arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Hoe krijg ik een schone vijver?
Helder vijverwater

Hoe krijg ik een schone vijver?

Heb je last van een vieze vijver en zijn de vissen en waterplanten hierdoor bijna niet meer zichtbaar? Dan is het lastig om optimaal van je vijver te kunnen genieten. Wil je hier verandering in brengen zonder al te veel moeite te doen, dan gaan we je hierbij helpen met een aantal tips. Zodat de vissen en waterplanten in jouw vijver binnen de kortste keren weer zichtbaar worden.

Voldoende zuurstof in het water

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw vijver over voldoende zuurstof beschikt. Als er te weinig zuurstof in het water zit dan kunnen er kwaliteitsproblemen in het vijverwater optreden. Dit is niet goed voor de helderheid van het water. Sterker nog zuurstoftekort kan zorgen voor acute sterfte van je vissen. Dit wil je natuurlijk niet.

Daarom is het handig om te weten wanneer er zuurstoftekort kan optreden. Dit kan veroorzaakt worden door meerdere factoren. Voornamelijk door een hoge watertemperatuur en door stilstaand vijverwater. Dus is het belangrijk om het water in beweging te brengen met een luchtpomp in je vijver. Hierdoor blijft het water stromen. Ook is het belangrijk om zuurstofplanten in je vijver te plaatsen.

Waterplanten vijver

Houd het vuil uit je water

Na enige tijd kan er vuil achterblijven op de bodem en dit gaat zich in de loop van de tijd opstapelen. Het vuil op de bodem gaat rotten, waarbij schadelijk stoffen ontstaan. Uiteindelijk wordt het water hier troebel van. Dit kan gebeuren ondanks een goed onderhouden filter. Als het vuil te lang op de bodem blijft liggen kan er zelfs een parasiet ontstaan in de vijver. Die de slijmlaag van vissen aantast en in een verder stadium kunnen ze de huid van de vissen aantasten. Als dit gebeurd, dan komen er zichtbare beschadigingen bij de vissen.

Daarom is het belangrijk om vuil uit je vijver te halen. Een makkelijke manier om vuil uit jouw vijver te halen is door een vijverstofzuiger. Voor een gezonde en schone vijver is het essentieel om dit in het voor- en najaar te doen. Hoe hoger de zuigkracht, hoe meer én sneller vuil kan worden opgezogen.

Water stenen vijver

Zorg voor een schoon filter

Een goedwerkende vijverfilter is van belang om te kunnen genieten van helder vijverwater. Met helder water kan je jouw vissen en vijverplanten beter zien. Daarom is het belangrijk om jouw filter goed schoon te houden. Een goed filtersysteem voor je vijver beschikt over meervoudige filtratie, die zowel mechanisch als biologisch werkt. Hierdoor worden vuildeeltjes en schadelijke stoffen optimaal uit het water gefilterd.


Reageer

Lees ook:

Een kleine tuin inrichten: tips en tricks >
Met deze tips ga je voor een vrolijke look in de tuin >
Zo ga je voor meer groen in de tuin >
Dit zijn mooie DIY-projecten voor in de tuin >
DIY-houtprojecten in de tuin >
Nieuwe loungeset kopen voor in de tuin: 6 tips >
Zo ga je voor een gevoel van luxe in de tuin >
Een nieuwe voordeur uitkiezen: hier moet je op letten >
Veilig en streeploos de buitenramen schoonmaken >
Kies een goede buitenverf of buitenlak met deze checklist >
Zo geniet je ook in de herfst van je tuin >
De herfst: het ideale seizoen om een parasol te kopen! >
4 tips om je screens weer op te knappen >
Zelf een golfplaten dak maken: handig stappenplan >
Geef je tuin een robuuste uitstraling >

Terug naar overzicht >>