra woonkamer >
Een bohemian tuinhoek inrichten: 6x tips en inspiratie >
Dit moet je weten bij het kopen van een hekwerk >
De voordelen van een inground trampoline >
De tuintrends van 2020 >
Energie besparen in de tuin: zo doe je dat >
4 tips voor het verzorgen van planten op je balkon >
De leukste tuinset voor in jouw achtertuin: 6x inspiratie >
Zo creëer je een stijlvol terras: van lounge stoel tot parasol >
Kunstgras voor een strakke tuin >
Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat >
Met deze tips houd je je schuur opgeruimd >
Buiten zijn en toch binnen zitten met een tuinkamer >

Terug naar overzicht >>