arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat

Het muggenseizoen begint. Zorg dat er geen water in je bloembakken staat

Het voorjaar is voor veel mensen de ideale tijd om bloembakken aan te schaffen. Het is ook de tijd om de tuin weer eens lekker fris op te knappen. En… het is de tijd dat het muggenseizoen weer begint. Helaas worden we daar een stuk minder blij van. Want muggen zijn erg vervelend, zeker als ze in huis komen of je terras terroriseren. Wil jij kunnen genieten van je rust zonder irritante, zoemende beestjes? Zorg dat er geen water in je bloembakken staat.

Bloembakken verversen na de winter

Ongeacht welke planten je in je bloembakken hebt staan, is het altijd een goed idee om ze te legen na de winter. Haal je planten voorzichtig voorzichtig uit de bloembakken en zorg dat je ze met wortel en al eruit haalt. Plaats ze zolang in een emmer of in een lege bloembak. Daarna haal je alle potgrond uit de bloembak. Staat er water in de bak? Haal dat er dan uit. Vul de bak opnieuw met verse grond en plaats de plant terug in de bloembak. Door de bloembakken te legen vermijd je niet alleen problemen met muggen, maar het is ook beter voor je planten en voor de bak zelf.

Nieuwe bloembakken? Kies voor bakken met uitloop!

Ga je nieuwe bloembakken zoeken? Kies dan voor bloembakken met uitloop. Dit zijn meestal kleine gaatjes in de onderkant van de bloembak. Daar kan water door weglopen. Dat gebeurt alleen als er zoveel water in de bloembak zit, dat de grond het water niet langer vast kan houden. Door de uitloop kan een overschot aan water weglopen. Dat is veel beter voor de bloembak, maar ook voor de planten. En het werkt goed tegen muggen. Muggen leggen namelijk eitjes in water en in zeer natte grond. Ze vinden het dus prima als jouw planten natte voeten hebben: zo kunnen zij mooi hun eitjes kwijt. En heb jij dus al vroeg in de zomer een enorme hoeveelheid muggen in de tuin.

Andere tips tegen muggen

Er zijn nog meer praktische tips tegen teveel muggen in de tuin. Naast het legen van je plantenbakken, kun je ook andere dingen doen. Zoals dit bijvoorbeeld:

  • Heb je je tuinmeubels, zoals je tuinbanken, veilig onder plastic staan in de winter? Schud daar regelmatig het water vanaf. En zorg ook dat er geen water onder de hoes kan komen.
  • Zorg dat je je afvoerputje regelmatig goed doorspoelt. Loopt het niet goed door, ontstop het dan. Het is anders een goede plaats voor muggeneitjes.
  • Heb je stilstaand water waar je niets aan kunt doen, zoals een vijver? Maak de vijver regelmatig schoon. Dek deze dan af met horrengaas. Of doe er vissen in, die zijn dol op muggen en muggenlarven.

Bloembakken kunnen, wanneer er water in staat, een broedplaats van muggen zijn. Gelukkig kun je dat redelijk eenvoudig voorkomen. Met wat simpele tips en trucs zorg je ervoor dat muggen geen lol meer hebben van jouw plantenbakken. Bijkomend voordeel is dat jouw planten weer helemaal klaar zijn voor het seizoen en dat je bloembakken ook langer meegaan. Win-win-win dus!


Reageer

Lees ook:

Een strakke én warme tuin met kunstgras >
4 tips voor een tuin waar je het hele jaar van geniet >
5x dingen die jouw tuin ongetwijfeld gezelliger maken >
Terracotta in je interieur: 6 leuke ideeën! >
Moestuin beginnen? Dit zijn de 5 belangrijkste tips en tricks! >
Wel of geen carport nemen? Alle 6 voordelen van een carport op een rijtje! >
Zo houd je de tuin volledig corona veilig voor de buren >
Gazon onderhouden: lees deze tips >
4 redenen om te kiezen voor een overkapping in de tuin >
Zo voorkom je dat ongewilde insecten je tuin overnemen >
Dit zijn de 6 voordelen van een pergola in de tuin >
Nieuw terras aanleggen? Check deze 3 soorten tuintegels >
Een vlonder in je tuin plaatsen >
4x de meest gemaakte fouten bij het inrichten van je tuin >
Gekleurd tuinhout op maat >

Terug naar overzicht >>