arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » Een polypropyleen zwembad: wat is dat?
Een polypropyleen zwembad: wat is dat?

Een polypropyleen zwembad: wat is dat?

Een zwembad in de tuin zie je tegenwoordig niet alleen meer in welvarende villawijken. Dat steeds meer mensen een zwembad in de tuin nemen, heeft misschien wel te maken met het feit dat we ons mooie land steeds meer waarderen. Thuis blijven tijdens de vakantie is dan ook geen straf. Wie zich enigszins heeft verdiept in een inbouwzwembad in de tuin, heeft waarschijnlijk opgemerkt dat een polypropyleen zwembad de meest populaire optie is. Maar wat is dit precies? En wat zijn de voordelen? We vertellen het je in dit artikel.

Een zeer duurzaam kunststof

Om te beginnen is een polypropyleen zwembad een zeer duurzame keuze, omdat het een kunststof is die nagenoeg onaangetast blijft door weersinvloeden. Wil je waar voor je geld en wil je er lang gebruik van maken, dan is een dergelijk zwembad aanleggen om deze reden alleen al een goed idee.

Polypropyleen is een kunstmatig gemaakt materiaal wat ook wel polypropeen, of kort PP, wordt genoemd. Dit thermoplastische polymeer is zeer sterk en omdat de kunststof niet wordt aangetast door weersinvloeden, leent het zich uitstekend voor buitenzwembaden. Dat wil overigens niet zeggen dat het uitsluitend buiten kan worden gebruikt. PP zwembaden, zoals dit soort zwembad ook wel wordt genoemd, kunnen ook uitstekend binnen worden geplaatst.

De voordelen

Lang geleden, voordat kunststof zijn intrede in de wereld maakte, waren zwembaden onderhoudsrijke objecten. Toen rond 1950 polypropyleen werd uitgevonden, werd al snel duidelijk dat je met het materiaal veel voorwerpen en objecten kon maken. Zo werden er onder andere jerrycans en touwen van gemaakt, maar ook tapijten. Uiteindelijk heeft het materiaal ook zijn weg gevonden naar de zwembadwereld.

Tegenwoordig is het zelfs de standaard als het gaat om inbouw- en opbouwzwembaden en dat is niet voor niets! Het materiaal heeft namelijk vele voordelen.

Op maat of prefab

Allereerst biedt het de mogelijkheid de zwembaden op maat te maken, of juist prefab. Doordat polypropyleen een erg plastisch materiaal is, kan het makkelijk in elke vorm gemaakt worden. Makkelijk als u specifieke wensen heeft, maar ook prettig dat u de keuze heeft om een prefab model te kiezen.

Vuilafstotend

Een minder leuke bijkomstigheid van een zwembad is het onderhoud. Dat de kunststof vuilafstotend is, is daarom een prettige bijkomstigheid. Zo wordt het onderhoud net iets makkelijker.

Sterk en krasbestendig

Nog een voordeel is dat polypropyleen van zichzelf een vrij hard materiaal is. Dit maakt het krasbestendig en stootvast. U hoeft dus niet bang te zijn voor beschadigingen of scheuren. Dit maakt het een duurzaam zwembad.

Bestand tegen chemicaliën

Polypropyleen reageert niet met chloor, en andere zuren en chemicaliën die nodig zijn voor het gebruik van het zwembad. Ook dit zorgt weer voor een stukje duurzaamheid.

Zonlicht geen probleem

Omdat het zwembad voor de zomerdagen bedoeld is, betekent dit per definitie dat het veel zonlicht te verduren krijgt. Anderes dan vele andere materialen, is polypropyleen bestand tegen UV-licht. De zwembadkuip zal daardoor niet inboeten op kwaliteit door blootstelling aan zonlicht.

Recyclebaar

Mocht u ooit besluiten dat uw zwembad ruimte moet maken voor de originele tuin, dan is het een prettige gedachte dat het materiaal volledig recyclebaar is. Zo behoudt u het milieu, terwijl u toch jaren heeft kunnen genieten van het zwembad.

Design en luxe

Door al deze positieve eigenschappen geeft een polypropyleen zwembad een strakke en luxe uitstraling. Omdat het op maat te maken is, past het in elk tuindesign.

Op maat gemaakte zwembaden

Op maat gemaakte zwembaden

Een zwembad in de tuin is niet iets wat je dagelijks koopt. Het vergt een relatief grote investering en het nieuwe zwembad bepaalt bovendien het aanzicht van je tuin voor de toekomst. Het is daarom belangrijk dat het zwembad precies wordt, zoals jij het wilt. Precies daar komt het grote voordeel van een zwembad van polypropyleen om de hoek kijken. Het materiaal kan makkelijk in elke vorm en maat gemaakt worden.

Door deze eigenschap, kunnen ook prefab zwembaden gemaakt worden. Deze zogenaamde monoblokken worden geproduceerd in vaste maten, die uit voorraad geleverd kunnen worden. Heb je geen specifieke voorkeur voor maten en geeft je tuin de mogelijkheid voor een prefab model? Dan is dit een goede optie. De snellere levering en de relatief voordelige prijs, kunnen hierbij mogelijk doorslaggevend kunnen zijn. Met name de laatste reden kan het overwegen waard zijn, aangezien een inbouwzwembad toch een grote investering is.

Genieten in je eigen tuin

Ben jij al overtuigd? Wellicht geniet jij nog deze zomer van een eigen zwembad in je tuin! Met de zomer op komst, is dit hét moment om te besluiten om een eigen zwembad te nemen. Zo zit je voor je het weet met een cocktail aan het zwembad, alsof je op een all-inclusive vakantie naar Griekenland bent.


Reageer

Lees ook:

De veelzijdigheid van tuinhuizen: een uitgebreide gids >
Renovatieprojecten die je huis meer waarde geven >
De kleuren van kunststof kozijnen: Hoe kies je de perfecte tint voor je huis? >
Voorkom rugpijn met een ergonomische bureaustoel >
Zelf in je woning klussen? Het belang van de juiste werkuitrusting >
Duurzaam verwarmen met een Warmteterugwin unit >
Hoe houd je een woning koel? >
Ook bij slecht weer genieten van het buitenleven: het kan! >
Waarom kiezen voor een geïsoleerde garagedeur? >
Seizoensgebonden verlichting in je huis en tuin >
Hoe je een gezond werkritme ontwikkelt >
Dit zijn de voordelen van camerabeveiliging thuis >
Hoe haal je het meeste uit een kleine tuin? >
Dit wil je weten voor je een huis koopt >
Een introductie tot woningontruimingen >

Terug naar overzicht >>