arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Energie besparen in de tuin: zo doe je dat

Energie besparen in de tuin: zo doe je dat

Zonder dat je het doorhebt verbruik je best veel energie in de tuin. Deze hoge energierekening is niet alleen nadelig voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dat kan anders! Met de tips uit dit artikel kun je eenvoudig energie besparen in de tuin. Het zijn soms maar een paar kleine aanpassingen. Lees alles eens door en ga ermee aan de slag!

Koop energiezuinige ledlampen

Ledlampen zijn de beste keuze op het gebied van verlichting. Deze lampen zijn energiezuinig, duurzaam en sterk. Er zijn genoeg waterdichte led armaturen en led buitenlampen verkrijgbaar die je in de tuin kunt gebruiken.

Kies voor buitenverlichting met sensor

Daarnaast is het belangrijk om buitenverlichting zo kort mogelijk te laten branden. Een buitenlamp met sensor is hierbij een echte lifesaver. Je kunt de lamp namelijk nooit meer per ongeluk aan laten staan. De buitenlamp met bewegingsmelder springt alleen maar even aan zodra je in de buurt bent. Dit is bijvoorbeeld handig bij de achterdeur, schuttingdeur en schuurdeur. Er zijn ook buitenlampen met een schemerschakelaar. Deze lampen gaan automatisch aan als het donker wordt en weer uit als het licht wordt. Ideaal toch?

Maak gebruik van zonne-energie

De tuin is de perfecte plek om slim gebruik te maken van zonne-energie. Bijvoorbeeld door middel van solar tuinverlichting, een zogenaamde zonneoven, een grasmaaier op zonne-energie of zelfs met een paar zonnepanelen.  

Zoek een alternatief voor terrasverwarming

Een terrasverwarmer is natuurlijk heerlijk, maar het verbruikt ook ontzettend veel energie. Je kunt het dus beter vervangen door een ouderwetse vuurkorf of terraskachel. Een extra dikke jas en een dekentje is natuurlijk ook een prima oplossing tegen de kou. Een andere optie is om een terrasoverkapping aan te schaffen. Bij voorkeur eentje die je dicht kunt maken met schuifdeuren. Zo kun je altijd lekker warm ‘buiten’ zitten zonder verwarming.

Ga voor een ecologische vijver zonder pomp

Tot slot kun je veel energie besparen door de vijver aan te passen. Vaak kiezen we automatisch voor een vijver met een pomp. Maar wist je dat een ecologische vijver zonder pomp net zo mooi kan zijn? Het belangrijkste is dat je zo’n natuurlijke tuinvijver op de juiste manier aanlegt en inricht. Verdiep je in de verschillende planten en dieren die het water zelf schoonhouden. Bij de juiste balans hoef je zelf nog maar weinig aan onderhoud te doen! Kun je écht geen afscheid nemen van een pomp? Kies dan voor een vijverpomp met tijdschakelaar. Vooral als je het gebruikt voor een waterval of fonteintje.


Reageer

Lees ook:

Zo laat je je huis achter na verhuizing! >
De verschillen tussen inductiekookplaten en koken op gas, een moderne keukenrevolutie >
Muurkleur kiezen: Wordt het Taupe of RAL? >
Verkopen van een huis >
Het belang van onderhoud na een eenmalige grondige schoonmaak >
Kies de perfecte voordeur voor je nieuwe huis >
Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Tips om meer opbergruimte te krijgen in huis >
Tips bij het kopen van een nieuwe bank >
Ontdek de voordelen van draadloze verlichting >
5 toekomstbestendige keuzes voor je woning >
Hoe technologie de wereld van interieurontwerp verandert >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >

Terug naar overzicht >>