arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Zo werkt TL-verlichting

Zo werkt TL-verlichting

Zelfs met de zuinige verlichting van tegenwoordig, worden er nog steeds heel veel TL-lampen gebruikt. Ze worden met name gebruikt in bedrijven, horeca, kantoren, hobbyruimtes en dergelijke ruimtes. TL-buizen zijn een zuinige manier van verlichten. Maar hoe werken ze eigenlijk? En wat is de beste TL-lamp?

Het starten van een TL-lamp

Een TL-lamp start doorgaans knipperend. Dat komt omdat de starter eerst aan het werk moet om de lamp op te warmen en op gang te brengen. TL-verlichting kan werken met twee typen starters. De eerste starter werkt met neongas, waar al heel snel een stroompje door gaat lopen. Het gas warmt op en verwarmt de twee elektroden, die pas vanaf een bepaalde temperatuur bij elkaar komen. Als ze dicht genoeg bij elkaar zijn gaat er een grote stroom lopen, die het hele proces in de lamp op gang brengt. Dit type starter wordt steeds minder gebruikt, omdat deze lampen doorgaans een lage frequentie hebben en dus zichtbaar knipperen. Een nieuwer type TL-lamp heeft een elektronische voorstarter, die het starten een stuk eenvoudiger maakt en bovendien zorgt voor een hogere frequentie zodat je geen geknipper meer hebt.

De werking van de TL-buis

Een TL-buis werkt door gebruik van gassen in een buis. In de buis wordt gebruik gemaakt van kwikdamp. Deze damp komt in botsing met argon/krypton deeltjes. Als er een stroom doorheen gaat lopen, botsen de elektronen van de gassen op elkaar. Hierdoor ontstaat een felle flits van ultraviolet licht. De binnenkant van de TL-buis is gecoat met een laagje fosfor. Dat zet het onzichtbare UV-licht om in zichtbaar wit licht. Dit is ook de reden dat TL-verlichting alleen in verschillende witte tinten bestaat: het licht kan niet eenvoudig gekleurd worden.

Voor- en nadelen van TL-verlichting

TL-verlichting wordt niet voor niets erg veel gebruikt. Het helderwitte licht maakt alles goed zichtbaar. Dat maakt het licht vooral ideaal in de werkplaats, het thuiskantoor, de garage of de hobbyruimte. Een ander voordeel is dat TL-verlichting maar weinig stroom gebruikt. Toch zijn er ook nadelen. Als de lamp breekt, komt er giftig kwikgas vrij. De ruimte moet dan heel goed gelucht worden en je moet de scherven zo snel mogelijk in een afgesloten zak stoppen. Doordat de lamp werkt via een chemische ontlading, heeft hij niet meer de voorkeur. De lampen zijn nu eenmaal niet bijzonder milieuvriendelijk.

Led TL-verlichting: het beste alternatief

Ben je op zoek naar TL-verlichting? Denk dan eens na over Led TL lampen! Led TL lampen gebruiken een andere manier van branden. Ze werken zoals alle Leds. Ze passen echter wel prima in de armaturen van standaard TL-buizen. Doordat Leds een nog langere levensduur hebben en ook minder stroom gebruiken, zijn ze op de lange termijn voordeliger. Bovendien werken ze niet met schadelijke gassen en hoef je niet bang te zijn wanneer de lamp breekt. Led TL lampen hebben als extra pluspunt dat ze in veel meer kleuren te verkrijgen zijn. Dus ook als warme sfeerverlichting voor bijvoorbeeld de woonkamer of de keuken. Je kunt Led TL lampen online bestellen. In de beschrijving vind je voor welke ouderwetse TL buis de Led TL een goede vervanger is.

TL-verlichting is een heel populaire manier van grote ruimtes verlichten. Toch zijn er bepaalde nadelen aan deze vorm van verlichting. Wil jij je TL-buizen vervangen door nog betere, sterkere en duurzamere verlichting? Dan vervang je je TL’s gewoon voor Led TL verlichting. De nieuwe buizen passen gewoon in je huidige armaturen en besparen op de lange termijn ook nog eens geld.


Reageer

Lees ook:

Vintage verlichting: breng sfeer en karakter in je interieur >
Deze 5 woonaccessoires moet je in huis hebben! >
Landelijke woonstijl: tuin- en interieurtips >
Vloerkleed trends voor 2023: Welke stijlen en patronen zijn nu in? >
Dit zijn de 4 nieuwste woontrends van het jaar >
Handige tips om je tuin te vergroenen >
Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamerspiegels? >
Kuipstoelen blijven dé perfecte stoelen voor aan de eettafel >
Interieur inspiratie: dít zijn de banken trends van 2023 >
Interieurstijlen voor de eetkamer >
Een fotowand uit een tijdschrift: zo creëer je die zelf >
Geef ruimtes een nieuwe look met een steenstrip >
Perfecte spiegel voor de badkamer kiezen: waar let je allemaal op? >
Wil je hebben! Dít zijn de mooiste voorbeelden van velvet meubels >
Nieuwe vloer kiezen: wat zijn de verschillen tussen een Hongaarse punt en een visgraat vloer? >

Terug naar overzicht >>