arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Tuin » De tuin anders inrichten: Een tuinontwerp kan uitkomst bieden
Tuinontwerp laten maken

De tuin anders inrichten: Een tuinontwerp kan uitkomst bieden

Je hebt bedacht dat je bezig wilt in de tuin. Je wilt wat anders doen in de tuin en je hebt een bepaald budget in je hoofd, maar je weet nog niet zo goed wat je precies gaat doen en wat er mogelijk is binnen je budget. Een tuinontwerp kan dan een uitkomst bieden en een duidelijke houvast geven.

Wat kost een tuinontwerp?

Voordat je in de tuin aan de gang gaat is een tuinontwerp geen slecht idee. Door het laten maken van een tuinontwerp kun je precies zien hoe de tuin eruit komt te zien. Een hovenier of tuinarchitect kan je hierbij helpen. De kosten voor een tuinontwerp vallen mee. Gemiddeld gezien kun je de volgende tarieven aanhouden:

Aantal M2 Prijs
tot 100 m2 € 200 – € 500
100 – 200 m2 € 500 – € 600
200 – 400 m2 € 600 – € 800
>400 m2 € 800 – € 1500

Je kunt ook zelf een tuinontwerp maken, maar een hovenier of tuinarchitect kan je adviseren en helpen bij het maken van de juiste keuzes. Als je zelf een tuinontwerp wil maken dan zijn er verschillende online tools beschikbaar. Je kunt eens kijken op Tekenjetuin.nl of bij de Tuincreator van Marlux, maar een potlood en papier volstaan natuurlijk ook.

Van tevoren verdiepen in elementen

Bij het maken van een tuinontwerp moet je veel keuzes maken. Het is wijs om je voor die tijd te verdiepen in de kosten van verschillende elementen.

Veranda, tuinhuis, serre of tuinkamer?

Wil jij een veranda, tuinhuis, serre of tuinkamer? Dan is het goed om je voor die tijd te verdiepen in de mogelijkheden en kosten. De kosten lopen erg uiteen en hangen af van heel veel factoren. Wil je bijvoorbeeld een veranda van aluminium met een glazen dak of wil je een houten veranda met polycarbonaat? Ga eens op bezoek in een showroom en win advies in wat het beste is voor jouw situatie.

Tip: Kijk eens bij Buiten-goed in Barneveld. Zij hebben een ruime showroom waar je serres, tuinkassen, veranda’s, carports en andere tuinartikelen kunt bekijken. De medewerkers kunnen je voorzien van goede adviezen. 

Bestrating

Tuinontwerp

Als je een tuin anders in wil richten kan de bestrating een heel groot verschil maken. Er zijn tal van kleuren en materialen die je kan gebruiken. Kies je voor klinkers of wil je juist grote terrastegels? Er zijn heel veel mogelijkheden en de kosten hangen heel erg af van jouw keuzes. Verdiep je van tevoren goed in de kosten van de materialen.

Beplanting

De beplanting heeft ook een grote invloed op de kosten van de aanleg van tuin. Gras is relatief goedkoop, maar bepaalde planten en bomen zijn vrij prijzig. Een hovenier kan je meer vertellen over de mogelijkheden en welke beplanting aansluit bij jouw wensen en behoeften. De beplating heeft ook veel invloed op het onderhoud van de tuin, wil een onderhoudsvriendelijke tuin of heb je juiste hele groene vingers en vind je werken in de tuin juist erg leuk.

Zelf doen of uitbesteden?

Bij het uitwerken van een tuinontwerp en het bepalen van de kosten krijg je een goed beeld van de werkzaamheden. Zijn er elementen die je zelf kan doen of besteed je ze uit? Door veel zelf te doen kun je veel besparen op de kosten.

Tuinontwerp is een goede basis

Kortom, een tuinontwerp vormt een goede basis voor het bepalen van het budget, de werkzaamheden en je hebt meteen een goed beeld hoe je tuin eruit komt te zien. Veel succes met het (laten) maken van een tuinontwerp.


Reageer

Lees ook:

Hoe krijg ik een schone vijver? >
4 tips om je screens weer op te knappen >
Zelf een golfplaten dak maken: handig stappenplan >
Geef je tuin een robuuste uitstraling >
Zo creëer je schaduw in de tuin >
Maak je huis en tuin zomerproof >
De veranda gezellig inrichten: 6 style tips >
Je balkon gezellig aankleden: 5 tips >
Vanaf de andere kant van de wereld je achtertuin checken? Dat kan! >
Buitenkozijnen schilderen? Deze spullen heb je nodig >
5 tips bij de aankoop van ‘goedkope’ terrastegels >
Riet in het interieur: voorbeelden en inspiratie >
Heerlijk genieten van je tuin met een tuinkachel >
Geef je tuin een luxe uitstraling: 6 tips >
5x deze tuinmeubels maak je zelf >

Terug naar overzicht >>