arrow-right2checkchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-thin-downchevron-thin-leftchevron-thin-rightchevron-thin-upchevron-upcancel
Home » Nieuws » Verschillen tussen professionele en bouwmarkt verhuisdozen

Verschillen tussen professionele en bouwmarkt verhuisdozen

Misschien denk je dat alle verhuisdozen hetzelfde zijn. Maar niets is minder waar! Verhuisdozen lopen enorm uiteen. Sommige zijn erg handig, andere zijn helemaal niet praktisch. Veel verhuisdozen hebben een net iets afwijkende maat. En natuurlijk maakt ook de dikte en stevigheid van het karton veel verschil. Dit zijn de verschillen tussen professionele en bouwmarkt verhuisdozen.

Budget verhuisdozen in winkels en bouwmarkten

Er zijn verschillende typen verhuisdozen die worden aangeboden. Wel hebben de dozen uit gewone winkels en bouwmarkten veel gemeen. De verhuisdozen van Action zijn bijvoorbeeld budget verhuisdozen: ze zijn goedkoop, maar dat merk je ook aan het materiaal. Ook de verhuisdozen van Gamma, de verhuisdozen van Praxis en Ikea verhuisdozen zijn van de budget lijn. Eigenlijk zijn vrijwel alle verhuisdozen van goedkope winkels en bouwmarkten budget verhuisdozen.

Dit zijn goedkope verhuisdozen die dus goed betaalbaar zijn. De meeste van deze verhuisdozen zijn autolock dozen: je vouwt ze open en de bodem gaat automatisch stevig vast zitten. Dat is best handig. Het draagvermogen is laag, meestal kan er niet meer dan 15-20 kg in de doos. Anders loop je risico dat de doos uitscheurt. Bovendien is het karton enkelgolf en maar 3-5 mm dik, waardoor het sneller gaat scheuren bij hergebruik. De budget verhuisdoos is eigenlijk maar beperkt bruikbaar en zal ook snel inzakken als je meer dan 2 dozen op elkaar stapelt.

Professionele verhuisdozen: dikte en stevigheid voorop

Professionele verhuisdozen zijn wat duurder dan de budget dozen. Ze hebben echter een groot voordeel: ze zijn veel steviger. Je vindt deze professionele verhuisdozen vooral bij specialisten en bij verhuisbedrijven. De dikte van het karton is 5-7 mm. Bovendien is het karton dubbelgolf, en daarvoor veel sterker. De dozen zullen niet snel inzakken als je ze op elkaar stapelt. 

Ook professionele verhuisdozen zijn vaak voorzien van het autolock systeem. Ze worden dus vanzelf stevig in elkaar gevouwen als je de doos opendoet. Soms moet je de doos zelf nog vouwen. Dat zijn insteekvouwen, waarbij je een deel van de bodem tussen een andere flap moet schuiven om de doos stevig te maken. Professionele verhuisdozen hebben een hoog draagvermogen, wel 20-50 kg. Ideaal voor servies, boeken en dergelijke zware items.

Gratis verhuisdozen of verhuisdozen via marktplaats

Je kunt ook kijken voor gratis verhuisdozen. Veel mensen halen gratis dozen op bij de supermarkt. Dat kan best handig zijn, maar het heeft ook een groot nadeel. De dozen zijn allemaal verschillend van maat, waardoor stapelen erg onhandig wordt. Daardoor kun je minder efficiënt inpakken en zijn de spullen lastiger te vervoeren. Gratis verhuisdozen zijn meestal geen echte verhuisdozen, maar dozen die voor andere producten zijn bedoeld.

Wil je verhuisdozen goedkoop ophalen, dan kan dat via marktplaats. Je kunt dan gerichter zoeken naar goede kwaliteit. Verhuisdozen via marktplaats kunnen heel goed zijn, maar je kunt er ook pech mee hebben. Sommige typen dozen zul je zelf in elkaar moeten zetten met behulp van tape. Dat hoeft niet erg te zijn, maar als je eerst 50 dozen in elkaar moet tapen kost dat wel best veel tijd.

Verhuisdozen voor boeken

Verhuisdozen en boekendozen zijn twee verschillende dingen. Het grootste verschil is het formaat en draagvermogen. Boekendozen moeten een groot draagvermogen hebben, omdat boeken relatief klein en zwaar zijn. Verder moeten boekendozen kleiner zijn dan gewone verhuisdozen. Een grote verhuisdoos vol boeken zou niet meer te tillen zijn. Daarom kies je meestal een veel kleiner formaat dozen uit om boeken te versjouwen. Zo blijft het tilbaar en dat is beter voor je rug. Ook voor serviesgoed kun je vaak beter boekendozen gebruiken.

Er is een groot verschil tussen verhuisdozen van Hornbach of een andere bouwmarkt en professionele verhuisdozen. Het hangt van je eigen voorkeur af welke dozen je het liefste hebt. Natuurlijk moet je wel bedenken dat professionele dozen veel langer meegaan. Ze kunnen goed worden hergebruikt en blijven veel steviger. Dat kan tijdens het verhuizen heel fijn zijn, want zo is er weinig kans dat een doos scheurt. En wie weet, heeft ook een vriend of familielid nog wat aan de dozen als jouw verhuizing achter de rug is.


Reageer

Lees ook:

Huis verkopen zonder makelaar? Lees deze tips >
Trend: een rond vloerkleed als sfeermaker >
Kies een goede buitenverf of buitenlak met deze checklist >
Portugese tegels als blikvanger in je huis >
Hoe zorg jij voor romantiek in de slaapkamer? >
Het belang van goede huisisolatie >
Industriele vitrinekasten: charmant en stoer tegelijk >
Ruimer wonen? Verhuizen of uitbouwen! >
Ga je wonen in het buitenland? Zo regel je een internationale verhuizing! >
Waarom de juiste bureaustoel zo belangrijk is >
Elektrisch gereedschap om klusjes nog eenvoudiger te maken >
Zelf een golfplaten dak maken: handig stappenplan >
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe garderobekast? >
Verduisterende rolgordijnen; de voorbode voor betere nachtrust >
Vind de perfecte bank voor jouw interieur: van hoekbank tot eetkamerbank >

Terug naar overzicht >>