arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Een vlonder in je tuin plaatsen
Een vlonder in je tuin plaatsen

Een vlonder in je tuin plaatsen

Voorheen zag je een vlonder vaak terug in tuinen die eindigden op water, maar steeds vaker wordt een vlonder ook gebruikt in kleinere tuinen. Vlonders geven je tuin een warme en gezellige sfeer en zijn dus perfect voor elk type tuin. Veel mensen denken dat een vlonder aanleggen veel werk is en veel tijd kost, maar dit valt eigenlijk wel mee. Wij leggen je uit hoe je een vlonder kunt plaatsen en waar je rekening mee moet houden wanneer je een vlonder aanschaft.

Welke vlonder past in mijn tuin?

Er zijn drie verschillende soorten materialen die vaak gebruikt worden voor vlonders: hout, composiet en bamboe. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Houten vlonderplanken kun je onderscheiden in hardhouten vlonderplanken en zachthouten vlonderplanken. Hardhout is sterker dan zachthout en gaat ook langer mee dan zachthout. Zachthout is daarentegen weer een stukje goedkoper. Bamboe is een zeer duurzame keuze, heeft een mooie warme uitstraling en is ook zeer sterk. Echter is Bamboe wel weer een stuk duurder. Als laatste hebben we composiet, een materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt. Composiet bestaat voor 50% uit houtstofvezels en 50% uit kunststofvezels en is enorm sterk. Ook heb je aan composiet bijna geen onderhoud. Qua prijs zit composiet tussen zachthout en hardhout in.

Welke vlonder in jouw tuin past, is een beetje afhankelijk van je eigen smaak en je budget. Natuurlijk spelen ook andere factoren mee. Wanneer je bijvoorbeeld een vlonder om een zwembad heen wilt bouwen, is composiet een uiterst geschikt materiaal. Composiet is antislip en kan goed tegen water. Voor normaal tuingebruik is elk materiaal geschikt en zal het een kwestie van smaak en budget zijn.

Hoe maak je een vlonder?

Er is een verschil in manier van de aanleg van een houten vlonder en een composiet vlonder. De voorbereiding voor het aanleggen van de vlonders is echter wel hetzelfde:

  • Vraag of een familielid, vriend, kennis of buur je kan helpen bij het leggen van een vlonder. Met zijn tweeën gaat het leggen van een vlonder een stuk sneller.
  • Gebruik werkhandschoenen.
  • Maak een schets van je vlonder op papier. Zo kun je ook makkelijker berekenen hoeveel vlonderplanken en accessoires (onderconstructie etc.) je nodig hebt.

Ga je een houten vlonder plaatsen? Volg dan deze stappen:

Houten vlonder plaatsen
  1. Voorbereiding.
  2. Ondergrond. Graaf 20 centimeter onder jouw toekomstige vlonderterras af, mocht dit nodig zijn. Bedek de eerste 10 centimeter met wit zand. Bij harde grondsoorten zoals klei en vochtige gebieden is het aan te raden om een drainage onder de vlonder aan te leggen.
  3. Uitlijnen. Geef aan waar de houten palen moeten komen, door de ondergrond te markeren. De palen moeten in zowel de breedte als de lengte 40 centimeter uit elkaar staan.
  4. Plaats de palen.
  5. Plaats het worteldoek. Leg het worteldoek over de palen heen en snij een kruis op elke paal, zo kun je gemakkelijk het worteldoek over de palen heen schuiven.
  6. Plaats de liggers. Dit is de fundering van je terras en dus erg belangrijk. De onderbalken moet je plaatsen in staande opstelling, dit houdt in dat wanneer je bijvoorbeeld onderbalken van 45x68mm hebt, de 68mm zijde omhoog dient te staan. De onderbalken moet je monteren aan de zijkant van de houten palen (niet erop!).
  7. Nu is het tijd om de vlonderplanken te plaatsen. Leg de eerste vlonderplanken tenminste 1 centimeter van de muur af. Houten vlonderplanken kunnen nog uitzetten en zo gaan ze niet schuiven.
  8. Afwerking. Wanneer er onderbalken of vlonderplanken uitsteken, kun je deze gewoon afzagen. Je kunt de vlonder netjes afwerken met behulp van randafwerking, deze kun je plaatsen aan het uiteinde van de vlonder. Je kunt er ook voor kiezen om een vlonderplank te gebruiken als afwerking.

Wanneer de vlonder er helemaal inligt, kun je lekker genieten van je vlonder. Vergeet niet om je vlonder goed te onderhouden, dit kun je doen door je vlonder één of tweemaal per jaar in te oliën of te beitsen.

Ga je een composiet vlonder leggen? Volg dan deze stappen:

  1. Egaliseren. Egaliseer de grond waar je het terras gaat plaatsen. Je kunt het beste 10 centimeter van de grond verwijderen en hier ophoogzand gecombineerd met een stabilisatiemiddel neerleggen. Een ander veelgebruikte methode is, om tegels te plaatsen als ondergrond.
  2. Onderbalken. Plaats op de onderconstructie de onderbalken. De onderbalken moeten om de 35/40 centimeter geplaatst worden, anders is de onderconstructie niet stevig genoeg! Plaats de onderbalken zo dat het terras 1 centimeter per strekkende meter afloopt in de lengterichting van de vlonderplanken.
  3. Plaats het worteldoek.
  4. Leg de vlonderplanken. Wanneer je deze gaat leggen, gebruik je een winkelhaak. Zo liggen de vlonderplanken haaks op de onderbalken. Om de vlonderplanken te bevestigen, gebruik je de bijbehorende bevestigingsclips.

Ook met deze stappen kan het leggen van een vlonder overweldigend lijken. Ben je niet zo handig of heb je simpelweg geen tijd om zelf een vlonder te gaan leggen? Dan kun je er natuurlijk ook altijd voor kiezen om een vlonder te laten plaatsen door een vakman.


Reageer

Lees ook:

Met deze zaken moet je rekening houden bij het laten leggen van kunstgras >
De rhododendronhaag: Een natuurlijke pracht voor duurzame tuinarchitectuur >
De juiste tips voor jouw eigen moestuin! >
Schutting: voor meer privacy en het weren van ongedierte >
Tuinstoelen kopen: comfort, stijl en duurzaamheid voor jouw buitenruimte >
De vervelendste soorten ongedierte in de achtertuin en hoe je ze voorkomt >
Voordelen van een lamellen zwembadafdekking >
Maatwerk netten: de unieke oplossing voor uw specifieke behoeften >
Zelf een nieuw gazon aanleggen in de tuin: dit zijn de mogelijkheden >
Tips voor het kiezen en aanleggen van opritbestrating >
Een betoverend terras: natuurlijke schoonheid met bomen en planten >
Welke bloempotten moet je hebben voor je buitenplanten? >
Waar moet je op letten als je kussens voor buiten koopt? >
Tips voor de leukste tuinprojecten >
Zo ziet je tuin er weer prachtig uit! >

Terug naar overzicht >>